Închide

Șantierul care a enervat șoferii două veri la rând se termină la finalul anului/Pe Calea Mănăștur se va circula din 1 septembrie

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - aug. 21, 2023 1 326

Se va circula pe 4 bezi, înspre și dinspre cel mai mare cartier al Clujului, pe artera Calea Mănăștur, începând din 1 septembrie, potrivit primarului Emil Boc. Lucrările pe arteră, instalate în cadrul șantierului Primăriei Mărginașei – Moților – Calea Mănăștur – Uzinei Electrice de crearea a unei străzi noi în oraș și a schimba obiceiurile de trafic prin crearea unei alte axe de circulație (din păcate prin zona Parcului Central din Cluj) au întins la maxim nervii șoferilor, atât în vara lui 2022 cât și vara aceasta, existând zile în care, la orele de vârf, s-a circulat în coloane.

Lucrările, gestionate de compania Strabag, vor fi gata la finalul anului. O serie de lucrări vor fi însă gata toamna aceasta, după cum a anunțat oficialul Primăriei.

Este vorba despre:

– circulatia pe Calea Moților – Calea Manastur (4 benzi circulație) – 1 septembrie;
– finalizare marcaj – 10.09.2023
– finalizare asfalt Marginașă – 07.09.2023
-începere lucrări intersecție C. Mănăștur/Coșbuc – 21.08.2023, finalizare 27.08.2023
– relocare stâlpi Marginașă – 26.08.2023
– termen contractual pentru întreaga lucrare – 31.12.2023
„Am verificat stadiul lucrărilor de modernizare al străzilor Calea Moților, Calea Mănăștur, Strada Uzinei Electrice, Strada Oțetului și Strada Mărginașă.
Lucrările de reabilitare și modernizare a străzilor se desfășoară pe o suprafață totală de 40.551 mp. În urma finalizării lucrărilor, pe Calea Mănăștur vor fi disponibile 4 benzi de circulație (fiecare cu lățime de 3 m), iar pe strada Mărginașă – în zona intersecției cu Calea Mănăștur – Calea Moților, 3 benzi de circulație. De asemenea, în această intersecție se amenajează o nouă piațetă, loc de relaxare pentru clujeni, unde se amplaseaza mobilier urban modern, spații verzi și se plantează arbori. Stațiile pentru transportul în comun se modernizează, iar stația Agronomia va fi relocată. Toate intersecțiile și trecerile de pietoni de pe străzile incluse în proiect vor fi semaforizate printr-un sistem inteligent de management trafic, adaptiv și prevăzut cu sisteme de prioritizarea a mijloacelor de transport public față de celelalte autovehicule participante la trafic. Pentru „conectarea verde” a zonei centrale cu celelalte cartiere, pe fiecare stradă inclusă în proiect se amenajează piste de biciclete (pe ambele sensuri de mers). Totodată, prin acest proiect se construiește un nou pod – cu 2 benzi de circulație pentru autovehicule, piste de biciclete și acces pietonal – peste Canalul Morii, cu o lungime de 13,20 m. Prin acest proiect municipalitatea vizează dezvoltarea durabilă, îmbunătățirea mobilității urbane, creșterea accesibilității și creșterea siguranței pietonilor și a participanților la trafic. Valoarea totală a contractului de proiectare și execuție este de 34.985.496,15 lei (7 mil. euro) TVA inclus”, a scris primarul Emil Boc pe Facebook, în 21 august, după o vizită pe șantier. Pe rețeaua de socializare, edilul a postat 20 de fotografii din cadrul acestei vizite în care s-a întâlnit cu reprezentanții Strabag.
Șantierul instalat pentru acest proeict a creat nenumărare neajunsuri șoferilor dar și transportului în comun, din vara anului trecut când au început lucrările. Proiectul a fost catalogat de Primăriei despre unul complex (cu exproprieri, demolări etc) însă, potrivit oficialilor, va rezolva multe dintre problemele din prezent ale transportului public cât și a circulației auto într-o serie de intersecții cheie – Moților-George Coșbuc, Mărginașă – Calea Mănăștur.

De șantierul de modernizare Calea Mănăștur – Calea Moților – Uzinei Electrice – Oțetului – Mărginașă se ocupă Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj din grupul austriac Strabag– ofertant (leader) care a depus singura ofertă de la licitația Primăriei Cluj de peste 27 de milioane lei și a și câștigat-o. Contractul a fost semnat în 3 decembrie 2021 la valoarea de peste 26,5 milioane lei, făra TVA, cu un termen de realizare de 18 luni din care 3 luni reprezintă partea de proiectare. Contractul a fost ajustat, potrivit legii la peste 34 de milioane lei, având în vedere scumpirile de pe piața energiei și construcțiilor.

Intervențiile propuse prin proiect în zona Calea Mănăștur-Mărginașă-Uzinei Electrice vin cu multe constrângeri ca să aducă minuni pentru descongestionarea traficului din oraș pe axa est-vest. Au spus-o proiectanții de la Fip Consulting, cei care s-au ocupat de studiul urbanistic și de cel de fezabilitate. În schimb, traficul infernal ar urma să fie preluat de strada Uzinei Electrice, care va deveni noua variantă de ocolire a centrului iar cu noroc amenajările propuse pe Calea Mănăștur vor încuraja traficul cu bicicleta sau cu mijloacele de transport în comun, în detrimentul mașinilor. Ambiția proiectului este și de a schimba obiceiurile de trafic ale șoferilor care coboară din Zorilor în centru, să nu mai tranziteze Piața Lucian Blaga sau strada Coșbuc, au mai transmis oficialii Primăriei.

De asemenea, miza este continuarea traseului de benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun care, în prezent, lipsește de pe Calea Moților sau Calea Mănăștur.

Deși s-a pornit de la ideea reducerii benzilor pentru traficul auto pe Calea Mănăștur în favoarea instituirii unor benzi dedicate pentru mijloacele de transport în comun, s-a renunțat la idee în urma dezbaterilor din comisia de urbanism sau din cea de circulație. Prin proiect se va crea o stradă nouă între Uzinei Electrice și Calea Mănăștur, arteră cerută prin PUG și propusă încă din vremea comuniștilor. Proiectul s-a avizat  pentru 4 benzi de trafic auto pe Calea Mănăștur de câte 3 metri, piste de biciclete de 2 metri și trotuare de 2,2 metri, respectiv peste 2,5 metri. Introducerea benzilor dedicate pentru mijloacele de transport în comun au fost calificate ca o etapă ulterioară a proiectului. De asemenea, se va lărgi intersecția dintre Calea Mănăștur și strada Mărginașă, cu încă o bandă de trafic, se vor semaforiza intersecțiile, se vor monta sisteme de iluminat cu LED sau se vor face plantări de arbori.

Vezi și: S-a instalat șantierul pe Calea Mănăștur în cadrul proiectului Primăriei prin care se va face o stradă nouă între două cartiere din Cluj, menită să schimbe obiceiurile din traficul curent

Boc s-a pozat cu șeful poliției locale, Marcel Bonțidean cu viceprimarul Dan Tracea și cu reprezentanții Strabag, pe șantier: 

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare