Ca în Huedin, la nimeni. Indolența Primăriei aduce un bloc între blocurile ANL, în loc de un parc de joacă pentru copii
ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - apr. 15, 2022 0 490

Un imobil cu 5 apartamente dorit în orașul Huedin a fost întors din drum la Comisia de Urbanism din cadrul Consiliului Județean (CJ) Cluj, după ce specialiștii au arătat că un bloc, înghesuit în mijlocul altor patru blocuri ANL edificate de Primăria din localitate, nu face cinste riveranilor. Arhitecții din comisie au recomandat fie un schimb de teren cu administrația locală în așa fel încât locul blocului propus să fie luat de un loc de joacă, fie amenajarea pe teren a unei unități de retail cu terasă verde și zonă verde pentru locuitorii din zonă. Proiectanții de la Tektum au încercat să convingă comisia că administrația locală din Huedin nu a fost interesată că cumpere parcela de 628 de mp situată în mijlocul ansamblului de blocuri ANL dar și că acum, noii propritari vor să o valorifice, mai ales că există cerere de apartamente noi în oraș.
Proiectanții de la Tektum au arătat, la ședința Comisiei de Urbanism a CJ Cluj din 14 aprilie, că Planul Urbanistic de Detaliu pentru amenajarea unui bloc pe Aleea 1 Mai din orașul Huedin, cu Subsol, Parter și 2 etaje pe parcela de 628 mp, proprietate privată, situată în mijlocul ansamblului de blocuri ANL cu trei etaje și mansardă, aduce indicatori sub minimul admis și se încadrează și în specificul local. „Volumetria propusă de noi nu va deranja la însorirea blocurilor ANL vecine iar beneficiarul (societatea Sentron – n.red.) nu dorește parametri maximali. Primăria Huedin avea drept de preempțiune asupra acestei parcele, însă nu a dorit să cumpere terenul. Noul propritar vrea să valorifice terenul și să construiască apartamente noi pentru care există cerere în localitate”, au arătat proiectanții.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a apreciat că terenul care funcționează astăzi ca o zonă folosită de copii și de riverani, s-ar preta mai bine să aibă o astfel de destinație decât să primească un bloc, înghesuit între blocurile ANL existente. „Da, așa pare acest teren, ca un loc de joacă pentru copii. De ce nu îl dați Primăriei sau să vi-l cumpere și să se amenajeze un loc de joacă”, a spus și președintele CJ Cluj, cel care conduce comisia.
Atât proiectanții, cât și arhitectul județului au explicat că, inițial, Primăria Huedin voia să construiască 5 blocuri ANL pe terenul care include și parcela și actualele blocuri, însă a renunțat la o construcție și, implicit, nu a mai cumpărat și parcele de peste 600 de mp. Apoi, respectivul teren și-a schimbat proprietarul. Salanță a mai spus că actualele blocuri ANL au fost gândite la distanțe de 25-30 de metri între ele, dar și că o nouă construcție, chiar la distanțe de 9 metri față de vecinătăți, cum propun proiectanții de la Tektum în cazul bloculului cu 2 etaje, aduce deservicii zonei.
Arhitectul Radu Spânu din comisie a intervenit și el și a arătat că e de acord cu ceea ce spune Salanță și a spus că părerea sa este că respectiva parcelă ar putea primi doar o construcție cu funcțiunea de comerț-servicii. „Un Lidl, parter, cu terasă verde și loc de joacă pentru copii”, a adăugat Spânu.
În final, specialiștii din comisie au convenit să consulte Primăria Huedin și au sugerat chiar un schimb de terenuri pentru ca toată lumea să câștige – și beneficiarul să poată construi și riveranii să aibă un spațiu de joacă și de întâlnire.
Proiectul a fost respins în forma propusă.