Închide

Sedința vecinilor. Mai multe proiecte prin care se cereau derogări de construire în mai multe zone din Cluj-Napoca au fost respinse de comisia de urbanism a Primăriei

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - nov. 24, 2021 0 4481

Vecinii au condus ultima ședință a Comisiei de Urbanism a Primăriei dedicată proiectelor mari, ședință care a avut loc în format online în 17 noiembrie. Dintr-o ordine de zi, doar câteva proiecte au fost avizate, restul fiind respinse, discuțiile durând în jur de patru ore. După 38 de luni de la inițiere, comisia a aprobat Planul Urbanistic Zonal (PUZ) gestionat de biroul Mossfern al arhitectului Arnold Makalik (și de biroul arhitectului Sorin Scripcariu) pentru corecția limitei de UTR și construirea unui apart hotel pe strada George Coșbuc, în centrul Clujului, proiect al celor care controlează societatea de construcții Diferit. Nu înainte de a se trasa o obligație de a configura pe planșe un perete care să nu permită utilizarea parcării imobilului vecin, deziderat al vecinilor care au reclamat traficul excesiv care ar rezulta în caz contrar pe lângă casa lor.

 

Primarul Emil Boc a trasat la începutul ședinței dezideratele de asigurarea a calității vieții care stau la baza avizării proiectelor, apoi a lăsat ședința online din 17 noiembrie a comisiei de urbanism la comanda viceprimarului Dan Tarcea și a arhitectului șef al orașului, Daniel Pop.

„Știm cu toții că este o presiune uriașă pe acest oraș și marea responsabilitate pe care o aveam ca orașul să rămână funcțional. Trebuie să găsim echilibru pentru dezvoltare, unde nimeni nu spune nu, dar nu în orice condiții. Dezvoltarea urbană trebuie să meargă în paralel cu ritmul de modernizare a infrastructurii aferente. Atunci revenim la principiile cheie, zero, de care am discutat, nu se ajunge acasă decât pe astfalt, nu se tolerează construcții în zonele unde traficul depășește limitele maximale permise și nu există posibilitatea imediată de îmbunătățire, aspectele legate de școli, grădinițe, utilități de bază în prejma obictivelor de investiții, fazarea proiectelor până în 2026 în zonele respectice unde am stabilit acest lucru. Aș vrea ca aceste lucruri să nu le amintesc în fiecare ședință, să vi le însușiți, așa cum și Primăria are aceste valori pentru a asigura dezvoltarea într-o direcție corectă”, a subliniat Boc.

Pe ordinea de zi a ședinței s-au discutat 8 proiecte imbiliare private, propuse în diverse zone din oraș iar la majoritatea dintre acestea au fost prezenți și vecini care s-au plâns de divese aspecte care îi afetectează, odată cu propunerile urbanistice.

Proiectanții de la Mossfern au susținut două proiecte pe strada George Coșbuc din centrul Clujului, pentru construirea unor imobile de locuințe/apart hotel. Unul dintre proiecte, PUZ-ul pentru corectare limita UTR Str. Cosbuc nr. 4-6 (și construirea unui apart hotel cu subsol, parter, trei etaje și mansardă, deservit de 15 locuri de parcare) a fost discutat deja de mai multe ori în comisiile de urbanism de la municipiu și Județ (fiind în zonă protejată) unde recent s-a și acceptat proiectul. Vecinii de pe strada Coșbuc ai celuilat imobil deja ridicat de același beneficiar s-au plâns că nu se respectă condiția ca accesul în viitorarea clădire să nu se facă prin parcarea celui deja existent, așa cum s-a stabilt anterior. Makalik a arătat comisiei că deja au trecut 38 de luni de la primele discuții și că se dezbat chestiuni care nu fac obiectul documentației. Vecinii, familia Burzo, au acuzat că, în condițiile în care cele două imobile vor avea o parcare subterană comună, 30 de mașini vor intra și ieși pe lângă geamurile lor, zilnic, dar și că în planșele scrise aferente documentației, așa apare configurată situația parcării subterane. Discuțiile au durat mai bine de 45 de minute doar pe această temă, iar cei de la Primăriei, proiectanții sau cei de la Juridic, nu s-au putut pune de acord. Juridicul a remarcat contradicții între planșe și partea scrisă a proiectului și a dat dereptate vecinilor.  În final, Tarcea a tranșat chestiunea, iar ahitectul șef a anunțat rezoluția: avizarea proiectului cu mențiunea ca din documentație să dispară posibilitatea utilizării comune a parcării subterane de de către cele două imobile (cel vechi deja construit și cel nou care urmează să fie edificat).

Vezi și: Nu s-au putut hotărî asupra aliniamentului de pe strada Coșbuc. Județul „a făcut lumină” în proiectul hotelului cu apartamente al patronilor firmei Diferit amânat la nesfârșit de Primărie

Celălalt proiect al familiei Petri, gestionat tot de către de Makalik, arhitectul Vlad Gorgan dar și biroul arhitectului Sorin Scipcariu, viza construirea unui imobil mixt, pe strada Coșbuc nr. 5, pe partea celalată a arterei față de primul imobil. Pe o parcelă de 1990 metri pătrați s-a propus o clădire cu două niveluri de subsol, parter (comerț/servicii) două etaje și mansardă/etaj retras (cu 34 de apartamente), construcție pentru care se propun 49 de locuri de parcare, cu rampă, în subsol. Și la acest punct au participat vecini și s-a discutat foarte mult despre parcela pe care se propune construcția, necesitatea unui aviz de la comisia de monumente pentru comasările acesteia, parcela inițială în sens urban la care s-au raportat indicii proiectului, dar și faptul că, fiind un PUD, nu are voie să modifice limita de construire în adâncime pe parcelă, care e de maxim 35 de metri. În tip ce prin proiect, se construiește la 40 de metri. Makalik s-a interesat dacă, revine cu documentația ca Plan Urbanistic Zonal, proiectul poate fi acceptat așa cum este și i-a mai consultat pe specialiști cu privire la propunerea volumetrică. În schimb, arhitectul șef i-a recomandat să caute o soluție și să reamplaseze clădirea în așa fel încât să se încadreze în regulament, iar proiectul să rămână la stadiul actual de documentație PUD. Proiectul urmează să revină în comisie.

Proiectului de urbanizare (PUZ Dealul Fânațelor, beneficiar Ovidiu Dan Tarmure, proiectat Plan Trade, arhitect Katona Julia) care viza construirea unor locuințe (îndividuale și cuplate) pe o parcelă de 4000 de metri pătrați, la limita intravilanului, pe strada, cu număr de intrare din 2020, a fost din nou întors din drum. Deja proiectul a fost discutat de două sau trei ori în comisie și, de fiecare dată, vecinii de pe strada Florilor (care și-au achiziționat locuințe construire de același dezvoltator) au reclamat o serie de probleme din zonă, legate de alunecări de teren, rețele, cursurile de apă intubate nepotrivit de investitor. „Deja strada Florilor, asfaltată în 2018 a suferit 9 intervenții de la Compania de Apă Someș, plus încă două anul accesta, toate presupunând spargerea asfaltului, reparații, astupare și returnarea asfaltului”, a semnalat unul dintre vecini. După discuții care au durat circa o oră, viceprimarul Dan Tarcea, care conducea comisia a stabilit că multe dintre chestiunile reclamate de vecini au fost pertinente și de bun simț motiv pentru care proiectanții au primit ca temă să nu strice calitatea vieții oamenilor, mai ales că e o zonă de extindere a Clujului. Primăria a stabilit să ceară un punct de vedere de la Apele Române legat de cursurile de apă din zonă și regimul lor, o expertiză privind stabilitatea terenului proiectanților (fixată în studiul de oportunitate) dar și corelarea planșelor cu partea scrisă a proiectului. Alte cerințe s-au temeri ale vecinilor au fost contracarate – necesitatea amenajării unui loc de joacă sau problemele de trafic în intersecția cu strada Oașului. „Există un proiect aprobat prin care se va face un acces nou la supermarketul din zona Oașului, iar actualul sens giratoriu se va degreva. 19 mașini cât aduce proiectul oricum nu influențează traficul actual”, a mai spus Tarcea. S-au făcut obiecții din partea vecinilor legate de fatul că investitorul nu a anunțat planurile de construire așa cum spune legea și nu i-a chemat la consultări. De asemenea, specialiștii din comisie au făcut recomadări legate de nevoia de dimensionare a tututor parcelelor pentru locuințe la circa 400 de metri pătrați sau clarificarea limitei cu extravianul. „Veniți cu toate documentele necesare, cu toate temerele vecinilor pentru că oamenii și-au băgat bani în casele lor și vor să își securizeze investiția pe care au făcut-o, rezolvate și intrați în următoarea comisie”, a afirmat Tarcea.

Proiectanții de la Arhimar au primit și ei observații de la membrii comisiei să reconfigureze un proiect de urbanizare propus pe strada Lipova pentru construirea a 8 locuințe individuale pe un teritoriu de 1,2 hectare pe care sunt deja 4 locuințe existente -reconfigurarea și mutarea spațiului verde la baza arterei, pentru a deservi viitoarea comunitate plantarea unui aliniament de arbori pe stradă sau nemodificarea servituților de utilitate publică prevăzute în zonă prin PUG. Discuțiile s-au derulat fără participarea vecinilor în cazul acestui proiect.

PUD construire Imobil mixt (comerț plus locuințe) cu parter, cinci etaje și unul retras pe o parcelă de 972 de mp de pe Teodor Mihaly nr.53 a revenit în comisie, după ce a primit observații de la vecini la o ședință precedetă. Proiectanții de la Made By au renunțat la corpul propus în spatele parcelei și au reconfigurat în locul său un subsol cu 14 parcări. Arhitectul Octav Olănescu din comisie a recomandat proiectantului, arhitectului Nicu Ștefănuți de la Made By, aducerea în față a parcării de biciclete. Proiectul a fost avizat.

Un alt proiect (Plan Urbanistic de Detaliu) respins la ședință a fost propus pentru Uniunea Județeană a Cooperației de consum Cluj de Schmidt Arhitectură pentru restructurarea unei parcele de pe strada Parcul Feroviarilor nr. 4-5 și construirea unui imobil mixt cu subsol, parter, două etaje și unul retras (60% comerț și birouri iar restul locuințe), dispus în T pe teren, cu coeficienți urbanistici spre maximul admis. Vecinii de la nr.3 ai proiectului s-au plâns că nu au fost informați, că nu vor avea lumină odată cu noua construcție dar și că viitoarea clădire va fi mult prea mare. Arhitectul Mihai Schmidt a spus că oricum parcela vecinilor este supraconstruită, dar că vor putea construi pe viitor, dar mai puțin. „Nu îi lăsați vecinului nicio posibilitate de construire”, a remarcat arhitectul șef al orașului. Pop a mai spus că nu se respectă regulamentul pentru construirea în adâncime pe parcelă, motiv pentru care Tarcea i-a recomandat proiectantului să reducă clădirea și să respecte modul de construire din această zonă supusă restructurării. Arhitectul Octav Olănescu a schițat pe planșe chiar o propunere de modificarea a proiectului. De asemenea, chiar dacă aduce în zonă 24 de parcari, oficialii Primăriei au spus că este obligatoriu ca proiectul să conțină un studiu de trafic. În discuție a intervenit și consilierul PSD Anca Ciubăncan (membră în comisia de urbanism a consilierilor locali) care a penalizat practica proiectanților de a merge pe indici de ocupare a terenului maximali.

Un al proict discutat cu vecinii minute în șir a vizat Planul Urbanistic de Detaliu pentru edificarea unui imobil mixt cu parter, două etaje și etaj retras (comerț/servicii la parte și 8 apartamente la etaje) pe strada Tribunul Vlăduțiu nr. 15. Beneficiar este Dan Alexe Vlădău iar proiectanți CSC Construction, proiectul fiind prezentat de arhitecta Vass Csilla. Vecinii, familia Merca, au reclamat că proiectul va afecta pivnița anexă de pe limita lor de proprietate care nici nu a fost poziționată corect pe planșe. „Parcela nu e cadastrată, de aceea nu au putut-o marca pe planșe”, a explicat proiectanta arătând că soluția propusă nu va afecta subsolul pivniței. Vecinii s-au mai plâns că situația de la fața locului și cea legată de însorire arătând că studiile făcute de proiectanți nu se susțin în realitate.  „Vorbiți de soare de la vest la ora 11.00, cum se poate?!”, au arătat vecinii. „Într-adevăr în timpul iernii una dinte fațade nu primește o oră și jumătate însorire, așa cum spun normativele, dar asta e situația când se restructurează. Există și avizul de la Direcția de Sănătate pentru soluția propusă de noi”, a replicat Vass. Vecinii au mai spus că au mai observat și alte aspecte, legate de parcări, locul de gunoi etc. A intervenit și Nicoară Adrian, vecinul de la nr.17 care a spus că nu va mai putea construi nimic pe proprietate în condițiile în care se aprobă imobilul de la nr.15. În final, s-a decis ca proiectanții și vecinii să revadă soluția împreuna și să se mai ceară și unui birou independent un studiu nou de însorire. Arhitectul șef a mai recomandat proiectanților să studieze o variantă din calcan în calcan, în așa fel încât și vecinii să poată să își valorifice parcelele dar și să simuleze ce pot efectiv vecinii construi pe parcelele lor. Ciubăncan a recomandat oamenilor să își cadastreze proprietățile, tocmai pentru a nu mai avea probleme pe viitor.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare