AcasăActualitateFirmele care au făcut cele mai lăudate parcuri ...
Firmele care au făcut cele mai lăudate parcuri noi din Cluj, avertizate și amendate de Emil Boc pe motiv sfidează banul public după ce au ciuntit copacii din cartierul Gheorgheni, la cererea unor asociații de locatari
Garden Center Grup și Ro Verde Lanscaping, firme din portofoliul lui Ionuț Olteanu (cel supranumit de media centrală „tătucul spațiilor verzi din capitală”) au fost avertizată public, amendată și pusă să planteze copaci, după ce a ciunțit 9 copaci din fața a trei blocuri din cartierul Gheorgheni.
Este vorba despre firme care activează de ani buni în Cluj-Napoca și care s-au ocupat de amenajarea bazei La Terenuri, a parcului Zorilor sau a Pieței 14 iulie. Însuși primarul Emil Boc a anunțat că declară „toleranță zero față de procedurile abuzive și nelegale de toaletare a arborilor din municipiul Cluj-Napoca”, abia anul acesta. Declarația vine după ce ani de zile specialiștii au reclamat că în Cluj copacii sunt maltratați în fiecare toamnă și primăvară.
Potrivit primarului, firmele autorizare să toaleteze copacii în Cluj (Gardea Center Grup și Ro Verde Landscaping, potrivit informațiilor furnizate de Primărie) au fost amendate cu 3000 de lei și obligate să planteze câte 2 copaci pentru fiecare din cei 9 arbori pe care i-au ciuntit la cererea asociațiilor de locatari de pe străzile Liviu Rebreanu n. 60, Băișoara nr. 1 și Albac nr. 23.
“Primăria municipiului Cluj-Napoca condamnă ferm modul necorespunzător în care au fost realizate lucrările de toaletare a arborilor în cadrul a 3 asociații de proprietari din municipiul nostru. Aceste acțiuni reprezintă o batjocură la adresa arborilor, a mediului și o risipă inadmisibilă a banului public. Toaletările au fost efectuate de firme contractate de primărie, însă rezultatele sunt departe de standardele de calitate cerute de legislație și de profesionalismul așteptat. Astfel de practici nu vor fi tolerate în municipiul Cluj-Napoca”, a anunțat primarul Emil Boc pe Facebook, abia la mijlocul lunii decembrie.
În afară de amendă și măsura de a planta arbori cu balot, firmelor nu li se vor deconta lucrările. “Vor fi emise notificări privind rezilierea contractelor pentru firmele implicate, în cazul în care astfel de abateri se vor repeta.
Solicităm respectarea legii și profesionalism în prestarea serviciilor publice. Banul public trebuie folosit eficient, iar cetățenii orașului trebuie să beneficieze de lucrări de cea mai înaltă calitate. Avem toleranță zero față de abaterile de la legalitate, profesionalism și respect față de mediu. Toți cei care nu înțeleg aceste principii nu își au locul în orașul nostru. Vom continua să monitorizăm cu strictețe toate lucrările publice, asigurându-ne că acestea respectă standardele de calitate și legalitate. Orice neregulă va fi sancționată ferm și prompt”, a mai spus primarul.
Imagini cu copaci toaletați anapoda în toate cartierele Clujului, chiar și pe aliniamentele stradale au fost postate de clujeni pe rețelele de socializare pentru a trage un semnal de alarmă Primăriei că acceptă în fiecare an ca „verdele” din oraș să fie masacrat. În ultimii zece ani, acest lucru s-a întâmplat în fiecare primăvară și toamnă.
Arborii fie iau lumina locatarilor, fie la furtuni, ajung să avarieze autoturismele parcare în cartiere, acestea sunt printre motivele invocate de asociațiile de locatari care aleg în fiecare an să ciuntească copacii.
Acum doi ani, prin viceprimarul Dan Tarcea, administrația locală a recunoscut că se mai fac greșeli de toaletare dar că acestea sunt sancționate cu amenzi de către municipalitate. În schimb, Primăria a adus în atenția clujenilor faptul că în anul respectiv în Cluj-Napoca se vor planta 1400 de arbori noi cu balot, în toate cartierele, ca o politică verde asumată de instituție.
Activiștii din oraș spun că există o speranță ca pe viitor copacii să nu mai poată fi masacrați, iar instituțiile să nu facă nimic decât să aștepte înfrunzirea arborilor, având în vedere o inițiativă legislativă aflată în dezbatere în Parlament, prin care autoritățile locale să fie obligate să amenajeze zonele verzi doar cu semnătura unui peisagist. Aceștia au propus chiar amendarea Primăriei de către Garda de Mediu din Cluj, având în vedere că registrul spațiilor verzi din oraș nu există și din pricina lui, toată lumea își permite să maltrateze copacii.
Mai mult, pe grupurile civice, activiștii au promis că vor propune municipalității o rețetă de succes pentru ca arborii din oraș să nu mai fie masacrați în fiecare an.
Garden Center Grup și Ro Verde Landscaping, firme din portofoliul omului de afaceri Ionuț Olteanu, supranumit de media „părintele spațiilor verzi din Capitală” au câștigat mai multe contracte cu Primăria Cluj – pentru modernizarea părculețului din cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca, situat în Piața 14 iulie, pentru centrul de cartier verde din zona Primăverii Mănăștur. De asemenea, societățile au executat și parcul Zorilor pentru care Primăria. Firmele sunt cele care au realizat și baza „La Terenuri” din cartierul Mănăștur sau parcul din Piața Ștefan cel Mare, parcul di Piața 14 Iulie. Garden Center Grup a ținut în ”așteptare” mai multe licitații organizare de Primăria Cluj, contestând procedurile, după ce a fost exclusă sau descalificată în faza de evaluare a ofertelor. Ultima a fost cea pentru parcul verde pe care Primăria vrea să îl amenajeze pe Canalul Morii, în zona parcului Rozelor.
Împreună cu o altă firmă din Grup, Ro Verde Lanscaping, Garden Center se ocupă și de toaletarea arborilor înalți din oraș, contract câștigat în favoarea unei firme deținute de un inginer silvic din Brașov care se ocupă înainte de activitate.
Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014.
A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.