Închide

Cum stă „Capitala Transilvaniei” pe harta investiţiilor? Episodul Birouri: Bucureştiul e în top, Clujul – la concurenţă cu Timişoara

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 20, 2018 0 836

Clujul a ajuns cel mai scump oraş din ţară în ceea ce priveşte preţurile din piaţa imobiliară, e trecut de Banca Mondială pe lista „oraşelor-magnet” şi apare prin topuri când vine vorba de şantiere şi de vânzări de apartamente. Cum stă, de fapt, Clujul, în această perioadă, în ceea ce priveşte şantierele de investiţii, în comparaţie cu alte mari oraşe din ţară? Compania de consultanţă IBC Focus monitorizează lucrările la nivel naţional şi a transmis pentru Actualdecluj.ro câteva date relevante pentru piaţa construcţiilor. Azi: episodul birouri.

„Dezvoltarea marilor oraşe atrage şi companii internaţionale care aleg să-şi stabilească sediile sau puncte de lucru în aceste oraşe. Însă la capitolul office, Bucureştiul este de departe cel mai atrăgător oraş pentru investitori. Nu mai puţin de 40 de clădiri şi proiecte de birouri am înregistrat de la începutul anului până în prezent – clădiri finalizate în aceste prime 6 luni, în execuţie sau ce urmează a fi demarate”, menţionează Victor Ignat, project manager la IBC Focus. Câteva dintre proiectele majore: Unirii View, Ana Tower, Business Garden Bucharest, Ansamblul Equilibrium, The Bridge, Campus 6, The Light, Cotroceni Office Tower. Celelate opt mari oraşe din ţară luate în analiză nu reuşesc să adune nici laolaltă acelaşi număr de proiecte mari. „Celelalte oraşe analizate de noi adună 30 de investiţii de acest tip”, punctează Ignat. Cluj-Napoca şi Timişoara se află pe locul 2, după Bucureşti, la egalitate şi contribuie fiecare cu câte 6 clădiri de birouri pe „harta mare”. Iaşiul are 5 astfel de obiective, iar Constanţa 4. Craiova are 3 proiecte de birouri, în timp ce în Braşov şi Sibiu sunt câte două, iar Oradea figurează în baza de date IBC Focus cu doar un proiect de birouri de amploare.

În Cluj-Napoca, cele mai importante proiecte ar fi Riviera Office, noul sediu al Băncii Transilvania, ansamblul Record Park care va aduce şi o clădire de birouri clasa A; se mai iau în calcul o viitoare fază a 3-a a Liberty Technology Park (încă la nivel de concept) si centrul de inginerie şi cercetare pe care Bosch l-a demarat în acest an.

După faza de reconversie a clădirilor fostei fabrici de mobilă, dezvoltatorii parcului tehnologic Liberty se pregătesc acum să pornească o nouă etapă de proiect, cea care presupune construirea de clădiri noi. Spre deosebire de prima parte a ansamblului, de data aceasta clădirile vor găzdui nu doar birouri, ci și locuințe, conform prevederilor din Planul Urbanistic General.

Mai multe detalii:

Ce se mai construiește dincolo de gară

Grupul german Bosch, cu fabrică în parcul industrial de la Jucu şi birouri în Cluj-Napoca, construieşte în municipiu o clădire pentru un centru de inginerie şi cercetare. Acesta se va ridica pe o parte din fosta platformă a fabricii Flacăra, în imediata vecinătate a sediului iQuest.

FOTO. Bosch construieşte un nou centru de inginerie la Cluj, pe fosta platformă Flacăra

 

În Timişoara, apar proiectele de birouri din cadrul Openville, Timisoara Centrum, VOX Technology Park, Bega Business Center. În Iaşi, Continental pregăteşte dezvoltarea proiectului Continental Lighting, Unique Residence Offices şi HiPark.

„Sesizăm o legătură direct proporţională între numărul de proiecte rezidenţiale dezvoltate în fiecare din aceste mari oraşe şi proiectele office”, notează reprezentanţii IBC Focus.

Citeşte şi:

Dezvoltatorul Liberty Technology Park Cluj: „Vine criza. Este deja. Va fi un „soft landing””

 

 

 

Amintim, în acest context, şi datele din raportul pe primul trimestru al companiei Jones Lang LaSalle. Aproape jumătate din cererea de spații de birouri din marile orașe din țară (în afara Bucureștiului) a fost înregistrată în Timișoara și doar 30% din spațiile închiriate au vizat Cluj-Napoca, arăta cel mai recent raport al companiei de consultanță JLL, pe primul trimestru. Și în ceea ce privește suprafața care urmează să fie livrată, capitala Transilvaniei e în urma Timișoarei. În Timișoara, dezvoltatorii au anunțat proiecte de 83.000 metri pătrați, în vreme ce în Cluj-Napoca, stocul va crește cu 43.000 metri pătrați în acest an. În Brașov urmează să fie livrați 25.000 metri pătrați, iar în Iași doar 9.200 metri pătrați.

 

Foto: The Office, cel mai mare complex de birouri, deocamdată, în Cluj-Napoca

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.