Închide

Contract de peste 2,5 milioane lei pentru toaletarea arborilor înalți din Cluj. Firma care modernizează parcuri pentru Primărie face concurență actualui deținător al contractului

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - ian. 24, 2023 0 334

Două oferte a primit Primăria Cluj-Napoca la licitația pentru doborâre și taoletarea arborilor cu înălțimi mai mari de zece metri din zonele verzi și cimitirele orașelor, estimat în următorii 2 ani (acord cadru) la peste 2,5 milioane lei. Acestea au venit de la Nica Green Solution din județul Brașov, cea care se ocupă de activitate pentru municipalitate în ultimii ani, dar și de la Garden Center Group, firmă din portofoliul omului de afaceri Ioan Olteanu, care lucrează, de asemenea cu Primăria clujeană pe contracte de amenajare a unor parcuri din oraș.

 

Contractul pentru marcare și doborât arbori, toaletare arbori cu înălțimi mai mari de 10 metri din zonele verzi și cimitirele din Cluj-Napoca, în sistem de alpinism utilitar, în zone fără acces utilaje, a fost scos la licitație în 16 decembrie 2022. La licitație au depus oferte firmele Nica Green Solution (cea care s-a ocupat în ulrtimii ani de activitate pentru Primăria Cluj) dar și Gardean Center Gup în asociere cu Ro-Verde Landscaping, fime din portofoliul omului de afaceri Ion Olteanu (supranumit de media părintele spațiilor verzi din Capitală). Contracatul este estimat la peste 2,5 milioane lei și durata lui este de doi ani. Criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut.

„Cantitățile minime și maxime ale acordului cadru: diametrul arborilor 15-20 cm – minim 50 buc. – maxim 500 buc; >20-30 cm – minim 100 buc – maxim 800 buc; >30-40 cm minim 100 buc- maxim 1250 buc; >40-50 cm – minim 50 buc -maxim 1250 buc; >50- 60 cm – minim 50 buc -maxim 800 buc; >60-80 cm – minim 5 buc. – maxim 200 buc; diametrul mai mare de 80 cm – minim 2 buc- maxim 150 buc; arbori peste 10 m – minim 200 buc. – maxim 10000 buc. Cantitățile minime și maxime pentru contract subsecvent: diametrul arborilor 15-20 cm – minim 5 buc. – maxim 50 buc; >20- 30 cm – minim 60 buc – maxim 100 buc; >30-40 cm minim 60 buc- maxim 100 buc; >40-50 cm – minim 20 buc -maxim 50 buc; >50- 60 cm – minim 20 buc -maxim 50 buc; >60-80 cm – minim 2 buc. – maxim 5 buc; diametrul mai mare de 80 cm – minim 1 buc- maxim 2 buc, arbori peste 10 m – minim 100 buc. -maxim 200 buc. Valoarea celui mai mare contract subsecvent ce urmeaza a fi încheiat este de 107.050 lei fara TVA”, arată Primăria.

Potrivit caietului de sarcini,  activitatea de doborâre şi de tăiere de corecție a arborilor, la înălțimi de peste 10 metri, se va executa numai la solicitarea expresă a Primăriei, în situația în care copacii vizați au ajuns la limita dezvoltării fiziologice şi nu mai prezintă valoare decorativă sau în cazul în care prezintă pericol de prăbuşire sau riscul producerii unor accidente umane sau al generării unor pagube materiale, în caz de calamităţi naturale sau alte pericole publice. Absolut tot materialul lemnos rezultat în urma tăierilor, care poate fi valorificat ca masă lemnoasă, va fi încărcat şi transportat la o locație specificată de lucrătorii primăriei şi va fi predat pe bază de proces-verbal de predare-primire.
(extrat din primul contract subsectevent încheiat de Primăria Cluj cu Nica Green Solutions în baza acordului cadru din toamna lui 2020)
Media locală semnala că, în 2016, în prejma alerilor parlamentare, Primăria Cluj-Napoca, a atribuit contractul pentru doborât și toaletat arbori înalți către  SC Nica Green Solutions SRL, cu sediul social în localitatea Moeciu de Jos, județul Braşov, societate cu singura ofertă admisibilă din trei participanți la licitație. Contractul s-a atribuit atunci la valorea  de 931.200 de lei fără TVA, pe 36 de luni.
Porivit datelor de pe SICAP, Nica Green Solution apare în ultimii doi ani cu 15 contracte publice în valoare de circa 11 milioane lei încheiate cu autorități centrale (Administrația Prezidențială, Transelectrica) sau administrații locale (CFR Brașov, Primăria Cluj-Napoca). Firma, înființată în 2009 este deținută de Ștefan Nica, absolvent al Facultății de  Silvicultură din Brașov care deține  numeroase certificări în domeniul arboriculturii urbane sau este președinte al , între care se număra Asociației Române de Arboricultură.
Garden Center Grup și Ro Verde Landscaping, firme din portofoliul omului de afaceri Ionuț Olteanu, supranumit de media „părintele spațiilor verzi din Capitală” au câștigat mai multe contracte cu Primăria Cluj – pentru modernizarea părculețului din cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca, situat în Piața 14 iulie, pentru cen trul de cartier verde din zona Primăverii Mănăștur. De asemenea, societățile execută și parcul Zorilor pentru care Primăria a deschis anul trecut șantierul. Firmele sunt cele care au realizat și baza „La Terenuri” din cartierul Mănăștur sau se ocupă de parcul din Piața Ștefan cel Mare, încă în proces de recepție și refacere a pavajelor. Garden Center Gruă a ținut în ”așteptare” mai multe licitații organizare de Primăria Cluj, contestând procedurile, după ce a fost exclusă sau descalificată în faza de evaluare a ofertelor. Ultima a fost cea pentru parcul verde pe care Primăria vrea să îl amenajeze pe Canalul Morii, în zona parcului Rozelor.
sursă foto: gazetadecluj.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare