Închide

Cinci rectori devin cetățeni de onoare ai Clujului. Unul a refuzat

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 03, 2018 0 1567

Rectorul Universității de Artă și Design, Radu Moraru, a refuzat propunerea primarului Emil Boc de a deveni cetățean de onoare al Clujului. Consiliul Local va dezbate vineri cinci proiecte de hotărâre prin care se propune ca rectorii a cinci din șase universități din oraș să devină cetățeni de onoare ai Clujului. În afară de Moraru, ceilalți cinci rectori au acceptat propunerea venită de la Boc.

 

Emil Boc a anunțat în martie că dorește să-i facă cetățeni de onoare ai municipiului pe cei șase rectori ai universităților din Cluj pentru a cinsti faptul că orașul trăiește din componenta sa universitară. Atunci Boc a anunțat că, dacă vor accepta cei șase rectori, atunci Primăria va trece la fapte.

Primăria Cluj are împreună cu universitățile clujene o asociației prin care a fost relansată echipa de fotbal Univesitatea Cluj.

sursa foto: Emil Boc – de la constituirea Asociației prin care s-a relansat echipa de fotbal Universitatea Cluj

De asemenea administrația are o serie de proiecte în oraș care depind de voința și resursele universităților clujene – lărgiri de artere, parkinguri.

Pe ordinea de zi a ședinței  Consiliul Local din 6 iulie au fost incluse cinci proiecte de hotărâre privind conferirea titlului de cetățean de onoare pentru cinci din cei șase rectori ai universităților clujene:  Ioan Aurel Pop (UBB), Alexandru Irimie (Universitatea de Medicină și Farmacie), Cornel Cătoi (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară), Vasile Țopa (Universitatea Tehnică), Vasile Jucan (Academia de Muzică Gheorghe Dima). De pe listă lipsește  Radu Moraru (Universitatea de Artă și Design) care, potrivit Primăriei, a refuzat propunerea, fără să spună de ce.

Radu Moraru a declarat pentru Actualdecluj.ro că nu este vorba despre un gest împotriva conducerii Primăriei ci că el se leagă de o serie de chestiuni pe care le are de rezolvat încă pentru Universitatea de Arte și Design.

Moraru a spus că preferă să mai aștepte și să rezolve respectivele chestiuni. Chestionat dacă există anumite cereri din partea Universității neonorate de Primărie, rectorul UAD a spus doar că e vorba de ”ceva de rezolvat”.

UAD și-a mai asumat un proiect împreună cu Primăria și Centrul Cultural Clujean, realizarea Centrului de Artă Contemporană la cazarma de pe B-dul 21 Decembrie 1989, proiect care deocamdată este în așteptare. Despre acest proiect, rectorul UAD a spus că ”va merge”.

Ce drepturi și obligații au cetățenii de oanoare

Detinatorii titlului dobandesc urmatoarele drepturi specifice:

  1. dreptul de a lua cuvântul la ședintele Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca, la dezbaterea materialelor care privesc întreaga comunitate;

  2. dreptul de a participa la toate manifestările desfășurate sub patronajul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca, sau în care acesta este co-organizator;

  3. dreptul de a participa gratuit la toate manifestările cultural-sportive organizate de instituțiile aflate în subordinea Consiliului local al municipiului Cluj-Napoca;

     Îndatoriri ale cetațenilor de onoare :

     Cetățenii de onoare au datoria de a promova imaginea municipiului Cluj-Napoca 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.