Închide

Arhiepiscopia Ortodoxă reacționează după ce Sinagoga din Cluj a fost pictată cu mesaje antisemite

ActualitateCulturăEducaţieIstorie by Actual de Cluj - iun. 14, 2017 0 585

Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului a transmis printr-un comunicat de presă că dezaporbă gestul de profanare a Sinagogii Neologe din Cluj. „În numele întregii comunităţi creștine dezaprobăm actul de profanare a Sinagogii Neologe din Cluj-Napoca şi ne exprimăm solidaritatea faţă de comunitatea evreiască, ofensată printr-un astfel de gest iresponsabil. Condamnăm gestul care nu face cinste unui oraș precum Clujul, primitor cu străinii, unde auzi pe stradă vorbindu-se în mai multe limbi, unde studiază tineri de pe mai multe continente și unde educația ar trebui să aducă mai multă toleranță și respect pentru toate comunităţile de credință”, a transmis Arhiepiscopia Ortodoxă a Clujului.

Mitropolitul Andreicuț mai transmite că municipiul Cluj Napoca ar trebuie să rămână o metropolă a multiculturalităţii etnice şi pluralităţii confesionale, fiind situat la confluenţa culturală şi spirituală a lumii răsăritene cu lumea latină. „Prin istoria sa, prin cultura, dar mai ales prin Bisericile și comunitățile de credință, care îl fac unic, Clujul este o imagine în mic a Europei religioase. Aici trăiesc de secole ortodocşi, catolici, greco-catolici, reformaţi, unitarieni şi luterani, alături de evrei într-o bună convieţuire, fiind până astăzi un exemplu pentru întreaga Europă. De aceea nu putem rămâne indiferenți la mesajele ce au murdărit un lăcaș sfânt și au adus atingere nu doar comunității evreiești, ci și creștinilor, care respectă marea tradiţie religioasă iudaică şi mai ales imensa jertfă pe care evreii nevinovaţi au făcut-o în faţa extremismului şi a intoleranţei oarbe. Prin mesajul nostru facem un apel la toleranță și bun simț și ne exprimăm speranța că valorile Clujului, precum: conveţuire, multiculturalitate şi pluriconfesionalism, toleranţă şi spirit irenic vor rămâne neatinse de nicio formă de ură sau extremism”, se mai arată în comunicat.

Reamintm că la început de săptămână, președintele comunității evreiești, Robert Schwartz, a transmis pentru adevărul.ro că pe peretele principal al Sinagogii de pe strada Horea au fost pictate două mesaje antisemite, însoțite de o stea a lui David, vopsită cu roşu și tăiată. Textele au fost pictate cu negru: „Toate cele bune“ şi „Holocaust never happened“.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu