Închide

Rezoluție a Consiliului de Administrație al BT Arena în scandalul „Boc’s, Hugo Boc’s”: directorul Ionuț Rusu și-a plătit hainele de lux și primește un salariu mai mic cu 10% timp de trei luni

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 02, 2021 0 536

Președintele Consiliului de Administrație al societății forului local care administrează sala polivalentă BT Arena, Petru Călian, a anunțat măsurile dispuse după scandalul din această vară în care directorul Ionuț Rusu a fost acuzat (după ce stiridecluj.ro a prezentat public facturi) că ar fi folosit banii publici în scop personal după ce a aprobat achiziții de haine de lux, băuturi fine, deplasări cu avionul, în total peste 60.000 lei, achiziții făcute în pandemie, în condițiile în care societatea avea pierderi consistente generate de lipsa evenimentelor. Activiștii au botezat scandalul „”Boc’s, Hugo Boc’s”.

Cheltuielile făcute de Rusu nu au fost nelegale ci doar inoportune, „e o diferență între a fura și cheltuieli inoportune”, a  spus viceprimarul Dan Tarcea, de aceea directorul BT Arena nu a fost demis, așa cum au cerut consilierii din opoziție, de la USR și PSD. În schimb, Consiliul de Administrație a dispus ca în următoarele trei luni, Rusu să ia un salariu cu 10% mai mic. El raporta în ultima declarație de avere un salariu de 9000 lei. Călian a mai spus că Rusu a rambursat multe din cheltuielile făcute pentru hainele de lux. „Articole sportive au fost returnate fiind făcută factură de retur”, a arătat Călian.

Ionuț Rusu a fost implicat în campania primarului Emil Boc de susținere a tenisului și a sportivelor din echipa României, printre care și simona Halep. Boc s-a deplasat împreună cu directori și personal din Primărie și a făcut galerie echipei la mai multe meciuri susținute în Fed Cup în 2019 sau a organizat astfel de partide în sala polivalentă din Cluj.

 

„Achizițiile s-au făcut fără o oportunitate categorică, astfel pentru a se elimina orice suspiciune, s-au luat următoarele măsuri. Artiole de îmbrăcăminte, i-au fost imputate, adică au fost recuperate la buget, astfel acesta a achitat contravaloarea lor. În privința articole sportive la care au fost făcute referire în spațiul public au fost returnate comerciantului, fiind făcută factură de retur. Pentru produsele de protocol, cele sigilate au fost returnate comerciantului, iar cele consumate au fost acoperite financiar de domnul Ionuț Rusu. Pentru inoportunitatea cheltuielilor au dispus sancționarea cu diminuarea drepturilor salariale cu un procent de 10% timp de trei luni”, a arătat președintele Consiliului de Administrație al BT Arena, Petru Călian în ședința Consiliului Local din 2 septembrie.

Consilierii de la USR au arătat ca sancțiunea este mult prea blândă și au arătat că, în condițiile acestui scandal, Rusu ar fi trebuit să își dea demisia sau sa fie demis. De asemenea, consilierii PSD au întrebat ce se întâmpla dacă cheltuieli suspecte nu apăreau în spațiul public și ce încredere să mai aibă în aceste condiții în capacitățile de management. Aceștia au arătat că nu au în prezent nicio garanție că alte greșeli pe care le va face ca manger vor ajunge din nou în presă ca să poată fi corectate, arătând că, dacă greșelile lui Rus nu apăreau în spațiul public nu se întâmpla nimic.

Cheltuielile făcute de Rusu nu au fost nelegale ci doar inoportune, „e o diferență între a fura și cheltuieli inoportune”, a  spus viceprimarul Dan Tarcea, de aceea directorul BT Arena nu a fost demis, așa cum au cerut consilierii din opoziție, de la USR și PSD.

Călian a arătat că Curtea de Conturi va face verificări în privința cheltuielilor la controalele anuale dar și că pe primul semestru al anului acesta veniturile Sălii Polivalente au fost bune.

Consiliul Local l-a mandatat pe consilierul local Daniel Irimie pentru a vota decizia Consiliul de Administrație la următoare Adunare Generală a societății Sala Polivalentă convocată la finalul lunii septembrie.

Întrebat fiind de consilierii locali din opoziție asupra situației de la Sala Polivalentă unde aproape de jumătatea lunii iunie a izbucnit un scandal în care directorul Ionuț Rusu a fost acuzat (după ce stiridecluj.ro a prezentat public facturi) că ar fi folosit banii publici în scop personal după ce a aprobat achiziții de haine de lux, băuturi fine, deplasări cu avionul, în total peste 60.000 lei, achiziții făcute în pandemie, primarul Emil Boc a spus în fața Consiliului Local în 16 iunie că a cerut președintelui Consiliului de Administrație, Petru Călian să verifice autenticitatea facturilor și documentelor prezentate în presă dar și a cheltuielilor făcute de către societate și să îi prezinte un raport. A recunoscut că a sugerat o sancțiune de 30% din salariu pe o lună pentru directorul de la Polivalentă, ca o măsură pentru lipsa de maturitate în cheltuirea banului public în vreme de restriște.
Detalii:
Boc a cerut o verificare privind cheltuielile suspecte de la Sala Polivalentă făcute de directorul Ionuț Rusu. „Personal i-aș da o diminuare de 30% din salariu pe o lună pentru că n-a avut maturitatea necesară”

Consilierii USR PLUS au arătat că e nejustificat ca primarul să vorbească părintește de lipsa de maturitate în cazul unui manager pus să conducă o societate publică a Consiliului Local când de fapt ar trebui să se discute oportunitatea ca el să nu mai fie manager, mai ales dacă se ia în discuție lipsa sa de discernământ în cazul cheltuirii banului pubic.

Ionuț Rusu a raportat în ultima declarație de avere un salariu de 9000 lei de la societatea Sala Polivalentă în calitate de director al acesteia.

vezi și: Pe lângă hainele de firmă, Sala Polivalentă din Cluj a cumpărat băuturi fine sau crose de golf. De Paște, directorul Ionuț Rusu a călătorit cu avionul pe banii companiei. Biroul de presă: ”Toate achizițiile, pe bază de documente justificative”

Plantat de Boc la șefia Sălii Polivalente „BT Arena”, liberalul Ionuț Rusu a cumpărat îmbrăcăminte luxoasă din banii societății Primăriei

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare