Închide

Se face harta cu locurile frumoase, dar ascunse sau cu cele pline de gunoi de pe Someș

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - dec. 04, 2020 0 258

Echipa Someș Delivery a lansat o hartă participativă la care poate contribui oricine, adăugând locuri noi pe malul râului, spații frumoase ascunse, dar și locuri mai puțin plăcute, afectate de deșeuri, pentru a fi ecologizate. Harta poate fi actualizată prin completarea unui formular, AICI. Demersul inițiativei vine în contextul acțiunilor de la ediția de anul acesta concentrată pe încurajarea interacțiunilor  în grupuri mici și explorarea pe cont propriu a râului emblematic pentru Cluj. „Zona necunoscută a Someșului poate fi explorată și înțeleasă, ca apoi să fie inclusă în strategia de dezvoltare a orașului”, au arătat organizatorii.

Anul acesta, inițiativa Someș Delivery s-a alăturat celorlalte grupuri civice din Cluj și îi cere împreună cu acestea Primăriei realizarea unei piste de biciclete de-a lungul râului, pe traseul Gilău – Florești – Cluj – Apahida – Jucu – Bonțida.

Ediția din 2020 s-a derulat prin mai multe acțiuni. S-a organizat un tur ciclist și și tururi ghidate hidrobiologice, Mozaicul viu al Someșului, prin care participanții au descoperit organisme acvatice care au o importanță majoră în procesele de autoepurare a apelor. De asemenea, au avut loc două dezbateri. Una în care reprezentanți ai Primăriei Cluj Napoca, Florești, ai companiei de apă Someș,  ai Agenției pentru Protecția Mediului, precum și reprezentanți ai societății civile, au discutat despre problema curățării și igienizării râului (invadat de gunoi în Florești dar și în Cluj-Napoca) și au promis soluții care să se vadă în realitate. A doua a avut pornite mai multe inițiative în România care au proiecte legate de cursuri de apă – Asociația Ivan Patzaichin Mila23 (Rowmania), Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului Romaniei, Timișoara verde-albastră, Asociația Unda Verde și proiectul Mozaicul Viu al Someșului – într-un demers de a găsi soluții la problemele pe care fiecare astfel de inițiativă le-a avut,  fie ele la nivel local, administrativ, birocratic sau legislativ.

“Evenimentul a început, ca în fiecare an, cu o acțiune de ecologizare, de data asta în zona pasarelei pietonale de pe strada Fabricii de Zahăr, unde, alături de locuitorii cartierului care au dorit să ne ajute, am strâns peste 40 de saci de deșeuri: de la pet-uri, haine, papuci, cești, conserve și electrocasnice. Vrem să ameliorăm ecologic și estetic râul, chiar dacă curățenia e efemeră. Un nou gunoi vine mereu din amonte. Neavând containere sau coșuri de gunoi în zonă, se aruncă constant deșeuri care ajung în râu și pe maluri. Lipsa acestora, precum și a unor modalități de combatere a efectivă a acțiunii de deversare a gunoaielor în aceste zone mai puțin populate a fost unul dintre subiectele abordate în cadrul primeri dezbateri online. Primăria din Florești dorește să ia măsuri concrete pentru identificarea zonelor cele mai frecventate pentru aruncarea deșeurilor, pentru a putea să instaleze camere de supraveghere și containere de gunoi în acestea”, au arătat organizatorii.

Potrivit acestora, ediția din 2020 a Someș Delivery se va încheia în această săptămână cu realizarea unei picturi murale monumentale realizate pe unul dintre pereții Liceului de Arte Vizuale Romulus Ladea de artiștii Ocu și Kero. „Cei doi, care realizează și proiectul ”Artă în curtea școlii”, au folosit pentru realizarea muralului cu o vopsea specială, care purifică aerul. Această inițiativă face parte dintr-un proiect mai amplu al Street Delivery, dezvoltat anul acesta în București, Bacău, Iași, Timișoara, Craiova și Cluj, prin care orașele participante își propun să ”să ridice moralul cu muralul””, au mai spus cei de la Some; Delivery.

Vezi și Cum vor să facă Someșul curat. Activiștii vor intervenții punctuale și să creeze mecanisme de întreținere a râului. Primăria promite proiecte de refacere ale malurilor, camere de supraveghere și o patrulă a râului

Cum arată un traseu de biciclete pe Someș în Cluj-Napoca în 2020. De pe teren, primarul Boc și directorii din Primărie par că trăiesc într-o realitate paralelă

Someș Delivery este un proiect independent, inițiat împreună cu Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare