Închide

Și mai multe lalele în Cluj/Primăria a bătut palma cu firma care întreține spațiile verzi pentru a-i furniza 500.000 de lalele în următorii 2 ani/Cu lalelele, echipa de imagine a primarul a contracarat criticile potrivit cărora Emil Boc a betonat tot Clujul

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 17, 2025 0 192

sala polivalenta

Un acord cadru pe doi ani de zile a fost încheiat în 19 februarie anul acesta de către Primărie cu firma Eco Garden Construct la valaorea de peste 1,1 milioane de lei pentru livrarea de bulbi de flori. Mai precis, aministrația locală și-a asumat ca prin acest acord să comande o cantitatea maximă de 500.000 de bucăți de lalele, 20.000 de bucăți de panseluțe și 80.000 de bucăți de narcise. Potrivit contractului, media pe care o plătește administrația locală pentru o bucată este de 2 lei, sumă cu care, spre exemplu, anul trecut, Grădina Botanică din Cluj-Napoca scotea la vânazare bulbii de lalele. Lalele au făcut parte din strategia de imagine a primarului Emil Boc pentru a contracara criticile venite de la clujeni odată cu marile proiecte de modernizare și implementare în Cluj – malurile Someșului, zona centrală Kăgălniceanu-Universității sau Parcul Ștefan Cel Mare. Oamenii l-au acuzat că a ajuns să betoneze tot Clujul.

 

Anul trecut, în luna februarie, managerul orașului, Gheorghe Șurubaru arăta că sute de mii de bulbi de lalele erau deja plantați în Cluj-Napoca începând cu toamna anului 2023. Vechiul furnizor de lalele era firma Garden Center Group. Circa 700.000 de bulbi de lalele ar fi fost plantați în Cluj-Napoca în toamna anului 2023, a anunțat, nici mai mult, nici mai puțin, managerul Gheorghe Șurubaru, la Napoca FM. Potrivit acordului cadrul încheiat de Primărie în 2021 (pentru o perioada de doi ani de zile), adminstrația contractase, de fapt, furnizarea unei cantități maxime de 200.000 de bucăți de lalele. Furnizor pentru lalele era Garden Center Grup, în baza unui contract (acord cadru pe doi ani), încheiat în decembrie 2021. Dacă cifra a fost corectă sau doar o exagerare, managerul orașului, nu a mai oferit alte explicații.

Cert este că s-a început plantarea de lalele în Cluj-Napoca în zonele centrale dar și în cartier, după ce, în 2023, clujenii s-au plâns că primarul Emil Boc a betonat orașul odată cu proiectele de modernizare ale malurilor Someșului, a parcului Ștefan cel Mare sau a zonei Kogălniceanu-Universității. Ca să spele imaginea edilului, pe pagina sa oficială de Facebook. echipa de imagine a postat la începutul lunii mai 2023 peste 60 de fotografii făcute de echipa foto-video cu lalelele înflorite, plantate în Cluj-Napoca, în Parcul Central sau în alte zone din centrul Clujului. Ulterior, s-au plantat lalele și în alte zone, din cartiere iar echipa de imagine a primarului s-a preocupat ca Clujul să devină în online ”orașul lalelelor’.

Anul acesta, Primăria a încheiat, în luna februarie noi acorduri cadru pentru furnizarea de material dendro-floricol pentru municipiul Cluj-Napoca și a schimbat furnizorul de lalele. Lalelele vor fi cumpărate de la Eco Garden Construct, firma deținută de Mircea Crăciun și propulsată de la întreținerea gazonului de pe stradionul Cluj Arena, la întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca. pe un contract de peste 120 de milioane lei, pentru 4 ani.

Potrivit datelor din SEAP, Primăria a încheiat în 19 februarie un contract de 1.160.200 lei cu Eco Garden Construct pentru lotul 9, adică furnizarea de bulbi de viola, mai precis, lalele, panseluțe și narcise. În total, cantitatea maximă pe care o va cumpăra Primăria clujeană în următorii 2 ani de zile este de 500.000 de lalele, 20.000 de panseluțe și 80.000 de bucăți de narcise. Asta înseamnă o medie de 2 lei pentru o bucată de floare, adică cât a perceput anul trecut Grădina Botanică din Cluj pentru bulbii de lalele pe care a anunțat că îi scoate la vânzare.

Grosul contractului pentru furnizarea de arbori și plante, luat de Garden Center Grup

Garden Center Grup, firmă certată de Boc și implicată în dosarul „cimitirului fictiv” al armatei din București („În perioada noiembrie 2022 – decembrie 2023, generalul Zisu Cătălin-Ștefăniță și colonelul în rezervă Lucian Amorăriței ar fi atestat fals execuția lucrărilor, iar administratorul SC Garden Center Grup SRL, Ion Olteanu (supranumit de presa centrală, tătucul spațiilor verzi din Capitală), ar fi falsificat documente pentru a justifica plăți nelegale”, potrivit DNA) a obținut un alt contract de la Primărie de 7.032.034 lei pentru grosul de arbori și plante.

Garden Center Grup este deja una dintre firmele de casă ale administrației Boc, aceasta modernizănd și construind mai multe parcuri din Cluj-Napoca pentru care a încasat milioane de euro de la Primărie – baza La Terenuri, Parcul Zorilor, Parcul din Piața 14 Iulie sau Parcul Ștefan Cel Mare. Aceeași firmă se ocupă și de toaletarea arborilor înalți din oraș și a fost amendată recent de Primărie pentru felul în care a prestat lucrări în cartierul Gheorgheni. Primarul Emil Boc a ieșit public cu o postare pe Facebook prin care a somat societatea să nu mai masacreze și să ciuntească arborii din Cluj-Napoca anunțând, după plângeri și sesizări de la clujeni, că firma a fost amendată.

Firma va furniza în următorii 2 ani o cantitate maximă de:

Arbori foioși de aliniament:

400 de bucăți de arțari

60 arțari norvegieni

60 arțari Octomber Glory

300 de tei argintii

400 copaci „țigaretă”

700 de salcâmi globulari

40 de castani roșii

400 de platani

(Pentru arbori există exigența ca aceștia să fie cu balot și să aibă o anumită circumferință a trunchiului, la 1 metru de la balot – fie 26 de centimenti, fie 25, 22, 20 sau chiar 18 centimetri)

Arbori foioși

100 de Paulownia

100 de Ginkgo Biloba

300 de frasini

300 de corcoduși coșii

200 de cireși japonezi

200 tei

200 arbori țigaretă

200 salcâmi globulari

Arbuști rășinoși:

20 de pini

100 de ienuperi târâtori albaștri

100 de tise

180 de bucăți de Leylandi

Chiparoși

400 de bucăți, în ghiveci, de diferite sortimente

Plante Cățărătoare

100 de bucăți de viță japoneză

100 de bucăți de iederă

100 de bucăți de glicină mov

800 de bucăți de lilicel (limba mării)

1600 de bucăți de flax pitic sau brumărele

Plante perene

4000 de bucăți de crizanteme gigant

100 de bucăți de „stea strălucitoare”(Liatris)

100 de bucăți de clopoțel purpuriu

200 de bucăți de trandafiri pitici

100 bucăți yuka de grădină

300 de bucăți de trestie indiană

100 de bucăți de arbore de vanilie

100 de bucăți de flori galbene (Potentila)

600 de bucăți de lavandă

200 bucăți azalee

200 bucăți hortensii

Flori anuale la ghiveci

100.000 de bucăți de petunii

160.000 de bucăți de begonii

60.000 de bucăți de crăițe

80.000 de bucăți de flori de piatră

60.000 de bucăți de pufulete albastru

80.000 de bucăți Gazania-floarea comoară

800 de bucăți de iasomie braziliană

Mușcate și petunii curgătoare în jardinieră- 600 de bucăți plus 140 de aranjamente de aceleași petunii în piramidă din schelet metalic

Trebuie spus că aceste piramide, de asemenea, sunt folosite în Cluj-Napoca pentru înfrumuseța noile zone pietonale create în oraș cele de care clujenii s-au plâns că sunt pline de betoane. Acestea au ajuns pe noua pietonală Universității, în Piața Unirii sau în piațetele de pe malurile Someșului. Trebuie spus că udarea acestor piramide este extrem de anevoioasă. Nu de puține ori, anul trecut, în mijlocul unor zile toride și pline de evenimente, firma Eco Garden Construct obișnuia să circula cu o mașină mare, cu furtun, în aceste zone pietonale pentru a uda aranjamentele.

Primăria a mai încheiat un contract cu Paul Flowers pentru lotul 11 de la licitația pentru furnizarea de material dendrofloricol, în valoare de 22.800 lei. Prin acesta, firma urmează să livreze în următorii 2 ani următoarele tipuri de plante (cantitatea maximă):
Pomi – arbuști fructiferi
200 de bucăți de meri, peri. cireși, pruni, gutui
40 de nuci
60 de afini
60 de zmeuri
60 de muri
40 de agriși
40 de coacăzi
Diverse, câte 100 de bucăți, la giveci:
salcie japoneză
 liliac de vară
veigela
iasomie
Cornus variegata
iarbă chinezească
stuf chinezesc

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate