Închide

Sergiu Hossu: Primăria ar trebui să aibă o relație de colaborare cu mediul de business, să nu se raporteze la oamenii de afaceri doar ca la niște simpli producători de venituri pentru bugetul local (P)

AdministrațiePoliticaTop News by Actual de Cluj - sept. 18, 2020 0 642

Candidat USR PLUS la Consiliul Local Cluj-Napoca, Sergiu Hossu, consideră că mediul de afaceri ar trebui să ocupe un loc mult mai important pe agenda executivului municipalității, dat fiind că firmele locale nu sunt doar  producătoare de venituri pentru bugetul local, ci motorul care contribuie permanent la dezvoltarea Clujului. Hossu sugerează că Primăria nu s-a deranjat să le asigure sprijin – în limite legeale – firmelor locale care s-au confruntat cu efectele pandemiei.

“Eu cred că este important ca Primăria să caute să aibă o relație de colaborare cu mediul de business, să nu-i trateze pe cei care dețin firme ca pe niște simpli generatori de  venituri pentru bugetul local”, a explicat reprezenantul USR-PLUS, adăugând că încă dinainte să înceapă actuala campanie electorală a ținut să intre în contact cu oameni de afaceri din diferite domenii de activitate, pentru a afla despre problemele pe care le-au întâmpinat  în care actuala criză sanitară cauzată de COVID-19.

„Toată acestă criză pandemică a afectat profund activitatea firmelor și rezultatele lor economice. De departe,  cei mai afectati de pandemie sunt cei din domeniul Horeca. Am avut discuții cu mai mulți reprezentanti din acest domeniu și am rămas surprins să aflu că pe perioada în care terasele și localurile au fost închise prin măsurile dispuse de guvern, ei au fost obligați sa plăteasca în continuare chirii către primărie pentru terasele pe care le aveau închiriate, deși au făcut sesizări către primarie, cerând reducerea sau suspendarea chiriei pentru perioada în care le-au fost închise terasele. Au primit un raspuns sec: că nu se poate”, a comentat Hossu.

Candidatul USR PLUS, Sergiu Hossu, mai arată că și în aceatsă criză pandemică, în relația cu mediul de afaceri Primăria Cluj a utilizat ca de obicei argumentul „controalelor Curții de Conturi”, aruncându-le în față oamenilor de afaceri că legea interzice acorderea unui srijin.

„Dar noi aflăm că numai la Cluj-Napoca nu s-a putut și că în multe alte orașe din țară primăriile au venit în sprijinul celor din domeniul Horeca, au venit cu măsuri prin care s-a suspendat temporar chiria sau s-a redus cuantumul acesteia”, a subliniat Sergiu Hossu.

Candidatul USR PLUS la Consiliul Local mai susține că a  aflat că există localuri care plătesc chiar și peste 20.000 de lei lunar chirie, în Piața Muzeului.

„În momentul în care îți este suspendată activitatea atât de mult timp și nu mai ai niciun venit, cred că este foarte greu să plătești asemenea chirie”, a punctat Hossu.

Reamintim că mai mulți reprezentanți ai sectorului Horeca au cerut Primăriei Cluj-Napoca lămuriri pe acest subiect al acordării unor scutiri de taxe și impozite pe perioada stării de urgență și a stării de alertă. După ce, initial, s-a promis adoptarea unei hotărâri de consiliu local, în temeiul art. V, alin. 1, lit. a) din OUG nr. 69/2020, ulterior, răspunsul reprezentanților Primăriei a fost că din cauza cheltuielilor foarte mari generate de finanțarea sistemului de învățământ și a celui de sănătate, prevederile OUG 69/2020 în ceea ce privește acordarea unor facilități la plata impozitului anual sau a taxei lunare pe clădiri nu au fost puse în practică prin adoptare unei hotărâri de consiliu local.

La fel, și cei din industria hotelieră ar fi putut beneficia de o reducere a impozitului pe clădire, dar și în acest domeniu,  la Cluj-Napoca nu s-a putut face nimic în sprijinul hotelierilor. În plus, începând cu 1 ianuarie 2019, în municipiul Cluj-Napoca a fost stabilită prin H.C.L nr. 1015/2018 o taxa specială pentru promovarea turismului, care prevede aplicarea cotei de 1% la valoarea totală a cazării/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a celui care se cazează în orice unitate hotelieră, valoare care nu include TVA.

„Ar fi fost o măsură de bun simț suspendarea acestei taxe pe perioada stării de urgență și a stării de alertă”, arată Sergiu Hossu.

 

Acest text are caracter de Advertorial în cadrul campaniei electorale pentru Alegerile locale din 27 septembrie.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare