Închide

Un fost consilier local PNL acuză Primăria că face o licitație „cu dedicație” pentru a cumpăra coșuri inteligente de colectare a deșeurilor stradale

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 02, 2021 0 265

Licitație de 750.000 lei pentru achiziția a 33 de echipamente stradale inteligente pentru colectarea selectivă a gunoiului lansată de Primărie în luna august a fost contestată de firma Skyline Engineering, controlată de un fost consilier local, Stoica Doru Mugurel. Acesta acuză în contestație că municipalitatea a introdus o condiție în caietul de sarcini în așa fel încât procedura să fie câștigată de firma care a furnizat aceste coșuri de gunoi stradale Primăriei și anume sintagma experiență identică.

 

 

În iunie 2019 primarul Emil Boc și instituția a anunțat pe Facebook/printr-un comunicat de presă că în Cluj-Napoca se derulează un proiect pilot prin care deșeurile stradale se colectează printr-un sistem inteligent. Astfel, în oraș s-au montat 16 stații de colectare – câte una pentru deșeurile de plastic, respectiv pentru deșeurile din hârtie – în 8 puncte distincte din oraș.

„Dacă sistemul va fi un succes, vom cumpăra și alte sisteme inteligente de colectare a deșeurilor, pentru că dorim și în acest domeniu să oferim totul pentru România prin grija pe care o purtăm pentru mediu. Acest oraș și-a propus foarte clar să încurajeze mobilitatea alternativă la mașină, transportul public nepoluant prin autobuze electrice, să fie prietenos cu mediul, prin tot ceea ce înseamnă protecția mediului înconjurător, de la reciclare și colectare selectivă. Clujenii au dorit, au votat (n.red. Bugetare participativă 2017), noi doar am implementat ceea ce ei au decis. Este un proiect-pilot, pentru prima dată în România, sper să generalizăm în cât mai multe părți ale orașului. Îi invit pe clujeni să colecteze selectiv, pentru că așa este bine într-un oraș european cum este Cluj-Napoca!” a spus primarul Emil Boc pe Facebook în urma cu doi ani.

Atunci nu s-a anunțat numele companiei care a furnizat aceste sisteme, însă pe site-ul Elkoplast, compania a spus că aceasta a furnizat sistemele achizionate de municipalitate.

Achiziția a fost prezentată și la nivel național ca o premieră înregistrată de Cluj și de Primăria condusă de Boc.

Ulterior, Primăria a mai organizat o licitație în urma căreia a cumpărat alte 26 de pubele inteligente tot de la Elkoplast. „Primăria Cluj-Napoca a achiziționat noi unități de colectare inteligentă a
gunoiului, cu panouri solare care acţionează mecanismul de compactare și tot sistemul de comandă. Au fost achiziționate 26 de unităţi, 6 pentru hârtie/ carton, 6 pentru deșeurile de plastic, 14
pentru colectarea deșeurilor stradale reziduale. Câștigătorul achiziției este Elkoplast România SRL, valoarea contractului fiind 597.740 lei fără TVA. Această achiziție este o completare la
proiectul de Bugetare participatică prin care s-au instalat deja pe 8 amplasamente unităţi de colectare pentru hârtie și plastic”, arăta instituția în Jurnalul Municipal din luna decembrie. Licitația a fost organizată în septembrie 2019 și era estimată la 650.000 lei.

În 2021, Primăria a mai lansat în 19 august o procedură  estimată la 750.000 lei pentru achiziția a 33 de echipamente stradale inteligente pentru colectarea selectivă a gunoiului.

Firma Skyline Engineering, prin administratorul Stoica Doru Mugurel (fost consilier local PNL), a contestat caietul de sarcini al licitației pe motiv că documentația e făcută cu dedicație în așa fel încât contractul să fie câștigat tot de Elkoplast. El arată că în documentație Primăria a introdus sintagma experiență identică în loc de experiență similară tocmai pentru a favoriza firma care a furnizat deja echipamentele de colectare a deșeurilor stradale.

(sursa: contestație Skyline Engineering)

(Doru Stoica pe când era consilier local, sursa monitorulcj.ro)
Ce spunea în 2019 producătorul pubelelor inteligete: 

Ce a anunțat primarul Emil Boc în iunie 2019: 

Sursa foto cover: Elkoplast

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.
  • Articole similare