Închide

Clujul, „magnet” pentru dezvoltatorii de locuințe: locul 2 în topul național, ca număr de proiecte

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 27, 2018 0 575

După zona București-Ilfov, Clujul adună cele mai multe proiecte rezidențiale în pregătire, la nivel național, arată datele centralizate pentru Actualdecluj.ro de IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează șantierele la nivel național. Cele mai multe sunt concentrate în Cluj-Napoca, unde investitorii urmăresc să obţină profituri mai ridicate, mai ales că municipiul şi-a cîştigat deja renumele de a fi cel mai scump oraş din ţară pe piaţa locuinţelor.

În această analiză a proiectelor rezidențiale au fost incluse și zonele limitrofe reședințelor de județ, „în mare parte datorită dezvoltării din ultimii 10 ani, care au transformat practic unele comune de lângă marile orașe în cartiere adiacente – Otopeni, Pipera, Voluntari, Tunari, Pantelimon, Popești-Leordeni, Bragadiru pentru București, Mosnita, Ghiroda, Dumbravita pentru Timisoara, Florești, Baciu, Chintenti, Feleacu pentru Cluj”, menționează Victor Ignat, project manager IBC Focus.

Citește și:

Oraşul imobiliar extins, parcelă cu parcelă. Ce preţuri se cer pe apartamentele din noile zone „urbane” ale Clujului

 

 

Cele mai multe proiecte se dezvoltă, evident, în Capitală și în preajmă: cu 709 proiecte, zona București – Ilfov se detașează în mod evident de restul zonelor importante din țară, arată datele IBC Focus. Județele Cluj și Timiș contribuie fiecare cu aproximativ jumătate din cifra înregistrată de zona București-Ilfov: 345, respectiv 303 proiecte. „În mod surprinzător, județele Constanța, Iași și Brasov sunt aproape egalate la numărul de investiții rezidențiale de către Sibiu și Bihor, în timp ce judetul Dolj pierde contactul cu restul județelor, rămânând vizibil în urmă”, punctează consultanții.

Cluj – Napoca rămâne a doua piaţă rezidenţială din România, nota și compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker. Cel mai scump oraş din ţară şi vecinătăţile sale ar urma să primească o „infuzie” de 4.400 de locuinţe în acest an, conform analizelor din piaţă. Continuarea dezvoltării segmentelor IT&C, Cercetare-Dezvoltare, automotive şi industrial vor reprezenta în continuare factori de impulsionare a evoluţiei pozitive a pieţei rezidenţiale din Cluj-Napoca, anticipează consultanţii. Pe de altă parte, creşterea semnificativă a preţurilor inregistrată în ultimii trei ani, dificultăţile întâmpinate în acordarea autorizaţiilor de construire şi majorarea dobânzilor coroborată cu diminuarea fondurilor pentru finanţări prin Prima Casă pot reprezenta factori de risc pe termen mediu şi lung, punctau cei de la Coldwell Banker.

Citește și:

Reprezentantul Băncii Mondiale despre oraşele „magnet”: „Oamenii sunt dispuşi să lucreze pe un salariu mai mic ca în Vest, dar vor un oraş care arată ca în Vest”

 

 

După profit, în „capitalele” de județ

Reședința de județ concentrează două treimi din proiectele rezidențiale dezvoltate în Cluj, potrivit datelor IBC Focus. În București – Ilfov, Cluj, Constanța, Iași, Brașov și Bihor, în proporții cuprinse între 62% (Constanța) și 89% (Iași), proiectele rezidențiale sunt dezvoltate în reședințele de județ, în timp ce în Timiș și Sibiu doar o treime (34%, respectiv 33%) din proiectele rezidențiale înregistrate la nivelul județului în primele 6 luni ale anului sunt proiecte realizate în „capitalele” de județ. „Cifrele ne arată că în București, Cluj, Iași, Brașov dezvoltatorii se îndreaptă spre proiecte realizate în reședințele de județ, cu scopul de a obține prețuri mai mari la vânzarea apartamentelor datorită poziționarii acestora, în timp ce în Timiș și Sibiu sunt vizate și zonele adiacente reședințelor de județ, zone în care predomina dezvoltarea proiectelor cu regim redus de înălțime sau a ansamblurilor rezidențiale formate din locuințe unifamiliale”, menționează Victor Ignat.

Vezi și:

Cum stă „Capitala Transilvaniei” pe harta investiţiilor? Episodul Birouri: Bucureştiul e în top, Clujul – la concurenţă cu Timişoara

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.