Închide

UPDATE Boc s-a sucit în cazul șantierului care a surpat casele și drumul într-un cartier nou din Cluj: „Avem de rezolvat problema de pe strada Victor Papilian care este o urgență și arde”. Primăria așteaptă să fie lăsată de instanță să consolideze zona pe banii investitorului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 02, 2021 0 3053

O petiție către Primărie și Inspectoratul în Construcții din Cluj a fost lansată în 19 august, după ce mai mulți riverani de pe strada Victor Papilian din cartierul Europa s-au plâns încă din luna februarie că un șantier imobiliar din zonă a surpat drumul și casele, însă nu au fost ascultați de autoritățile locale. Activiștii de la Clujul Civic, cei care au lansat cererea către autoritățile locale, deplâng situația urbanismului din Cluj-Napoca unde nici Primăria, nici celelalte autorități de control, nici dezvoltatorii nu mai respectă legea. Odată cu petiția și primarul Emil Boc  s-a simțit dator să comenteze cazul și a spus că nu are pârghii legale pentru a interveni.

Acum, primarul Boc s-a răzgândit și a spus că alunecările de teren de pe strada Victor Papilian din cartierul Europa reprezintă o prioritate pentru Primărie care a cerut deja instanței să primească permisiunea de a umple groapa șantierului și consolida zona, odată cu o comandarea unei expertize, totul pe banii constructorului. El a ținut să spună că, de fapt, investitorul cetățean care a demarat șantierul este un infractor deoarece își bate joc de oamenii din zonă dar și de autoritățile locale.

UPDATE. Primarul Emil Boc a prezentat situația din cartierul Europa, de pe strada Victor Papilian, în fața Consiliului Local la ședința din 2 septembrie. El a arătat că mizează pe o decizie favorabilă a instanței pentru ca Primăria să poată acoperi gropa șantierului care a produs alunecări de tren dar și să facă consolidări ale întregii zone – arterele Papilian, Teo Peter, Tudor Arghezi – iar ulterior să își recupereze investiția de la constructor, printr-o altă acțiune în instanță.

„Avem de rezolvat problema de pe strada Victor Papilian care este o urgență și arde, pentru a putea să nu ajungă oamenii cu casele dărâmate pentru că un investitor, cetățean, pe care de acum îl numesc infractor, își bate joc și de oameni și de autorități. Acolo e vorba de un investitor iresponsabil care a pornit să facă fundația la niște duplexuri, la 5 metri, fără să pună în aplicare prevederile din autorizație, de a asigura măsurile de siguranță, când treci peste 2 metri, să consolidezi dealul să nu coboare. ISC (Inspectoratul de Stat în Construcții) l-a somat conform legii să oprească lucrările, dar el a continuat lucrările și are plângere penală, are amenzi de 100.000 lei, are acum autorizațiile suspendate. I s-a dat până în 25 august, din 13 august, termen să consolideze și pună în siguranță terenul, să nu mai coboare drumul și casele, să umplii terenul acolo, groapa cu pământ din nou și după aceea faci expertiză și vezi dacă se mai poate face ceva și cum se mai poate face. Prima dată măsurile astea de urgență, ca să nu coboare casele, credeți că a făcut ceva? Nimic. Am convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență și am cerut două lucruri care au fost aprobate: să solicit Instanței de Judecată emiterea unui ordonanțe președențiale prin care noi, pe banii lui, să umplem groapa aia și să facem consolidările și ce trebuie ca să nu se agraveze situația și doi, să facem o expertiză pe toate străzile: Papilian, Teo Peter și Tudor Arghezi pentru a vedea ce trebuie făcut acolo ca să nu alunece străzile. Azi la ora 09:00 s-a judecat și așteptăm pronunțarea pentru ca noi să putem interveni acolo pentru a opri alunecarea. Soluția trebuie să rezulte dintr-o expertiză care să ne spună ce trebuie să facem pe termen mediu și lung”, a spus în 2 septembrie primarul Emil Boc într-o emisiune de la Napoca FM.

Magistraţii clujeni au suspendat săptămâna trecută un număr de 8 autorizaţii de construire, emise de municipalitatea clujeană, pentru lucrări demarate pe strada Victor Papilian din cartierul Europa pentru construirea a 6 duplexuri, în urma reclamațiilor venite de la riveranii de pe stradă încă din luna februarie a acestui an având în vedere că șantierul a condus la surparea drumului  dar și a unor proprietăți vecine. Decizia nu este una definitivă.

Inspectoratul de Stat în Construcții Cluj a aplicat mai multe amenzi în valoare totală de aproximativ 100.000 lei în cazul șantierului la proiectul imobiliar de pe strada Victor Papilian din Cluj-Napoca, unde au apărut grave alunecări de teren, după cum a anunțat la finalul lunii august prefectul din Cluj, Tasnadi Szilard. El a mai spus că, pe lângă sancțiunile contravenționale, au fost depuse două plângeri penale, una pentru nerespectarea dispozițiilor de suspendare a lucrărilor și alta pentru prejudiciile grave aduse proprietăților alăturate, prejudicii prin care s-a pus în pericol integritatea persoanelor.

Potrivit prefectului, Comitetul Local pentru Situații de Urgență a sesizat instanța judecătorească printr-o solicitare de emitere a unei ordonanțe președințiale în vederea efectuării unei expertize în zonă, solicitându-se, de asemenea, astuparea golului din șantier în regim de urgență.

Vezi și: Magistrații clujeni au luat atitudine în fața dezastrului urbanistic permis de Primărie în cartierul Europa, pe strada Victor Papilian

Detalii despre caz – Petiție într-un caz flagrant din urbanismul clujean: „Disprețul fățiș al autorităților publice și al dezvoltatorilor imobiliari față de legi, norme și regulamente se generalizează”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare