Închide

N-au reușit să lămurească proiectanții cum este bine să faci un manej într-o comună de lângă Cluj. Oficial CJ: După ce îl aprobăm vor veni vecinii să îl desființăm deoarece îi deranjează mirosul

ActualitateAdministrațieUrbanism by Actual de Cluj - apr. 15, 2022 1 724

După discuții aprinse în alte ședințe ale Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Județean (CJ) Cluj, proiectul unui complex cu opt case de vacanță și un manej pentru 5 cai dorit de un beneficiar privat în satul Vâlcele din comuna Feleacu, a fost aprobat așa cum a fost propus de proiectanții de la Prodoland Studio și de arhitecții Adrian Faur și Ștefan Marina. Specialiștii din comisie recomandaseră o altă poziționare pe teren a viitoarelor construcții, în așa fel încât manejul să fie făcut lângă pădure, iar casele de vacanță spre riveranii cu case din vecinătate. În schimb, proiectanții au venit cu acordurile notariale ale vecinilor, astfel că specialiștii din comisie nu au mai avut ce să facă. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, s-a arătat convins că, după ce se va construi manejul, vecinii vor veni la Consiliul Județean să se plângă de mirosul din zonă sau chiar să ceară desfințarea lui.

„Terenul aferent investitiei este situat în intravilanul localitatii Vâlcele, comuna Feleacu, judetul Cluj, în extremitatea vestică a suprafeței administrative a comunei și este domeniul privat. Cele două parcele de teren studiate (proprietate privată a investitorilor Sârb Horațiu/ Sârb Rodica și societatea Global Ink din Câmpia Turzii – prin contract drept de superficie – au împreună o suprafață de 7500 metri pătrați din acte și 8531 metri pătrați din măsurători, de formă poligonală, cu relief relativ accidentat și este legat de drumulnațional DN1 E81 printr-un drum comunal asfaltat cu lungimea de aproximativ 980 m. Vecinătăţile sunt reprezentate de căi de acces ( drum comunal), zone rezidenţiale în regim individual cu dotari complementare, în partea estică ( Stupar Daniel, Aitonean Aurel și Agneta) și zona de pădure în partea nordică si sudică ( Statul Roman- Ocolul Silvic Turda)”, arată proiectanții.

Având în vedere forma și declivitatea terenului, aceștia au propus ca spre zona cu vecinătăți locuințe să propună amenajarea manejului, iar în zona cu pădure să fie dispuse casele de vacanță.

La o ședință precedentă, deși specialiștii din comisie i-au indicat că nu e cea mai bună mobilare a terenului, arhitectul Ștefan Marica a arătat că, din punctul său de vedere, este cea mai bună soluție dar și că ea ar putea sta în picioară, în condițiile unui acord al vecinilor.

La ședința din 14 aprilie a comisiei de urbanism, arhitectul Adrian Faur a revenit cu proiectul, cu respectivul aviz, arătând că și vecinii au grajduri în zonă și că nu sunt deranjați de mirosul venit de la manej. Nici președintele CJ Cluj, Alin Tișe, nici arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, nici  ceilalți membri din comisie nu s-au arătat încântați de variantă propusă, dar au fost nevoiți să avizeze proiectul.

Tișe chiar s-a arătat convins că vecinii vor veni la CJ, imediat după ce manajul va începe să funcționeze și se vor plânge sau vor cere mutarea lui din pricina mirosului.

Pe terenul de 7500 de mp din Vâlcele, Prodoland Studio a propus construirea unui manej cu 5 cai, a unui restaurant cu regim închis și a 8 case de vacanță care respectă specificul local. Ansamblul urmează să fie deservit de o parcare cu 17 locuri.

Manej – activitati de echitatie si agrement – maxim 5 cai:

Sc = 1040.00mp;

Sd = 1300.00mp;

regim de inaltime P+M, Hmax coama = +8.75m;

Restaurant  -alimentatie publica in regim inchis (va deservi doar persoanele cazate in cadrul ansamblului):

Sc = 153.00mp; Sd = 410.00mp; regim de inaltime S+P+M, Hmax coama = +10.00m

Case de vacanta – cazare 2-3 persoane / imobil:

Sc = 40.00mp; Sd=55.00mp; regim de inaltime P+M, Hmax coama = 6.00m

Parcare autoturisme – 17 locuri de parcare auto;

(investiția din Vâlcele, simulată de proiectanți)

Un comentariu

  1. În Municipiul Cluj exista un manej ilegal cu cel puțin 7 cai, pe B-dul Muncii la nr 51 pe linia de tramvai. Inafara de cai trăiesc în 200 mp, găini, gâște, porci, câini. Gunoaiele și dejecțiile din curte le împrăștie de la podul hingherilor, Ekerle, str Voineasa, pe dealul Sf Gheorghe pana la CUG. Și nu le face nimeni nimic de 30 de ani.

Scrie un comentariu

Articole similare