Închide

Soarta copacului de Cluj. De ani de zile e ciuntit și doar societatea civilă își bate capul cu maltratarea lui de către riverani, lucrători nepricepuți sau chiar de către firma Primăriei care întreține spațiile verzi

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - apr. 15, 2022 0 1901

Imagini cu copaci toaletați anapoda în toate cartierele Clujului, chiar și pe aliniamentele stradale au fost postate de clujeni pe rețelele de socializare pentru a trage un semnal de alarmă Primăriei că acceptă în fiecare an ca „verdele” din oraș să fie macacrat.

Arborii fie iau lumina locatarilor, fie la furtuni, ajung să avarieze autoturismele parcare în cartiere, acestea sunt printre motivele invocate de asociațiile de locatari care aleg în fiecare an să ciuntească copacii.
Anul acesta, prin viceprimarul Dan Tarcea, administrația locală a recunoscut că se mai fac greșeli de toaletare dar că acestea sunt sancționate cu amenzi de către municipalitate. În schimb, Primăria a adus în atenția clujenilor faptul că primăvara aceasta în Cluj-Napoca se vor planta 1400 de arbori noi cu balot, în toate cartierele, ca o politică verde asumată de instituție.
Activiștii din oraș spun că există o speranță ca pe viitor copacii să nu mai poată fi masacrați, iar instituțiile să nu facă nimic decât să aștepte înfrunzirea arborilor, având în vedere o inițiativă legislativă aflată în dezbatere în Parlament, prin care autoritățile locale să fie obligate să amenajeze zonele verzi doar cu semnătura unui peisagist. Aceștia propus chiar amendarea Primăriei de către Garda de Mediu din Cluj, având în vedere că registrul spațiilor verzi din oraș nu există și din pricina lui, toată lumea își permite să maltrateze copacii.
Mai mult, pe grupurile civice, activiștii au promis că vor propune municipalității o rețetă de succes pentru ca arborii din oraș să nu mai fie masacrați în fiecare an.
„E un dezastru, măcel, nu „toaletare”, „Pe centru am văzut că se toaletează la indicațiile unei persoane care părea că știe ce face, ce trebuie tăiat și cât, deci se poate, numai că în cartiere nu se face la fel”, „Citat din acest super ghid 🙂 „1.04. În general, întreaga tăiere de formare în coroană nu va cuprinde mai mult de 15% din volumul acesteia (5% = tăiere uşoară, 10% = tăiere medie, 15% = tăiere puternică) (cf. Femmig, 2010). ” http://regulament-toaletare-arbori.blogspot.com/…/lupu…Regulament pentru ingrijirea arborilor urbani / Regulament de ‘toaletare’ a arborilor urbani„, sunt câteva dintre mesajele clujenilor față în față cu dezastrul din Cluj-Napoca, unde, în continuare, copacii sunt ciunțiți și tunși după propria voință a asociaților de locatari sau a cetățenilor cu inițiativă, chiar și a firmei Primăriei, după cum arată clujenii.

Cu exemplu, clujenii au arătat că arborele de Cluj e în continuare masacrat și maltratat. Un activist a propus chiar o inițiativă de transformare a unui ciot într-o operă de artă prin care societatea civilă să protesteze față de felul în care se tund copacii în Cluj-napoca.

Activistul Adrian Dohotaru de la SOS arată că, ceea ce se întâmplă în Cluj-Napoca, e și din vina Primăriei care nu a afișat nicioadată registrul spațiilor verzi din oraș, așa cum e obligată de lege, în așa fel încât nimeni să nu își permită să taie copacii sau să îi toaleteze până la trunchi. El a sugerat chiar că Garda de Mediu trebuie să aplice sancțiuni Primăriei.

„În legea spatiilor verzi, Lege nr. 24/15.01.2007, acolo e prevăzut și cuantumul amenzilor. Am intrebat la Primărie de vreo doua ori de registrul spațiilor verzi pe Legea 544/2004, mi-au răspuns ca e în lucru, nu am auzit să fie finalizat. Bine, nici în lucru nu știm ce înseamnă, ca e asa de ani buni”, a arătat Dohotaru.

El a mai amintit de o inițiativă legislativă, aflată în prezent în dezbatere în Parlament, prin care autoritățile locale ar urma să fie obligate ca, doar cu semnătura unui peisagist, să se apuce de amenajarea spațiilor verzi din orașe.

Activiștii din oraș au promis, pe grupurile civice din online, că vor propune, împreună cu specialiștii o rețetă de succes Primăriei, pentru ca în 2023, copacul de cluj să nu mai fie masacrat ca până acum.

Primăria a spus și anul acesta că s-au mai făcut greșeli de toaletare în oraș, dar că acestea se corectează cu amenzi. Primarul Emil Boc a anunțat deja că administrația locală are o politică verde prin care dorește să planteze 100.000 de copaci până în 2030. Primăvara aceasta, a anunțat primarul, în toate cartierele din Cluj-Napoca se vor planta 1400 de arbori cu balot, în așa fel încât aceștia să aibă șanse maxime să crească și să nu mai fie rupți, așa cu se întâmpla în trecut cu puieții puși în zonele verzi. De asemenea, primăria cere copaci ca pe domeniul public și în proiectele private dezvoltate în oraș,

Anul acesta, chiar noua firmă care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi din Cluj-Napoca, Eco Garden Construct, a recunoscut că a masacrat arbori de pe artere ca strada Bobâlna, având în vedere că încurcau rețeua electrică.

„Referitor la toaletarea de primăvară – am avut discuții cu firma care face toaletare. În unele zone, am văzut că unii arbori au fost toaletați mai mult decât ar fi trebuit. Sunt și specii de arbori care cresc mai bine după toaletare, dar pot să vă spun că am avut discuții pe această temă. Plantăm peste 1000 de arbori, și în zone unde nu au fost niciodată copaci, ca să aducem pe perioada de vara umbră”, a sintetizat situația toaletărilor din 2022, viceprimarul Dan Tarcea la o emisiune radio.

Vezi și:

Orașul care înverzește ciuntit: copaci „rași”, „cioturi” și “măciulii” pe străzile Clujului

Ce cred clujenii despre toaletările din Cluj-Napoca: 
„Mărăști, blocurile din spatele Poștei-vama. Strada Trotușului 5. ” Și pe Scorțarilor la fel, cel puțin unul retezat. Adesea e un vecin mai cu „inițiativă ” care își găsește niște susținători mai vocali iar cei de la Primărie fac cum zic ei . .. sau chiar ei îi taie deoarece Primăria permite”.
May be an image of outdoors and tree
(sursa foto: Ciprian Olaru)
„Nu trebuie chemați „specialistii”! Rezolva vecinii”
May be an image of 2 people, car, street and road
(sursa foto: Sebi Palacean)
May be an image of outdoors and tree
(sursa foto: Maria Brudasca)
„Cred că cei care se ocupă de „toaletare” sunt total necalificați pentru aceasta sarcină” – Alex Fechete.

„Pentru ca la noi nu exista muncitori calificati. Toti sunt numai un Dorel” –Alexandru Popa

„Primăria acționeaza pe principul „câinii latră și caravana trece” adică voi spuneți ce vreți, noi facem ce vrem. Asta democratie” – Eva Husti
„Am dat peste aceasta lucrare și mi-a adus aminte de discuția de aici. Propun comisionarea unui artist care să exprime sentimentele noastre legate de subiect folosind un ciot care nu a supraviețuit. Din păcate cred că avem destule. https://www.instagram.com/p/CcVX89_DtR6/?igshid=YmMyMTA2M2Y=” – Marius Mornea
Aici ține pur si simplu de cine e angajat acolo și de cât le pasa de cum arataăpomii taiăți. Nu trebuie nici o diploma (mai ales nu de la USAMV, unde intră doar pile), ci doar un concurs mai pe bune” – Ionescu Pop
„Profesorul Horia Ghibu din Cluj, în emisiunea sa „Ce vor plantele?”, prezintă lucrările de întreținere periodică necesare pomilor, dăunătorii, stropirile, tăierile. Și arborii și arbuștii plantați în oraș necesită lucrări periodice, specifice fiecărui soi. Specialiștii în domeniu ar putea ajuta la întocmirea unui Registru verde: tipul copacilor, vechimea lor, lucrări specifice periodice pentru fiecare soi în parte, calitatea solului, locația”- Roxana Fotin
Ce spuneau arhitecții clujeni în 2015 despre toaletările din Cluj-Napoca

„Legea 313/2009 spune la art. 14 (5) că în cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arțar, mesteacăn, stejar) plantați pe spatiile verzi din domeniul public, precum și al celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, pe terenurile din zonele urbane și rurale, este interzisă intervenția cu tăieri în coroana acestora, cu excepția lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranța traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum și a celor de pe traseul rețelelor aeriene. Acum la Cluj, serviciul de spații verzi al primăriei și firma care se ocupă de întreținerea spațiilor verzi toaletează toată coroana arborilor și lasă doar 1 metru de la trunchi. În cazurile fericite. Indiferent dacă sunt cabluri sau altceva în jurul copacilor”, – arhitectul Mihai Racu.

„Gândesc la fel de fiecare dată când văd copaci reduși anual la măciulii. Se petrece cam peste tot, la țară și la oraș, la bloc și pe margini de drum. E unul din lucrurile care unesc românii, într-un soi de animalism care mă îngrozește și al cărui rost nu reușesc să îl intuiesc. Sau îi taie de tot, le convine și așa”,  arhitectul Eugen Pănescu.

Care era politica șefului de la Spații Verzi din Primărie în 2015 (care deține și în prezent această poziție)
 „Mergeți în America! acolo pe aliniamentul străzilor arborii sunt toaletați globular, în așa fel încât să aibă o formă unitară după ce încep să înverzească. Așa am făcut și noi în cazul copacilor de pe malul Someșului. În oraș, cea mai mare problemă o avem cu copacii din zona blocurilor de locuințe. În cazul acestora, asociațiile de proprietari sunt obligate să efectueze lucrări de toaletare cu o firmă autorizată. Fiecare face însă ce vrea când vine vorba de astfel de lucrări. Noaptea se acționează. De exemplu, într-o seară, a sunat un cetățean, pe la 11 și îmi spune, domnule la mine în fața blocului (cartierul Gheorgheni – n.red.) sunt niște oameni care taie copacii. Ne-am dus la fața locului cu poliția locală și i-am prins în flagrant. Erau oameni bătrâni care s-au apucat să taie toate crengile pentru că nu mai aveau lumină în case. I-am amendat, dar răul fusese făcut. Noi îi amendăm în permanență. Oricum obligăm asociațiile de locatari care taie copacii să planteze trei arbori în contul fiecărui arbore ciuntit”, zice Moldovan.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu