Închide

S-a scindat „familia” PSD din Consiliul Local, dar s-a născut opoziția primarului Emil Boc/În curs de excludere din PSD, o consilieră locală i-a picat la vot zece proiecte și l-a enervat pe primar mai ceva ca cei doi constănțeni care au intrat peste el în birou ca să-i ceară socoteală în privința putorii de gunoi din Cluj

ActualitateAdministrațiePoliticaTop News by Luminiţa Silea - sept. 08, 2023 1 952

PSD n-a reușit să atingă pragul de 5% pe municipiul Cluj-Napoca la ultimele alegeri locale, dar, printr-o coincidență, e în centrul unui scandal la masa primarului Emil Boc. Deși liderii de organizație se chinuiesc să țină steagul sus pe Facebook și să mai critice de văzul lumii nerealizările primarului Emil Boc, postând poze cu copacii uscați plantați pe malurile Someșului, o consilieră locală (aflată în proces de excludere din organizație după ce s-a bătut la ușa sediului de partid cu o altă colegă) a reușit să îi facă opoziție lui Boc și să-l enerveze, arătându-i că, deși are majoritate în Consiliul Local, și o „abținere” poate să îi trântească la vot 10 proiecte.

Anca Ciubăncan, aleasă pe listele PSD Cluj, i-a ținut piept lui Boc „cu nesimțire” la „nesimțire”, chiar dacă și colegul său de partid și de Consiliu Local, Vladimir Mătușan, a încercat să o discrediteze. I-a replicat primarului că e clujeancă de trei generații și nu și-a șters opincile de noroi în Primărie.

Și asta, dintr-o rațiune personală, Ciubăncan arătând în cadrul ședinței că „M-ați jignit, m-ați ironizat”, „nu suntem o mașinărie de vot”, „avem și noi păreri personale”.

Aceasta după ce, la începutul ședinței, Boc a făcut-o, subtil, „înceată la minte” arătându-i că vrea să fie copia USR dar că cetățenii nu vor alege niciodată copia în locul originalului. Consiliera i-a reproșat că nu are o strategie concretă legată de școlile din Cluj-Napoca și prezintă doar date care îi convin.

Abținându-se de la vot într-o zi în care lipseau mai mulți consilieri PNL sau UDMR iar Boc nu avea cele 2/3 din voturile din plen pentru a „trece” proiecte care au legătură cu patrimoniul orașului, Anca Ciubăncan a reușit să facă ca zece proiecte de pe ordinea de zi să nu fie adoptate.

Mai precis, este vorba despre cele pentru vânzarea locuințelor ANL din blocul de pe strada Tășnad din Cluj-Napoca, pe lista cumpărătorilor aflându-se chiar și consiliera locală PNL Loredana Pop, în calitate de chiriaș al Primăriei, care urma să cumpere în rate, cu peste 21.000 de lei, unul dintre aceste apartamente.

Detalii: Consilier local își cumpără la Cluj, în rate, apartament ANL obținut în 2010 de la Primărie, cu 500 euro metrul pătrat

(Emil Boc – Consiliul Local/captura gazetadecluj.ro)

Deranjat că proiectele tot picau în cadrul ședinței, primarul Emil Boc a intervenit în plen și a invocat interesul public, buna-credință în fața cetățenilor, cerând chiar numele consilierului care s-a abținut și din cauza căruia au picat proiectele de vânzare a apartamentelor ANL. Apoi a anunțat în cadrul ședinței că e vorba de Anca Ciubăncan.

A cerut chiar aparatului de specialitate să trimită scrisoare chiriașilor ANL în care să treacă numele consilierului local din vina căruia nu au trecut proiectele și din pricina căruia este nevoie de reluarea procedurilor administrative.

Primarul Emil Boc a încercat chiar să mimeze că e binevoitor și vrea s-o lămurească asupra proiectelor de hotărâre, însă Ciubăncan a mers până la capăt. S-a abținut la toate cele zece proiecte, inclusiv la cel care o privea pe Loredana Pop. “Cred că au fost niște inadvertențe. Este decizia mea, mi-am justificat-o, mi-o mențin. Nu este normal să faceți acest șantaj”, i-a replicat consiliera, enervându-l pe Boc, așa cum probabil numai activiștii constănțeni susținuți de AUR și care au intrat peste el în birou să îi ceară socoteală asupra mirosului din Cluj au reușit în ultima vreme.

Detalii: VIDEO Boc, nervos din cale afară pe activiștii AUR care s-au dus peste el în Primărie să-i ceară socoteală pentru putoarea din Cluj: „O să aflu eu cine v-a plătit”

Asta arată și sârguința întregului aparat de vot al primarului care a luat atitudine pe parcursul ședinței să o discrediteze și disciplineze pe Ciubăncan. La un alt proiect, Ciubăncan s-a contrat cu viceprimarul Dan Tarcea, dar și cu Loredana Pop, pe aspectul unei construcții acceptată la nivel de studiu de urbanism, deși este „hidoasă”, aducându-și injurii reciproce.

Și consilierul local din PSD Vladimir Mătușan a încercat să îl ajute pe Boc arătând că PSD susține vânzarea apartamentelor ANL și că „doamna Ciubăncan a fost exclusă din partid, procedura urmându-și cursul, ea putând să conteste această măsură”. Ciubăncan l-a avertizat pe Mătușan să se abțină deoarece el  are și mai multe „bube” decât ea în PSD Cluj.

vezi și: Scandal în PSD Cluj, cu acuzații de bătăi: O consilieră locală susține că a ajuns la Urgențe, după ce s-a lovit grav la cap / Aceasta acuză o colegă de partid a agresat-o

Bătăușele din PSD Cluj, Anca Ciubăncan și Angela Sacaliş, excluse din partid. Alte două membre au primit avertisment

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.