Închide

REPORTAJ Dejeanul.ro: Cel mai mare ghetou nazist in aer liber din Europa a fost la Dej

Istorie by Actual de Cluj - iul. 10, 2017 0 761

Evreii din România comemorează 70 de ani de la deportatea a 150.000 de evrei din Transilvania de Nord spre lagarele naziste, de unde s-au mai întors aproximativ 10% dintre ei.

„Transilvania de Nord a fost leagănul unor importante comunităţi evreieşti,îinainte ca Holocaustul să distrugă vieţi, familii, speranţe, să răpească definitiv farmecul ancestral al unui oraş ca Dejul. Odata cu decimarea evreilor dejeni, ceva s-a rupt definitiv, iar oraşul însuşi nu a mai fost la fel…”(Evreii someşeni)
Marea deportare a avut loc în vara anului 1944, când evreii din Dej şi împrejurimi au fost duşi în ghetoul din Pădurea „Bungur”, o pădure împrejmuită cu reţea de sârmă. Despre acest ghetou se spune că a fost cel mai mare în aer liber din Europa. În ghetou au fost adunaţi aproape toţi evreii din Dej şi din împrejurimi. Conform statisticilor, de aici, au fost deportaţi 10.300 de evrei, direct spre camerele de gazare. Puţini au supravieţuit ca prin miracol, iar unii au avut norocul să fugă înainte de marea deportare. Ghetoul din Pădurea „Bungur” era păzit de de poliţiştii locali şi de circa 40 de jamdarmi unguri. La o casă de lângă ghetou, nişte detectivi, împreună cu nilaşişti au organizat aşa numite anchete de torturi. Aici erau aduşi evreii bănuiţi că şi-ar fi ascuns lucruri, fiind maltrataţi şi schingiuiţi în modul cel mai barbar. I-au descălţat şi dezbrăcat, iar apoi cu bastoane de cauciuc i-au lovit în tălpile picioarelor şi peste corp încât ţipetele şi vaietele se auzeau în întreg ghetoul. După 14 zile s-au făcut primele transporturi de evrei spre lagărele naziste. La ieşirea din ghetou fasciştii nilaşi din Dej au făcut percheziţii corporale evreilor, confiscându-le tot ce au găsit asupra lor, până şi actele, nelăsându-le decât un rând de haine de îmbrăcat.

Citește reportajul pe dejeanul.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu