Închide

Noua politică trasată de Boc pentru avizarea proiectelor de urbanism: culoare separate pentru case și blocuri și tratament dur pentru cei care „cer luna de pe cer”

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mai 12, 2021 2 995

Primarul Emil Boc a ținut să trasmită un nou mesaj comisiei de urbanism privind felul în care trebuie avizate proiectele de urbanism. După regula bunului simț pe care a anunțat-o în trecut, acum primarul Emil Boc a reiterat regula unui tratament dur pentru cei care vor și „cer luna de pe cer”, deși „știu că nu se poate”, totul în spiritul asigurării calității în oraș pentru oameni, după cum a spus primarul.

De asemenea,, a liniștit specialiștii din comisie și a spus că există instrumente legale pentru a ține sau a pune în mișcare investiții imobiliare, traficul și încărcările de pe artere fiind cele care vor dicta dacă o investiție mare e avizată sau stă pe loc până nu se finalizează centura metropolitană sau metroul. În plus Boc a mai spus că vor exista la Primărie culoare separate de avizare pentru construirea unei case, față de ansamblurile imobiliare, documentațiile pentru locuințe individuale având prioritate spre a fi discutate la comisia de urbanism.

 

Boc a promis că se va barica cu specialiști ca atunci când străzile au încărcare maximă de trafic să nu mai fie aprobată nicio construcție pâna la punerea în funcțiune a trenului metropolitan și a metroului și a cerut specialiștilor din comisie să nu mai facă rabat de la calitatea vieții arătând că există și instrumente legale pentru susținerea acestei poziții.

În plus a mai spus că vor exista la Primărie culoare separate de avizare pentru construirea unei case, față de ansamblurile imobiliare, primele documentații având prioritate spre a fi discutate.

Emil Boc a mai spus că, din start, „cei care cer luna de pe cer” vor primi cel mai dur tratament, în limitele legii. Boc a mai ținut să spună că nimeni nu va avea privilegii și că toate proiectele trebuie judecate de aceeași manieră.

„Aș vrea să conștientizăm că acest oraș trece la următoarea etapă, concentrată pe calitate, nu pe cantitate, un oraș pentru oameni, în care interesul public și privat coexistă. Nu avem voie să scădem calitatea de la acest moment. De exemplu, dacă avem încărcare maximă de trafic, nu mai aprobăm nicio construcție până la punerea în funcțiune a trenului metropolitan, metroului sau centurii metropolitane. Mă voi baricada cu specialiștii să nu se întâmple acest lucru. Regula e valabilă pentru toți, să nu credeți că cineva va avea privilegii. Orice propunere vine în fața dumneavoastră, să aveți în minte să nu permitem scăderea calității, orice proiect va trece prin furcile caudine ale specialiștilor din comisie. Nu avem voie să scădem standardul, din respect pentru cetășeni, să scădem calitatea vieții. Acum avem și instrumente legale, ține doar de noi să le aplicăm. Voi cere explicații acolo unde consider că trebuie. Vom avea culoare separate pentru construirea unei case, vor avea prioritate pentru a fi mai rapidă avizarea. Să nu mai aud că unul care vrea să facă o casă stă cât cel care vrea să facă un ansamblu imobiliar. E de bun simț. Vom acorda în egală măsură atenție și proiectelor mari. Din start, cei care cer luna de pe cer vor primi cel mai dur tratament, în limitele legii, pentru că veniți și ne sfidați aici. Ne faceți să pierdem timp, pentru că ne cereți ce nu se poate da. Dacă ne cereți ce se poate, terminăm în câteva luni. Veniți cu lucrurile care se încadrează în limita legii și în principiul de calitate. E valabil pentru toata lumea, nu are nimeni privilegii, toți trebuie să treacă prin aceleași furci caudine. Pierdem mult timp să vă convingem că albul e alb și negrul e negru. Cât voi fi aici voi încerca să mențin echilibrul fragil în oraș pentru asigurarea calității vieții”, a spus primarul Emil Boc la începutul ședinței comisiei de urbanism din 11 mai.

Niciunul dintre arhitecții din comisia de urbanism care au participat la ședință (toți membrii în afară de arhitectul Adrian Iancu) nu au intervenit. Primarul Emil Boc nu a explicat ce înseamnă când ceri luna de pe cer, nici ce înseamnă cel mai dur tratament. La alte ședinte de urbanism când s-au discutat proiecte s-au invocat faptul că se propun indici maximali de ocupare a terenului sau prea multe apartamente într-o construcție pe o parcelă mult prea mică ca dimensiune.

Primarul Emil Boc a participat la discuții la urbanism doar la primul punct, o revenire, un imobil mixt cu 5 etaje și unul retras (similar cu un bloc deja construit pe arteră, la vest de proprietate), de altfel și singurul proiect care a fost refuzat ferm spre a fi avizat, mai ales că s-ar afla lângă autobaza firmei de salubritate Brantner de pe starda Bobâlna iar proiectanții au propus un bloculeț cu spațiu comercial la parter și 44 de apartamente pe o parcelă de 1200 mp. În cazul acestui proiect direcția a fost dată de Corina Ciuban și de arhitectul Vlad Negru din comisie. Negru a spus că locuirea e permisă la 200 de metri de autobazele firmelor de salubritate, invocând un ordin iar Ciuban a spus că Primăria nu se poate trezi cu reclamații ulterioare de la vecini dacă se avizează proiectul lângă o zonă unde se parchează mașinile de gunoi ale societății. Așa, Primăria a convenit să ceară un punct de vedere de la Direcția de Sănătate Publică în acest caz, arărând că probabil este nevoie de un studiu de impact. Proiectanții – firma Bogart Construct și arhitecta Mirela Petrina – au arătat că și cei de la Brantner ar avea intenția să construiască altceva în zonă, însă decizia comisia a fost să se adreseze Direcției de Sănătate Publică și să respingă proiectul. Proeictul de pe Bobâlna a fost elaborat în 2020 și a mai fost discutat o dată la urbanism, comisia solicitând modificarea soluției de arhitectură.

La ședința de urbanism din 11 mai s-au discutat 8 proiecte, din care marea majoritatea au fost reveniri. De exemplu, în cazul celui mai mare dintre ele, un ansamblu imobiliar cu 77 de apartamente propus pe strada Traian Vuia și respins la ședința din 8 ianuarie 2021, redepus în februarie cu toate completările cerute după cum a spus avocatul beneficiarilor, a fost rediscutat abia în această ședință din mai. Și la această ședință proiectul a fost avizat doar de principiu, având în vedere intervenția avocatului Victor Rusa, însă s-a recomandat proiectanților să modifice documentația în funcție de concluziile din comisia de trafic care ar fi cerut, după cum a anunțat viceprimarul Dan Tarcea, reducerea numărului de mașini propuse prin proiect (la o ședință care a avut loc chiar în aceeași zi cu ședința de urbanism, cu câteva ore înainte, după cum a spus viceprimarul). Comisia operativă a fost mandatată să verifice respectivele aspecte și arhitectul șef a anunțat că toți membrii vor fi informați pe email cu privire la forma finală a proiectului. Rusa a invocat un alt principiu susținut de Boc la urbanism, adică acela potrivit căruia atunci când comisia cere o dată ceva unui proiectant, atunci nu trebuie să se răzgândească și să aibă noi cerințe odată ce beneficiarul și proiectantul se achită de ele. Proiectul elaborat de Plan Trade și de arhitectul Hanga Ladislau pentru ansamblul imobiliar de pe Traian Vuia 21-23 a fost început în 2019 și are un certificat de urbanism din m certificatului din iunie 2020,  nr.2168/05.06.2020.

Un alt proiect dezbătut pentru prima dată de comisie pentru amenajarea unei locuințe individuale  (a doua de pe parcelă) pe strada Rene Descartes a fost avizat din prima. Proiectul aparține biroului ADP a arhitectului Adrian Pop (parte de arhitectură) și cea de urbanism biroului SBA a arhitectului Sorin Scripcariu (partea de urbanism). Documentația a fost elaborată în decembrie 2020 ( Elaborare documentație tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de desființare corp C1, PUD și DTAC construire locuință unifamilială pe strada Dene Descartes nr.44) și a primit avizul comisiei la ședința din 11 mai. Cei din comisie au lăudat arhitectura propusă, arătând că e un exemplu de arhitectură urbană reușită. În comisie au fost doar câteva discuții și observații legate de faptul că, deși regulamentul cere, gardul propus nu este în totalitate transparent. În final, s-a concluzionat ca acesta să fie redus cu 30 de centimentri pe partea de soclu de beton. Viceprimarul Dan Tarcea, cel care conducea ședința, a ținut să observe că și în cazul proiectelor bune există puncte de vedere divergente în comisie sau discuții interminabile.

(casa propusă pe Rene Descartes de cei de la ADP)

Tot un proiect dezbătut pentru prima dată la comisia de urbanism (elaborat în 25 ianuarie 2021) pentru construirea pe strada Martin Opitz nr.11A a unei case mai mari (154 de mp cu parter și etaj) pe o parcelă de 220 mp în locul unei case parter existente (de 68 de mp) a fost și el avizat. Chiar dacă vecinii au contestat proiectului arătând că proiectanții nu au voie să alipească viitoarae casă de casa lor (situată pe limita de proprietate și cu calcan) fără să existe acord de la ei. Proiectul e elaborat de Latin Chim Soft Service, semnat pe partea de arhitectură de arhitecta Adina Szatahura iar pe partea de urbanism de arhitectul Nicu Ștefănuți.

Un proiect pentru consturirea a două locuințe unifamiliale pe pe o parcelă neconstruită de 1000 de mp pe strada Arțarului (proiect elaborat de Arhidom în martie 2020 și semnat de arhitecta Cristina Spaniol) a fost avizat, cu mențiunea că trebuie revăzut de comisia de estetică urbană la următoarele faze pentru obținerea unei soluții de arhitectură mai valoroase, după cum a recomandat arhitectul Vlad Negru care a arătat că deja pe această stradă s-au făcut locuințe de calitate superioară celor propuse.

2 comentarii

  1. „Vorbe late” , cand vine vorba de fapte intervine obrazul gros al d-nului Tarcea…
    A decalma cuvinte e usor , a scrie un act normativ, in care sa reglementezi necesitatea unui raport de impact social a unei constructii asupra zonei – adica felul in care o constructie noua afecteaza viata sociala a unei strazi- a pune in dezbatere publica o astfel de idee. Asta ar fi viziune!

  2. Daca s-ar tine o comisie pe saptamana, nu ar mai fi nevoie de culoare separate. Mai bine ar publica primarul un calendar al sedintelor CTATU, o programare in avans pe urmatoarele 3 luni.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.