Închide

Se pregătesc transformări majore în cartierele Mănăștur și Iris. Primăria îi cheamă pe clujeni să dezbată proiectele noilor centre de cartier propuse

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 12, 2021 0 3333

Mai multe dezbateri publice vor începe de săptămâna următoare la Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) din cadrul Primăriei. Patru întâlniri sunt dedicate Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030 menită să pregătească Clujul pentru nevoile locuitorilor, iar ultimele două discuții vor viza două proiecte importante prin care se vor transforma cartierele Iris și Mănăștur, după concepte pregătite de Planwerk și de Studio82.

„Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Centrul de Inovare și Imaginație Civică este locul unde culegem și dezbatem toate propunerile care vizează modernizarea și dezvoltarea orașului nostru pe multiple componente, de la mobilitate urbană la orașul Smart City, de la proiecte cultural-artistice la aspecte care țin de dezvoltarea socială”, au arătat reprezentanții Primăriei.

Agenda dezbaterilor programate în perioada februarie-aprilie este următoarea:

Joi, 18 februarie – SIDU 2021 -2030 Economie, cercetare, dezvoltare

Joi, 25 februarie – SIDU 2021 -2030 Mobilitate

Joi, 4 martie – SIDU 2021 -2030 Locuire

Joi, 11 martie – SIDU 2021 -2030 Clujul Metropolitan

Joi, 25 martie – Piața Karl Liebknecht și străzile adiacente

Marți, 6 aprilie – Reamenajarea Parcului Primăverii

Toate dezbaterile vor începe la ora 17.00, se vor desfășura pe platforma electronică ZOOM și vor fi transmise live pe paginile de Facebook CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică și Municipiul Cluj-Napoca.

”Continuăm seria de întâlniri pentru realizarea strategiei de dezvoltare a zonei metropolitane Cluj. Îi invit pe clujeni să contribuie la dezbaterile având ca teme economia, cercetarea, mobilitatea, locuirea și dezvoltarea urbană sustenabilă. De asemenea, continuăm programele de investiții Clujul Verde și Orașul pentru pietoni cu două proiecte extrem de interesante și care vor schimba în bine cartierele Mănăștur și Iris”, a anunțat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC și director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Deja Primăria a anunțat că programele de investiții cu bani europeni vor viza și transforma toate cartierele din oraș.

Primăria pregătește un nou centru pentru Mănăștur, cel mai mare cartier din Cluj. Acesta urmează să apară în zona străzii Primăverii, între Calea Florești și strada Izlazului, prin reorganizarea benzilor de trafic și a zonei parcului, dar și prin plantări masive de perdele verzi de arbori.
De studiul de fezabilitate se ocupă firma de arhitectură Studio 82 a arhitectului Octav Olănescu, membru în comisia de urbanism a Județului și parte în proiectele de modernizare din centrul Clujului, alături de arhitectului Vlad Rusu. Proiectul va fi prezentat la ultima dezbatere anunțată de Primărie, în 6 aprilie.

Detalii:

Parcul Primăverii se transformă în centru de cartier pentru Mănăștur

Proiectul Planwerk al semi-pietonalei Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, pus în operă de Primărie cu bani europeni și cunoscut ca prima strada smart din România, a fost premiat la capitolul spațiu public în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Timișoara. Proiectanții au prezentant recent un alt proiect la care lucrează pentru Primărie, pe același model, un centru de cartier pentru zona de case din Grigorescu, unde prioritate să aibă deplasările pietonale, iar oamenii să fie încurajați să utilizeze bicicleta și să meargă pe jos către Someș. Firma de arhitectură a mai primit recent un contract de 133.000 de lei pentru a regândi și centrul de cartier din Iris, un alt proiect pe care Primăria îl pregătește în programul oraș pentru pietoni și care ar putea să fie conectat și cu Someșul, după cum au explicat oficiali ai instituției.

Planwerk va prezenta conceptul unitar de amenajare a zonei Piața Liebnecht și Parcul Iris la dezbaterea CIIC programată în 25 martier.

Detalii: După strada smart din Mărăști și centrul de cartier din Grigorescu, Planwerk desenează noul centru de cartier din Iris

Toate cele 6 dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:
– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

sursa foto cover: CIIC – Facebook

Nici un comentariu

Scrie un comentariu