Închide

Oraşul imobiliar extins, parcelă cu parcelă. Ce preţuri se cer pe apartamentele din noile zone „urbane” ale Clujului

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 26, 2018 0 784

Case în câmp, pâlcuri de blocuri la care se ajunge pe drumuri rurale, „ansambluri rezidenţiale”, dezvoltate în zone fără servicii – fără grădiniţe, magazine şi nici vorbă de parcuri sau spaţii verzi amenajare. Toate acestea nu sunt elemente străine din peisajul local şi nici măcar nu reprezintă cazuri izolate în Clujul în care piaţa imobiliară s-a dezvoltat accelerat, fără să se dezvolte în acelaşi ritm şi „ecosistemul” care să susţină ceea ce ar trebui să fie viaţă urbană civilizată. În ultimii ani, noile zone („cartiere” ar fi cam mult spus) s-au mai peticit cu câteva servicii – unii au sesizat oportunitatea de a amenaja spaţii comerciale sau grădiniţe private şi administraţia a mai intervenit, pe alocuri, cu drumuri (str Borhanciiului, de ex). Zonele din preajma oraşului sunt în continuare supuse presiunii imobiliare în cel mai scump oraş din ţară, având în vedere că aici mai sunt încă terenuri construibile, iar apartamentele se înmulţesc. Cum se va construi în aceste zone și ce prețuri se practică în această perioadă?

„Oraşul Cluj-Napoca se află în plină dezvoltare economică, iar acest lucru se vede şi în piaţa imobiliară. În ultimii ani au început să apară noi cartiere rezidenţiale la marginile oraşului, zonele de interes fiind Becaş, Borhanci, Sopor, Europa sau Iris. Vorbim despre cartiere care abia acum se conturează sau foste zone industriale tranformate în cartiere rezidenţiale”, notează reprezentanții portalului Compariimobiliare.ro, care prezintă și prețurile solicitate în această perioadă în astfel de zone. Menționăm, însă, că în Clujul „în plină dezvoltare economică”, astfel de zone neurbanizate au început să fie populate cu proiecte imobiliare, fără o gândire integrată, așa că în noile extensii ale Clujului lipsesc serviciile sau sunt, încă, probleme de infrastructură.

„Zona Sopor se dezvoltă încet într-un cartier de talia Mănăşturului, însă haosul imobiliar îl va transforma într-un „cartier – dormitor” şi riscă să devină încă un factor de congestionare al traficului din Cluj. Primăria Cluj-Napoca pregăteşte pentru această zonă un plan urbanistic integrat, pe care îl va pune la dispoziţia dezvoltatorilor imobiliari”, mai menționează reprezentanții portalului imobiliar. Cât despre planurile urbanistice, în cea mai recentă ședință a Comisiei de Urbanism și Amenajare a Teritoriului, din această lună, a fost prezentat un Plan Urbanstic Zonal de Urbanizare pentru Borhanci. Terenul care face obiectul acestui PUZ se află între străzile Gheorgheni și Bicaz – la Nord, Parcele agricole situate la nord de Str. Borhanciului – la Vest, Parcele agricole la vest de drumul de legătură Borhanci-Sopor – la Est și Strada Borhanciului și parcelele agricole situate la est de aceasta – la Sud. Membrii CTATU nu au dat un răspuns final în cazul acestui proiect, dar s-au făcut observații despre structura străzilor. „Vrem ca acest PUZ să fie un exemplu pozitiv pebtru alte proiecte”, spune unul dintre membrii comisiei de urbanism.

„Zonele noi ale orașului au fost dezvoltate pe bucăţele. Fără o viziune generală, fără o strategie de etapizare care să formeze spații publice, centru de cartier cu zonă de servicii, fără parcuri. Problemele sunt pasate de fiecare dată la “proiectul care urmează în vecinătate”. Circulațiile sunt gândite doar ca să asigure accesul la parcela, nu să se integreze în sistemul de străzi al orașului. Vedem asta la mai toate zonele noi care sunt pline de străzi înfundate și înguste”, descrie situaţia actuală Mihai Racu, membru în Comisia de Urbanism. Aşadar (cu o considerabilă întârziere), noile PUZ-uri ar trebui să aducă „direcţii” de dezvoltare mai bune pentru viitoare construcţii. „Ce se dorește de la PUZ-ul inițiat de primărie e tocmai rezolvarea acestor probleme: asigurarea unui sistem de străzi coerent, clădiri cu funcțiuni mixte in centrul de cartier, spații verzi ample și interconectate. Și toate aceste lucruri gândite corelat pe o suprafața mare. E un avantaj al administrației ca poate interveni pe un areal relevant și sper sa mai urmeze și alte proiecte asemănătoare”, punctează Racu.
Chiar și până atunci, zonele noi devin tot mai populare, cu prețuri medii ce ajung chiar la 1.400 euro/mp.

Prețuri în noile zone de dezvoltare a oraşului, potrivit ofertelor intermediate prin Compariimobiliare.ro:

Apartamente de vânzare

Becaş 966 €/mp

Borhanci 1266 €/mp

Iris 1296 €/mp

Europa 1390 €/mp

Sopor 1448 €/mp

Case de vânzare

Iris 1056 €/mp

Borhanci 1250 €/mp

Sopor 1252 €/mp

Europa 1455 €/mp

Becaş 1903 €/

Teren de vânzare

Becaş 50 €/mp

Iris 55 €/mp

Sopor 60 €/mp

Borhanci 110 €/mp

Europa 136 €/mp

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare