O pețiție către Primărie și Inspectoratul în Construcții din Cluj a fost lansată în 19 august, după ce mai mulți riverani de pe strada Victor Papilian din cartierul Europa s-au plâns încă din luna februarie că un șantier imobiliar din zonă a surpat drumul și casele, însă nu au fost ascultați de autoritățile locale. Activiștii de la Clujul Civic, cei care au lansat cererea către autoritățile locale, deplâng situația urbanismului din Cluj-Napoca unde nici Primăriei, nici celelalte autorități de control, nici dezvoltatorii nu mai respectă legea. Odată cu petiția și primarul Emil Boc s-a simțit dator să comenteze cazul și a pasat problema instanței.
„Dezastrul în derulare pe strada Victor Papilian – care afectează viața a zeci de familii și produce pagube materiale de sute de mii de euro pentru fiecare, arată că recentul trend al dezvoltării imobiliare la Cluj-Napoca, unul care combină disprețul fățiș al autorităților publice și al dezvoltatorilor imobiliari față de legi, norme și regulamente se generalizează.
În acest moment, locuitorii Clujului asistă neputincioși la surparea unei străzi întregi, cu casele lor cu tot. În ultima jumătate de an, între săpăturile autorizate de Primăria Cluj-Napoca și supravegheate de Inspectoratul de Stat în Construcții, s-a format treptat un imens crater în faţa caselor de pe strada Victor Papilian. Un stâlp de electricitate s-a scufundat pur și simplu în pământ, porțile caselor și aleile s-au rupt, inclusiv rețeaua de gaz a fost afectată. Iar casele oamenilor, pentru care au muncit o viață, au început să o ia, pur și simplu, la vale”, arată activistul Istvan Szakats.
Pe platforma Clujul Civic de pe Facebook a fost lansată o petiție –
Stop dezastrului urbanistic din Cluj Napoca! (AICI SE POATE SEMNA) către Primărie și Inspectoratul în Construcții prin care activiștii cer autorităților locale să intervină în acest caz, mai ales că, spun ei, dezastrul de pe strada Victor Papilian nu este nici pe departe unic la Cluj-Napoca.
„Doar în luna martie a acestui an, cetățenii orașului au fost martorii și victimele a altor două cazuri răsunătoare: cel de pe str. Edgar Quinet și cel de pe str. Făgetului. Fiecare caz a produs și produce și astazi pagube materiale de ordinul milioanelor de euro. În cazul de pe str. Victor Papilian, cetăţenii au sesizat autoritățile încă din luna februarie 2021. Totuși, singura reacţie din partea autorităţilor a fost o vagă și șovăielnică restricţionare a circulaţiei pe stradă şi încheierea unui raport în care i se cere beneficiarului să efectueze „umpluturi în zona sprijinirilor şi oprirea altor lucrări” – în luna august. Măsurile luate în privința cazurilor de pe str. Edgar Quinet și str. Făgetului sunt similare: vagi și șovăielnice. În fața acestor date, noi, cetățenii ne întrebăm pe buna dreptate: ale cui interese sunt reprezentate, de fapt, de catre autoritățile noastre publice? Pentru viitorul nostru și al copiilor noștri, avem nevoie să ne asigurăm ca autoritățile publice – în speță Primăria, Consiliul Local Cluj-Napoca și Inspectoratul de Stat in Construcţii (ISC) își fac treaba cu respectarea deplină a legii. În interesul cetățenilorşi al orașului. Dezvoltarea imobiliară rapace însoțită de atitudinea disprețuitoare a autorităților față de drepturile și proprietatea cetățenilor este într-o escaladare îngrijorătoare la Cluj-Napoca. Acest fenomen ne va afecta viețile și ne va distruge orașul. Fără intervenția fermă a autorităților publice, dezastrele de pe străzile Victor Papilian, Edgar Quinet și Făgetului vor continua și se vor repeta”, mai arată activiștii.
Aceștia au chemat oamenii să semneze petiția pentru a determina autoritățile locale din Cluj să nu uite că misiunea lor este de a veghea la respectarea legii în domeniul urbanismului.
În ziua lansării petiției și primarul Emil Boc s-a simțit dator să comenteze cazul. Aceasta după ce a fost condamnat de riveranii de pe strada Victor Papilian că din luna februarie a preferat să închidă ochii și să lase șantierul să le afecteze casele.
”Acolo, da! Primăria încă nu se poate implica direct, pentru că şantierul de realizare propriu zis nu a început, ci doar s-a săpat groapa de început. Am colaborat cu Inspectoratul de Stat în Construcţii, care s-a sesizat şi am mers pe teren. Am făcut proces verbal de stopare a lucrărilor. A doua zi, lucrările se desfăşurau, aşa că am făcut plângere penală, depusă la Parchet. De asemenea, este o altă acţiune în instanţă, demarată de vecini şi acolo nu se va construi, până la decizie în instanţă. Acolo trebuie făcută o expertiză, asemeni în Lomb, cu căderea drumului”, a spus Boc la postul de radio Napoca FM.
Riveranii din cartierul Europa s-au plâns din primăvara acestui an că șantierul autorizat de Primărie pentru construcirea a șase duplexuri (cu subsol, parter, etaj și mansardă), pe strada Victor Papilian, nr. 22-30, în cartierul Europa din Cluj-Napoca le-a surpat strada și le-a afectat casele. Oamenii au sesizat Poliția Locală și Inspectoratul de Stat în Construcții, dar şi Primăria municipiului Cluj-Napoca. Kiraly Ștefan, unul dintre cei care locuiesc pe strada Victor Papilian, şi care este şi inginer constructor, a fost printre primii care a apelat la autorităţi, care, i-au transmis că firma a fost obligată să remedieze problemele. Constructorul nu a pus în practică ce i s-a recomandat și, pe cale de consecință, a fost și sancționat. Totuşi, lucrările continuă şi astăzi.
Proiectantul general al proiectului este SC Omida Expers SRL (proiect al arhitectului Tonea Dragoş) și constructor general – Real Quality South SRL din Bistriţa. Proiectant de structuri pentru faza DTAC (Documentatia tehnica pentru obtinerea autorizatiei de construire) este Moga Cătălin, de la Facultatea de Construcții (UTCN) Cluj-Napoca. Şantierul a debutat în 24.09.2020 şi are ca termen de finalizare 24.09.2024.
(sursă foto: zcj.ro, declick)
Scrie un comentariu
strada Victor Papilian se afla in proprietate privata. Cel care a cauzat alunecari sa plateasca, iar proprietarii strazii sa o repare.