Închide

Nu s-au putut hotărî asupra aliniamentului de pe strada Coșbuc. Județul „a făcut lumină” în proiectul hotelului cu apartamente al patronilor firmei Diferit amânat la nesfârșit de Primărie

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 26, 2021 0 1139

Mai multe case de pe strada Coșbuc din centrul Clujului sunt înlocuite cu imobile mixte, tonul fiind dat de patronii firmei Diferit, Nicolae și Daniela Petri, care au ridicat deja un imobil de locuințe pe această arteră. Lângă acest imobil mai dețin o proprietate ocupată tot de două locuințe în locul cărora doresc să ridice un imobil cu apartamente care să fie închiriate în regim hotelier. Din 2019, Primăria nu reușește să se decidă în privința acestui proiect. Proiectul se află lângă clădirea Forțelor de Muncă și este realizat de Mossfern. El a fost felicitat și avizat în 2019 de Primărie, apoi s-a cerut să fie modificat și a mai fost discutat de două ori  în 2020 la urbanism, în mai și în decembrie, fără ca arhitectul șef al municipiului să își asume vreo decizie. Mai ales că la ultima ședință de urbanism a fost contestat de vecini de pe stradă.

În schimb, Consiliul Județean a respins din nou proiectul imobilului cu apartamente al patronilor firmei Diferit, Nicolae și Daniela Petri, dorit în locul unei case de pe strada George Coșbuc în forma propusă de proiectanți, la ședința din 23 aprilie. Bloculețul trebuie să se retragă similar cu imobilul vecin care aparține acelorași proprietari, a arătat comisia de urbanism de la Județ care deja a mai emis un aviz similar în luna octombrie 2020 în care arătat același lucru.

Diferit este firma care până nu demult avea contracte pe bandă rulantă cu Primăria din Cluj pentru modernizarea unor artere și poduri din oraș.

 

„Am mai discutat o dată acest proiect și am emis un aviz nevaforabil în luna octombrie 2020 pentru soluția propusă de dumneavostră. Am cerut atunci ca parcela să rămână în UTR M4 deoarece subsolul pe care l-ați propus nu e permis în zona Is, Instituții și Servicii. Nu există și nu îl puteți face. Trebuie să vă aliniați cu imobilul deja construit. Nu se susține să vă aliniați cu clădirea Casei de Pensii/Inspecției în Construcții/Forțelor de Muncă. Pe toată latura aceea a străzii Coșbuc sunt clădiri retrase de la aliniament, inclusiv cea pe care ați construit-o deja. E un caz atipic pe această arteră. Pe latura opusă există font continuu. Pe această latură s-a construit cu retragere față de aliniament, expecție făcând doar clădirile publice, Colegiul de Telecomunicații și Forțele de Muncă. Dumneavoastră trebuie să faceți o clădire similară cu cea făcută lângă”, a subliniat arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, după ce proiectul soților Petri de pe strada Coșbuc a apărut pe ordinea de zi a primei ședințe de urbanism de la județ a noii comisii, din 23 aprilie.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, cel care a condus comisia, s-a intersat de ce proiectul a fost redepus la Consiliului Județean dacă deja el a fost respins și s-au cerut modificările amintite, că înțelege că se vrea o suprafață utilă cât mai mare, dar că lucrurile nu trebuie forțate. El a arătat deja că avizul este extrem de generos pentru a îmbina interesul de afaceri și cel urbanistic. Proiectul a fost susținut de arhitectul Vlad Gorgan de la biroul Scripcariu care a spus că nu e vorba neapărat de câștig atunci când s-a revenit cu proiectul ci de rezolvarea unor aspecte urbanistice și morfologice.

Cei de la comisia de urbanism a județului au decis să meargă pe avizul deja emis și au spus că vor notifica și Primăria cu privire la soluție. Mai mult, proiectanții de la Mossfern și Biroul Scripcariu au depus la Comisia de Urbanism a Județului și un alt proiect al aceluiași beneficiar tot de pe strada Coșbuc, dar de vizavi, de la numărul 5 unde există tot așa, locuințe individuale. Acolo soții Petri doresc să consturiască tot un imobil mixt cu două niveluri de subsol, parter, două etaje și unul retras. Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, a arătat că în acest caz este vorba despre un Plan Urbanistic de Detaliu care este greșit depus, nefiind în competența Județului să ofere aviz în respectivul caz.

 

În 2019, Primăria a avizat cu felicitări la o comisie de urbanism din luna iunie proiectul unui imobil mixt propus de Mossfern pe strada George Coșbuc, în locul unor case parter din vecinătatea clădirii în care funcționează Forțele de Muncă, Casa de Pensii sau Agenția de Prestații Sociale, beneficiarii lui fiind Nicolae și Daniela Petri, cei care controlează societatea Diferit, firma care până nu demul avea contracte pe bandă rulantă cu Primăria din Cluj.

Aunci s-a avizat un Plan Urbanistic de Detaliu pentru o clădire (două niveluri subsol, parter, două etaje și manardă) aliniată cu cea deja edificată, apoi s-a stabilit că e nevoie de un Plan Uranistic Zonal care trebui avizat din nou de Comisia de Monumente dar și de Consiliul Județean. Acest plan trebuia să facă o corecție de limită de UTR pe parcelă, aceasta fiind încadrată în două Unități Teritoriale de Referință – M1 subzona IS (instituții și servicii) și ZCP-M4 (zonă protejată mixtă cu regim de construire deschis adiacentă arterelor de importanță locală). 

(PUD felicitat  în 2019 la Primărie, avizat și propus de Mossfern)

La partea de PUZ, componenta de urbanism a fost preluată de biroul arhitectului Sorin Scripcariu.

Proiectanții au optat pentru subzona de Instituții și Servicii și și-au aliniat viitoarea construcție cu imobilul unde funcționează Casa de Pensii, Agenția pentru Prestații Sociale etc. Ca să poată construi mai mult. Așa au câștigat un nivel în plus pentru clădire. Prin PUZ s-au făcut și comasări ale parcelelor, în așa fel încât să se genereze o soluție comună de parcare cu imobilul vecin de locuințe ( cu subsol, pater, trei niveluri și 13 apartamente, proiectat tot de Massfern) deja construit de aceeași beneficiari pe strada Coșbuc.

(PUZ imobil 2S+P+3E plus M propus în 2020 de Mossfern și de biroul Scripcariu)

Primăria nu a reușit să se decidă pe parcursul lui 2020 cum să se construiască pe această parcelă de peste 800 de mp de pe strada Coșbuc. Întâi a acceptat proiectul în varianta propusă de proiectanți și alinierea blocului cu Forțele de Muncă. Apoi s-a răzgândit și a mai discutat o dată proiectul și cu vecinii de lângă imobilul deja construit (Familia Burzo). Aceștia s-au plâns, la o ședință de urbanism din decembrie 2020, printre altele, că vor fi nevoiți să suporte noxele unui număr dublu de mașini în condițiile în care se autorizează proiectul noului bloc cu acces în parcarea subterană din construcția deja edificată.

Atunci, s-a discutat minute în șir asupra proiectului și nu s-a luat nicio decizie. În plus, arhitectul șef de la municipiu a spus că va retrimite proiectul la Județ și la Comisia de Monumente ca aceștia să își asume o decizie. Ceea ce s-a cerut a fost ca accesul mașinilor în subsol să se facă separat de clădirea imobilului deja construit.

La respectiva discuție din comisie nu au participat oficialii Primăriei, nici primarul Emil Boc, nici viceprimarul Dan Tarcea.

Diferit nu mai este în grațiile Primărie în ultima perioada. Ea a fost exclusă de la licitația pentru modenrizarea zonei Kogălniceanu și are reziliat contractul pentru podul Porțelanului.

(discuții cu vecinii la Comisia de Urbanism a municipiului din decembrie 2020)

 

Fiind o zonă protejată, a fost nevoie de avizul Comisiei de Monumente. Aceasta a avizat varianta fără retragere pentru proiect. Atât Scripcariu cât și Arnold Makalic (de la Biroul Mossfern) au fost până în vara lui 2020 membri în comisia Zonală a Monumentelor. Ulterior, noua comisie ar fi cerut retragere față de aliniamentul străzii.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.