Închide

FOTO/VIDEO „Satelitul” Salinei: în centrul oraşului Turda s-a deschis un spa în locul fostelor băi comunale

EconomieTop News by Kristina Reştea - iun. 27, 2014 0 3690

 

În localitatea Salinei Turda a apărut, din acest week-end, şi un spa: acesta e amplasat însă în centrul oraşului, în locul fostelor băi comunale, şi este rezultatul unei investiţii de 9,9 milioane de lei. Spa-ul este prima parte operaţională din planul unui complex care va include şi un centru de tratament balnear. Acesta este amplasat în clădirea unui hotel încă nerenovat şi a fost inaugurat după aproximativ doi ani de lucrări, timp în care la conducerea companiei prin care s-a derulat investiţia s-au perindat nu mai puţin de trei manageri. Pe de altă parte, mega-proiectul de zeci de milioane de euro al unui complex turistic-balnear anunţat de administraţie în urmă cu mai mulţi ani şi care ar fi urmat să se sprijine de şi să sprijine Salina e încă în „sertar”. În aşteptarea unor investitori care să vină cu bani.

Treci de fântâna cu lebede (accesorii care sunt, probabil, pentru arteziene ceea ce sunt piticii pentru grădini) din centrul oraşului, ajungi la un hotel cu nume roman (Potaissa), lunguieţ, roz-portocaliu, cu faţadă care se decojeşte ca după o sesiune nereuşită de bronzat şi, urmărind arcada de baloane, ghiceşti intrarea spre locul zilei: s-a deschis spa-ul din Turda.

Complexul Balnear Potaissa Spa, proiect al Turda Salina Durgău, companie controlată de municipalitatea din Turda, este rezultatul unei investiţii de 9,9 milioane de lei, spun reprezentanţii autorităţilor locale. „Proiectul a fost finanţat printr-un credit luat de la CEC, garantat de Primărie, iar banii au fost deocamdată folosiţi pentru partea de construcţii, montaj şi unele dotări. A mai rămas disponibilă o sumă de 350.000 de euro, din care vom acoperi cheltuielile pentru dotările de care mai e nevoie la centrul de tratament şi sperăm că vom reuşi să direcţionăm bani şi pentru renovarea hotelului”, a detaliat Vasile Tot, director general al Turda Salina Durgău.

Din complexul Potaissa sunt operaţionale deocamdată serviciile din zona de relaxare: spa şi sală de fitness, dar obiectul principal asumat este punerea în funcţiune a centrului de tratament balnear, pentru care demersurile şi investiţiile în dotări sunt încă în derulare. Acesta ar urma să intre pe piaţă înainte de finalul anului, estimează responsabilii de proiect.

„Este foarte important pentru noi să dezvoltăm partea de tratament balnear, nu doar serviciile de turism de relaxare. Se vor face alte achiziţii de aparatură medicală. Salina poate fi autorizată pentru tratamentul pentru căile respiratorii, dar pentru a deveni obiectiv autorizat pentru tratament balnear e nevoie de încă două proceduri medicale. În total, aici vor fi şapte, după finalizarea tuturor investiţiilor în dotări. Nu am reuşit să construim un astfel de obiectiv lângă salină, dar deschiderea acestui centru e un pas înainte spre dezvoltarea turismului. Sper ca anul acesta să găsim soluţii şi pentru renovarea spaţiilor de cazare de aici, iar de la anul să intrăm în serii de tratamente”, a spus primarul Tudor Ştefănie.

„Turda se bazează economic şi social pe acest obiectiv (Salina Turda şi proiectele conexe, n.red.). El trebuie dezvoltat, dar nu foarte târziu, fiindcă avem concurenţă mare la nivel naţional”, a recunoscut Ştefănie.

După mai bine de doi ani de lucrări, nu lipsiţi de sincope, constructorii s-au bucurat să îşi „predea” lucrarea. „A fost un proiect destul de dificil, nu s-a putut lucra cu utilaje moderne, ci doar manual, iar la cârma Salinei au fost trei manageri în timpul derulării contractului”, a amintit Gheorghe Magda, administratorul companiei ACSA, responsabila de şantier. Managerul nu a uitat să mulţumească Divinităţii şi să lanseze binecuvântări, cu ocazia inaugurării de spa.  „Când am preluat în decembrie conducerea companiei, la centru spa exista un blocaj şi opt luni de corespondenţă între constructori şi Salină, din cauza unor aşa-zise defecţiuni. Au existat mici erori ale unor firme care au executat lucrări şi am ajuns şi la instanţe”, a recapitulat Cristian Matei, preşedintele Consiliului de Administraţie al Turda Salina Durgău. Acesta a menţionat că achiziţia de aparatură medicală, cu costuri estimate la 160.000 de euro, necesară centrulului balnear, este în curs de derulare. Printr-un proiect pe fonduri europene, din această sumă s-ar mai putea economisi însă 50-60.000 de euro”, a spus Matei.

Primăria anunţa în urmă cu mai mulţi ani un mega-proiect în jurul Salinei, care includea hoteluri de trei, patru şi cinci stele, dar şi un patinoar, hipodrom şi terenuri de golf, precum şi renovarea a patru foste mine de sare. Acesta nu poate fi însă realizat decât în parteneriat cu investitori privaţi. Iar aceştia încă nu au apărut, spune primarul Ştefănie.

 

 

Ce îl face pe un deputat să renunţe la kilograme

Prezent la inaugurarea spa-ului, deputatul Mircea Irimie a ţinut să îşi ia un angajament cu greutate: îşi va face abonament la Potaissa, cu ţinta asumată de a slăbi de la 142 kg, cât a constatat că are acum, la 120 kg, până în toamnă.

 

Tarife la spa-ul de Turda

Accesul la serviciile din complex costă în timpul săptămânii 25 de lei (3 ore) sau 40 de lei (o zi) şi 30 lei (pentru 3 ore), respectiv 45 de lei (o zi), în weekend.

 

Salina, centrul economiei turistice de Turda

Salina Turda este una dintre cele vizitate atracţii turistice din Transilvania, după ce a trecut între 2008 şi 2010 printr-un proces de reabilitare care a necesitat investiţii de aproape şase milioane de euro. Deschisă publicului din 1992, Salina este dotată şi cu un staţionar pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii. De la deschidere, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ 2 milioane de turişti, arată datele administratorilor.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.