Închide

Sezon nou de expoziții și ateliere deschise la fosta fabrică de frigidere transformată în centru de artă

Cultură by Actual de Cluj - oct. 25, 2018 0 346

Sezon nou de expoziții și ateliere deschisde la fosta fabrică de frigidere transformată în centru de artă.

Noul sezon expozițional de la Centrul de Interes, din spatele Gării, se deschide miercurea viitoare cu 11 expoziții, șapte proiecte gândite și realizate de artiști ai Centrului, și cu posibilitatea publicului de a intra în atelierele altor nouă artiști rezidenți. „Arta și artiștii vor fi din nou laolaltă pentru o seară, iar clujenii iubitori de artă contemporană au ocazia să descopere lucrări semnate de artiști din România, Franța, Macedonia, Turcia, Australia și Peru, dar și să-i întâlnească în persoană pe creatori. În curtea Centrului, atmosfera va fi animată de muzică live și preparate gustoase de street food”, explică organizatorii.
Galeria Gazis Contemporary prezintă miercurea viitoare ”Asphyxia”, lucrarea artistului macedonian Zharko Basheski – o față terifiată, în asfixie, a unui bărbat care luptă pentru aer într-o pungă de plastic, în timp ce imaginile unor memorii frumoase și plăcute trec prin mintea lui printr-o proiecție video. „Țipătul mut al bărbatului în sufocare acuză lumea degradantă în care trăim astăzi, o lume în care omul nu mai poate trăi, singurul lucru care i-a mai rămas e doar lupta pentru încă o gură de aer înaintea mașinăriei morții de neoprit”, explică galeria.

A doua expoziție personală a peruanului Nicolás Lamas la galeria Sabot, ”Liminality”, propune publicului o instalație de mari dimensiuni, un spațiu ‘de trecere’, pe care Lamas îl construiește cu gândul la ‘liminalitate’: din obiecte ready-made și asamblaje care se găsesc în situații ambigue, de tranziție și recalibrare. Fiecare din aceste obiecte au loc în timp; unele statornice, altele efemere. Spațiu Intact prezintă la rândul său expoziția personală „Atlas of the Unseen and Unspoken” a grupării artistice A Constructed World, formată din doi artiști de origine australiană stabiliți la Paris, Geoff Lowe and Jacqueline Riva. Pentru expoziția de la Cluj, cei doi artiști au lucrat împreună cu Marie Gautier, curator.

La Baril, artista Arantxa Etcheverria propune o a treia expoziție personală care cuprinde obiecte și structuri bidimensionale, pictură și fotografie, reunite sub titlul „Vault”, după „Traces” în 2014 și „Architectures” în 2016. Totodată, proiectul artistului turc Egemen Tuncer, „Workplanes”, prezentat la artist run-space-ul Irinei Dumitrașcu Măgurean – Camera, constă în imagini generate de calculator și fotografii realizate în atelierul artistului, mai degrabă interesat de spațiul de lucru decât de lucrarea propriu zisă, de procesul firesc și compoziția care sunt folosite în fundal.
După rezidențele avute de-a lungul verii la Centrul de Interes, artiștii Barbara Navi și David Farcaș vor prezenta publicului clujean lucrările în spațiile de lucru puse la dispoziție de Asociația Artiștilor. Picturile artistei franceze Barbara Navi vor fi expuse la Bazis Project Space de la etajul 1, în cadrul expoziției „A room elsewhere, or the narrow escape”. Lucrările tânărului artist David Farcaș se reunesc în cadrul expoziției „Naturally Concieved”, la Spațiul de rezidență AA de la primul etaj al clădirii.
La 20 de ani de când a adus în arta clujeană imaginile digitale şi conceptul de realitate virtuală artistul Adrian Grecu e invitat de galeria Nano de la primul etaj să creeze un proiect aniversar intitulat ”Red Rain”. Proiectul „Aftermath” al artistei Andrada Feșnic, prezentat la Project Space A+ de la etajul I reunește o serie de suprapuneri între memorie şi reprezentare ce reușesc să genereaze o rezolvare vizuală similară reflexului pavlovian.  Proaspăt absolvent al Universității de Artă şi Design din Cluj și considerat un tânăr artist promițător, Andrei Ispas prezintă expoziția de pictură „Cer și Pământ”, la Spațiu Intact Projects, de asemenea la primul etaj.
Prima instalație-performance a artistei Ioana Stanca – „Soft Rituals” – e găzduită de spațiul non+Ultra (etaj 1). Artista creează o structură special pentru acest spațiu, de mari dimensiuni, ce problematizează spațiul unic și intim al atelierului și relația artistei cu acesta. Instalația e completată de gesturile simbolice ale celor doi performeri. După seara vernisajului, expozițiile vor putea fi vizitate până în 20 decembrie după programul obișnuit al centrului de cultură: de marți până sâmbătă, între orele 16 și 19.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare