Închide

„Sindromul blocuri mari”: unul din 5 proiecte imobiliare din Cluj-Napoca are o valoare de peste 1 milion de euro

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 03, 2018 0 735

 

Clujul adună cele mai multe proiecte rezidențiale în pregătire, la nivel național, după zona capitalei. Nu e de mirare că dezvoltatorii imobiliari se înghesuie aici, având în vedere că municipiul Cluj-Napoca a ajuns să fie cea mai scumpă piaţă din ţară. La aceste cifre, datele IBC Focus, companie de consultanţă care monitorizează şantiere la nivel naţional, mai oferă o statistică interesantă: Clujul are cele mai multe proiecte de peste 1 milion de euro din ţară. Lucrurile nu stau însă, la fel, dacă ne uităm la procentele pe care aceste proiecte de mari dimensiuni le reprezintă în totalul de lucrări, în marile oraşe din ţară.

Cele mai multe proiecte rezidenţiale din ţară se dezvoltă în Capitală și în preajmă: cu 709 proiecte, zona București – Ilfov se detașează în mod evident de restul zonelor importante din țară, arată datele IBC Focus. Județele Cluj și Timiș contribuie fiecare cu aproximativ jumătate din cifra înregistrată de zona București-Ilfov: 345, respectiv 303 proiecte. Dintre acestea, cele mai multe se pregătesc desigur în municipiu: Cluj-Napoca contabilizează 228 dintre proiecte.

Mai multe despre acest subiect aici:

Clujul, „magnet” pentru dezvoltatorii de locuințe: locul 2 în topul național, ca număr de proiecte

 

Numeric, după Capitală (cu 163 obiective), Cluj – Napoca este oraşul cu cele mai multe proiecte rezidenţiale de peste 1 milion de euro (48). În listă urmează destul de aproape Iaşiul, apoi Braşov şi Timişoara. Dacă analiza se face raportând numărul acestor proiecte în totalul anunţat, lucrurile stau diferit: pe primul lor ar fi Braşovul (42% din total), urmat de Bucureşti, Iaşi, Timişoara şi Sibiu. În Cluj-Napoca, doar 21% dintre proiecte au o valoare de peste 1 milion de euro.

„La capitolul investiţii rezidenţiale majore, analizele proiectelor rezidenţiale în derulare sau în pregătire scot în evidenţă cifre interesante. O treime din proiectele dezvoltate în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Sibiu sunt proiecte care au fiecare o valoarea a investiţiei ce depăşeşte 1 milion de euro, în timp ce în Braşov procentul se ridică la 42%. În Cluj-Napoca, Oradea şi Craiova, procentele sunt mai scăzute”, menţionează Victor Ignat, project manager IBC Focus.

 

 

„Clujul a progresat într-o manieră destul de greu de anticipat pe toate planurile – economic, social, financiar, cultural, evenimente sportive, modele de bune practici, administraţie locală”, spune Victor Ignat despre „mişcările” din ultimii ani. Pe de altă parte… „ritmul de dezvoltare al sectorului imobiliar, universităţile, oferta de locuril de muncă şi tot amalgamul de evenimente care atrag oameni din alte judeţe şi care îi fac să facă din Cluj a doua lor casă atrag şi o serie de neajunsuri pentru oraşul de pe Someş. Autorităţile par, cu toate eforturile depuse, să nu ţină pasul cu ritmul dezvoltării, îndeosebi în termeni de infrastructură rutieră”, completează project managerul.

 

Vezi şi:

Reprezentantul Băncii Mondiale despre oraşele „magnet”: „Oamenii sunt dispuşi să lucreze pe un salariu mai mic ca în Vest, dar vor un oraş care arată ca în Vest”

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.