Închide

REPORTAJ Taxidemia! Aventurile navigatorului Groza

ReportajSocialTop News by Catalin Suciu - apr. 07, 2015 0 803

Nelu conduce de pe vremea cartelelor cu benzină, cartele galbene, verzi și-albastre. Are permis din ‘80 și tot de-atunci cară oameni de colo-colo, ascultă povești, aude multe și zice puține.

Odată, pe vremea lui nea Nicu, a dus niște țigani lângă Dej, contra-cost, dar ilegal, că așa erau vremurile, el făcea taximetrie la negru, ca să scoată un ban în plus la salariul ce-l avea de la CUG, unde muncea ca lăcătuș-mecanic. Și s-a-nțeles cu băieții și-a zis că-i duce cu 600 de lei și îi și aduce înapoi. A simțit Groza că ceva nu-i bine încă de când s-a suit la volan pentru că vorbeau ăștia numa’ pe țigănește. Era senzația aceea când știi că se întâmplă o nefăcută, dar tot mai speri să-i dai de capăt.
I-a luat cu Dacia și-a pornit pe noapte , prin Iris, apoi pe lângă aeroport. În final a ajuns lângă Dej, i-a așteptat vreo 10 minute până s-au întors de la ceva șmenărie și pe când să-i parcheze în Cluj zice unul dintre pasageri: “Îți mai dau 200 de lei, dar ne duci până în Baciu”.

Groza2
Și tot nu s-a luat Groza după instictul său. I-a dus în Baciu, iar când a văzut că ajunge într-o fundătură a știut că-i groasă rău. Țiganu din dreapta i-a scos cheile din contact, cel din spate i-a pus briceagu’ la gât, iar al treilea a blocat ușa din stânga. Nelu s-a speriat nițel, dar i-a dat Dumnezeu minte și le-a dat drumeților tot banul ce-l avea la el. Ce să și facă Groza pe urmă, la poliție nu putea merge că-l băgau milițienii la ilegaliști, pe cin’ să sune că n-avea prieteni năzdrăvani și nici un telefon cu fise în zonă. “Așa te lecuiești, conduci și-nveți. Ce să faci? Conduci și tot înveți.”

Groza3
Altădată a luat niște tineri să-i ducă la Dezmir, vreo patru flăcăi îmbuibați de alcool care puțeau strașnic a borhot. Era de Crăciun și-a zis Nelu că nu se poate întâmpla nimic rău, că “doară, oameni-s buni” de sărbători. Un drac. Ajung iară pe noapte și se trezește Neluțu cu cuțitu-n gât. “Moșule, noi nu plătim niciodată”. Și duși au fost și-aștia.

Cu vaporul peste mări

Nelu Groza era obișnuit cu greutățile , dar tot nu putea să priceapă câteva lucruri pe lume. N-a înțeles nimic nici atunci, prin 54, când s-a trezit cu soră-sa la o casă de copii pe strada Horea. Maică-sa dădu ortul popii, iar tată-său, cu o pareză pe stânga, imobilizat într-un scaun cu rotile, i-a dat statului în primire pe amândoi. De-aici a început să umble-n toate colțurile țării. La fel și soră-sa. Prima oară i-au trimis tovarășii la Prundu Bârgăului, în Bistrița, unde-au făcut șapte clase și de-acolo Nelu a fost detașat la Brăila, iar soră-sa în Hunedoara. Din Brăila a ajuns la Brad, în Hunedoara, iar apoi din nou la Brăila.
Atunci a visat că se va face marinar când va fi mare și va cutreiera lumea-n lung și-n lat cu un vapor. Va ajunge căpitan de vas, își va lua și-o nevastă și-și va face o familie, așa cum el n-a avut. Nu cât și-ar fi dorit. Nelu mergea în fiecare zi în portul Brăilei și se uita cujind către băieții mai mari în uniforme și cu chipiu. Dar orașul tot nu i-a plăcut, nu atâta de tare încât să rămână acolo. “Oameni-s altfel, io am lucrat în port , stăteam în chirie cu încă doi și trăiam, supraviețuiam că n-aveam nimica când am ajuns. La 18 ani, când ești major, n-ai familie, nimic, ești pe drumuri. Eu am muncit și-apoi m-am întors la Cluj, că-i mai bine, îmi plăcea mai mult.”

S-a angajat Nelu la CUG , apoi și-a luat carnetul de conducere și uite-așa navighează cu mașina, că pe apă n-a reușit. Când a fost să fie Revoluția, Dacia gri a lui Nelu tot pe șosele era. Pe 21 decembrie s-a dus în centru, la Conti, ca într-o zi obișnuită, numai că acuma a început să vadă cum cad oamenii pe stradă și lasă dâre roșii pe asflat. Șuierau gloanțele în mijlocul Clujului de zici că era război . “Toată lumea era la pământ. Câțiva au fost împușcați, alții de frică s-au aruncat. Nici nu știam ce se întâmplă. Apoi, când l-au împușcat pe Ceaușescu , am ieșit cu nevastă-mea în oraș. Ziceam că-i mai bine, că o să fie mai bine. Era sărbătoare peste tot”.

Istanbul, venim!

Și era prin 91 când a făcut primul drum în Turcia. A luat o gașcă de flăcăi din Cluj și-a mers la Istanbul cu ei ca să aducă blugi și aur. “Îmi plăteau cartea verde, drumul, masa și cazarea. Benzina plus banii mei, ieșea un bacșiș gras că erau generoși. Ș-atunci nu erau taxe vamale, mergeai cu mașina și veneai cu portbagajul plin și în spate stăteau oamenii peste saci cu blugi, alte haine și aur. Luam aur ieftin și-l vindeau scump”.

Revedere, dulce revedere

Nelu s-a mai dus așa și-n Ungaria, a mai ajuns în Turcia, dar tot la Cluj a tras pe dreapta. Grozav i-a mai plăcut să conducă și să-i ducă pe oameni și-a suferit cumplit la primul accident în care-a fost zvârlit de soartă. “Stau în Mărăști și ieșeam atunci de la autogara veche, pe unde-i acuma Expo Transilvania. Și-mi iese un copil în față, avea vreo 7 ani. Nu aveam viteză, trag tare de volan să-l evit, dar îl ating cu spatele mașinii. Vine maică-sa fugim la spital, văleu. A primit îngrijiri, s-a făcut bine, dar n-am fost bun de nimica o vreme. Am trecut și peste asta. Și fii atent, acum ceva vreme stau în stand la gară. Vine unu la mine: “nu-mi dați un foc?” Îi dau, sigur că da ș-apoi se uită iară la mine bărbatu’. “Tot taximetrie faceți?”. Îl întreb: “Da de unde mă cunoști?” Se mai uită puțin la mine, zâmbește și zice: “Păi știți, eu îs băiatul ăla cu accidentul”.
“Ca să vezi ce mică-i lumea. Am stat cu el atunci de vorbă , mi-a zis că e șofer de TIR în America. Ia te uită, șofer! Am râs amândoi, am mai povestit una și alta și uite-așa, pe urmă ne-am văzut de drum. Eu prin Cluj, el în treaba lui”.

La 68 de ani împliniți chiar pe 6 aprilie, Nelu Groza n-are de gând să renunțe la condus. “Cât timp îs sănătos, nu las mașina. Așa știu eu să navighez”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.