Închide

Ședință dedicată doar caselor la urbanism. La mai bine de o lună după ce primarul Boc a promis culoare separate de avizare case vs. ansambluri imobiliare în Cluj

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - iun. 14, 2021 2 1250

O ședință în care se vor discutat doar proiecte de case de către Comisia de Urbanism a Primăriei din Cluj-Napoca va avea loc în 15 iunie. Pe ordinea de zi sunt zece proiecte prin care beneficiari privați din Cluj-Napoca doresc să consturiască locuințe unifamiliale. La ultima ședință de urbanism care a avut loc în luna mai, primarul Emil Boc a anunțat că vor exista la Primărie culoare separate de avizare pentru construirea unei case, față de ansamblurile imobiliare, documentațiile pentru locuințe individuale având prioritate spre a fi discutate la comisia de urbanism.

Specialiști, proiectanți sau beneficiari au acuzat în repetate rânduri Primăria și pe primar că întârzie nejustificat avizarea proiectelor dar și că, din pricina unor observații formulate la ședințele de urbanism chiar și de primarul Emil Boc ( interpretabile în regulament sau unele care nu se găsesc în acesta explicit), procesul de avizare durează și mai mult doarece angajații de la urbanism nu știu exact cum să facă voia primarului.

Deja la CTATU s-a instituit și practica ca beneficiarii să preseze avizarea proiectelor cu avocați.

 

În mod normal, ordinea de zi a ședințelor de ubanism o stabilește primarul  iar documentațiile se discută în ordinea vechimii (depunerii dosarului). Edilul este cel care are lista completă cu toate documentațiile care trebuie analizate de către Comisia Tehnică de Amenajarea Teritoriului și Urbanism a Primăriei, cele care au parcurs procedura de consultare și informare și el face ordinea de zi a ședințelor comisiei.

La ultima ședință a Comisiei de Urbanism a Primăriei (CTATU) din 11 mai, primarul Emil Boc a ținut să trasmită un nou mesaj comisiei de urbanism privind felul în care trebuie avizate proiectele de urbanism. După regula bunului simț pe care a anunțat-o în trecut, acum primarul Emil Boc a reiterat regula unui tratament dur pentru cei care vor și „cer luna de pe cer”, deși „știu că nu se poate”, totul în spiritul asigurării calității în oraș pentru oameni, după cum a spus primarul. De asemenea, a liniștit specialiștii din comisie și a spus că există instrumente legale pentru a ține sau a pune în mișcare investiții imobiliare, traficul și încărcările de pe artere fiind cele care vor dicta dacă o investiție mare e avizată sau stă pe loc până nu se finalizează centura metropolitană sau metroul. În plus Boc a mai spus că vor exista la Primărie culoare separate de avizare pentru construirea unei case, față de ansamblurile imobiliare, documentațiile pentru locuințe individuale având prioritate spre a fi discutate la comisia de urbanism.
La începutul acestei săptămâni, Primăria a anunțat prima ședință după rigorile anunțate de Primarul Emil Boc, una dedicată doar caselor și programată în 15 iunie.
Am întrebat-o, imediat după ședința din 11 mai pe șefa de la Strategii Urbane din Direcția de Urbanism a Primăriei, arhitecta Andreea Mureșan, care sunt timpii normali de avizare a documentațiilor și cu cât scurtează avizarea noua inițiativă anunțată de primarului Emil Boc, ”culoare separate”.
„De exemplu, dacă am 60 de documentații ce trebuie analizate în CTATU, îți trebuie vreo 4 sedințe. Primarul poate propune ca în prima ședință să fie alese toate proiectele mici din cele 60 depuse. Documentatiile trebuie să fie complete, timpii de așteptare depind de volumul de documentații depuse. Avem foarte multe studii pe rol. Într-o comisie, mai mult de 15 documetații nu poți pune deoarece este destul de obositor de parcus. Ar trebui sa fie si sedintele mai dese, pentru a ajunge la zi. Documentatțile care intră în CTATU sunt complete, au parcurs procedura de informare si consultare publică și au fost analizate preliminar în comisia operativă. Avem peste 50 de documentații depuse ce trebuie analizate în CTATU (aici ma refer la PUD-uri si PUZ-uri)”, a spus în 12 mai pentru Actualdecluj.ro, șefa Serivicului Strategii Urbane, arhitecta Andreea Mureșan.
Aceasta a arătat că din pricina procedurilor de consultate publică, documentațiile pot aștepta și mai mult de 3 luni până să intre în CTATU.
„Pentru orice documentație depusă trebuie parcursă procedura de informare și consultare publică. Daca e PUD, trebuie trimise notificări scrise vecinilor care au termen 15 zile de la data comunicării să depună obiecțiuni sau propuneri. Dacă nu există, se analizeaza în comisia operativă, iar ulterior se trec pe lista documentațiilor complete ce trebuie dezbătute în CTATU. Dacă sunt obiecțiuni, se transmit beneficiarului PUD care trebuie să răspunda iar ulterior, noi transmitem răspunsul vecinului care a făcut observații. Practic, din start, în prima luna de la data depunerii, n-ai cum efectiv să ajungi în CTATU pentru că trebuie parcursă această procedură de informare și consultare, anterior transmiterii documentației pe circuitul de avizare. Dacă sunt obiecțiuni,durează mai mult procedura.  Deoarece volumul de documentații depuse este mare, se poate astepta și 3 luni până la dezbaterea în CTATU”, a explicat arhitecta.
Un prin experiment de „culoare separate” s-a făcut la ședința CTTAU din 11 mai când  primarul a prioritizat proiectele și nu s-a dezbătut niciun PUZ, chiar daca acestea au fost depuse anterior documentațiilor PUD.  Atunci s-au discutat doar proiecte mic. Cele din 11 proiecte care s-au discutat atunci au fost documentații depuse în decembrie 2020 – februarie 2021, după cum au spus reprezentanții Primăriei.
„Aș vrea să conștientizăm că acest oraș trece la următoarea etapă, concentrată pe calitate, nu pe cantitate, un oraș pentru oameni, în care interesul public și privat coexistă. Nu avem voie să scădem calitatea de la acest moment. De exemplu, dacă avem încărcare maximă de trafic, nu mai aprobăm nicio construcție până la punerea în funcțiune a trenului metropolitan, metroului sau centurii metropolitane. Mă voi baricada cu specialiștii să nu se întâmple acest lucru. Regula e valabilă pentru toți, să nu credeți că cineva va avea privilegii. Orice propunere vine în fața dumneavoastră, să aveți în minte să nu permitem scăderea calității, orice proiect va trece prin furcile caudine ale specialiștilor din comisie. Nu avem voie să scădem standardul, din respect pentru cetățeni, să scădem calitatea vieții. Acum avem și instrumente legale, ține doar de noi să le aplicăm. Voi cere explicații acolo unde consider că trebuie. Vom avea culoare separate pentru construirea unei case, vor avea prioritate pentru a fi mai rapidă avizarea. Să nu mai aud că unul care vrea să facă o casă stă cât cel care vrea să facă un ansamblu imobiliar. E de bun simț. Vom acorda în egală măsură atenție și proiectelor mari. Din start, cei care cer luna de pe cer vor primi cel mai dur tratament, în limitele legii, pentru că veniți și ne sfidați aici. Ne faceți să pierdem timp, pentru că ne cereți ce nu se poate da. Dacă ne cereți ce se poate, terminăm în câteva luni. Veniți cu lucrurile care se încadrează în limita legii și în principiul de calitate. E valabil pentru toata lumea, nu are nimeni privilegii, toți trebuie să treacă prin aceleași furci caudine. Pierdem mult timp să vă convingem că albul e alb și negrul e negru. Cât voi fi aici voi încerca să mențin echilibrul fragil în oraș pentru asigurarea calității vieții”, a spus primarul Emil Boc la începutul ședinței comisiei de urbanism din 11 mai.
Detalii: Noua politică trasată de Boc pentru avizarea proiectelor de urbanism: culoare separate pentru case și blocuri și tratament dur pentru cei care „cer luna de pe cer”

(ordine de zi ședință CTATU 15 iunie)

2 comentarii

  1. L-a luat frica pe piticul cel viteaz ?! :)) Incep sa vina arhitectii direct cu avocatii ?!!? :)))

    Azi, maine vor veni si niste procurori pe acolo…

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare