Închide

Scandal în Florești, într-o scară de bloc, un bărbat e nevoit să plătească mii de euro despăgubiri morale după ce a lovit o femeie

Actualitate by Actual de Cluj - iun. 07, 2022 0 3712

Scandal în Florești, într-o scară de bloc, un bărbat e nevoit să plătească mii de euro despăgubiri morale după ce a lovit o femeie și i-a spart nasul.

Faptele s-au petrecut în decembrie 2019 iar de atunci situația a ajuns pe masa judecătorilor de la Judecătoria Cluj-Napoca, ce au dat un verdict în urmă cu câteva zile. Partea vătămată a relatat că în 20 decembrie 2019 făcea curăţenie pe scara blocului, iar în momentul în care a ajuns la etajul 2, a anunţat-o pe soţia inculpatului, care locuieşte la apartamentul 11, despre faptul că, în urma curăţeniei şi măturării prafului de pe casa scării, este posibil ca anumite mizerii să îi fi căzut pe căruciorul pentru copii care se afla la parter. Între cele două a început o altercaţie verbală, martora acuzând-o pe persoana vătămată că a murdărit căruciorul în mod intenţionat.
Ulterior acestor discuţii, persoana vătămată s-a deplasat la apartamentul său cu nr. 3 din aceeaşi scară, după care, a auzit mai multe bătăi puternice în uşa de la intrare din partea unei persoane de sex masculin, care a fost ulterior identificată în persoana naşului de cununie al femeii cu care avusese altercația verbală, și a inculpatului. După toate acestea, victima a ieşit în exteriorul blocului după care a reintrat în scara blocului, deplasându-se la apartamentul cu nr.2, aparţinând surorii sale.
În timp ce persoana vătămată se afla în interiorul acestui apartament, uşa fiind deschisă, la faţa locului şi-a făcut apariţia inculpatul, care a început să strige la persoana vătămată, după care a lovit cu putere, cu piciorul în uşa apartamentului cu nr 3, care s-a îndoit în urma loviturilor, prezentând defecţiuni la balamale şi la sistemul de închidere, aspect confirmat şi de planşele foto de la dosarul cauzei. Femeia i-a cerut explicații inculpatului, pe care l-a lovit cu un făraş peste umăr pentru a-l determina să înceteze lovirea uşii, însă acesta a reacţionat violent, aplicându-i persoanei vătămate trei lovituri cu pumnul, în tâmplă, în zona nasului şi la nivelul ochilor, aceasta cazând pe podea, agresorul continuând actele de agresiune până în momentul în care a intervenit martorul.
După consumarea agresiunilor, victima s-a deplasat la Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj pentru a beneficia de tratament medical. În urma agresiunii, persoana vătămată a suferit leziuni ce au necesitat 14-16 zile de îngrijiri medicale. Din fişa de la Urgențe a rezultat că victima a suferit o contuzie piramidă nazală; fractură oase propii nazale; hematom periorbitar stâng; hemoragie subconjunctivală stângă.
Pe fondul audierilor, inculpatul a recunoscut comiterea faptelor, precizând că în timp ce se afla la locul de muncă, a fost apelat telefonic de către soţia sa, care i-a relatat altercaţia verbală avută cu vecina sa, care i-a adresat mai multe injurii şi i-a aruncat căruciorul de copii din casa scării. Pentru acest motiv, inculpat s-a deplasat de îndată către locuinţa de domiciliu, nu înainte ca, să-l apeleze telefonic şi pe martorul din dosar, să se deplaseze mai repede la locuinţa sa pentru a vedea ceea ce se întâmplă.
Inculpatul a precizat că, în momentul în care a ajuns în faţa blocului unde locuieşte, s-a întâlnit cu martorul din dosar şi cu soţia sa, aceasta fiind împreună cu fiica lor de doi ani, cele două fiind speriate de cele petrecute anterior.
Pentru acest motiv, inculpatul a intrat în casa scării, s-a deplasat la apartamentul unde se afla persoana vătămată, căreia i-a cerut explicaţii pentru cele întâmplate, victima refuzând orice dialog cu el, motiv pentru care a început să lovească uşa apartamentului unde locuieşte vecina sa, cu piciorul de 2 sau 3 ori. În continuare, a învederat că numita a venit către el, iar cu o mătură sau făraș l-a lovit la nivelul braţului stâng, suferind leziuni traumatice ce au necesitat 1-2 zile de îngrijiri medicale conform certificatului medico legal,  motiv pentru care a reacţionat impulsiv, aplicându-i victimei mai multe lovituri cu pumnul şi picioarele la nivelul corpului şi al capului, continuând agresiunile şi după ce femeia a căzut la podea, până în momentul în care a intervenit martorul.
În final, inculpatul a depus la dosarul cauzei înregistrările video surprinse de camerele de supraveghere din casa scării de la imobilul situat în loc Floreşti, iar în urma vizionării acestora s-a constatat fără dubiu că, persoana vătămată începe să se certe cu numita după care îi adresează mai multe injurii.
Inculpatul a recunoscut şi în faţa instanţei săvârşirea infracţiunilor pentru care a fost trimis în judecată, declaraţia sa coroborându-se cu mijloacele de probă administrate în faza de urmărire penală .
În ceea ce privește latura civilă, instanța reține că persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 10.000 euro, reprezentând daune morale cauzate de inculpat prin săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, şi suma de 2.572 lei , cu titlu de daune materiale , prejudiciul infracţiunii de distrugere. ”Cu toate că este evidentă existența unei atingeri de ordin moral adusă drepturilor părții civile, în sensul prevăzut de art. 1391 alin. 1 C. civ. prin săvârșirea infracțiunii de către inculpat, constând în suferinţe fizice , sentimente negative și stări de neliniște datorate acțiunii de lovire, cuantumul solicitat de aceasta este nejustificat și neproporțional raportat la situația de fapt din cauză”, a arătat instanța, care a înjumătățit pretențiile, apreciind că suma de 5000 de euro este îndestulătoare pentru a acoperi prejudiciul suferit. Bărbatul a fost condamnat la 180 zile -amendă pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, instanța stabileşte cuantumul sumei unei zile-amendă la 20 lei şi aplică pedeapsa amenzii în cuantum de 3.600 lei. Decizia poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu