Închide

1200 de americani sunt la Cluj, săptămâna viitoare. Un Congres religios va umple Cluj Arena cu 30.000 de oameni

ActualitateIstorieTop News by Cosmina Fernoaga - aug. 10, 2017 9 33759

Eveniment de amploare pe Cluj Arena, timp de trei zile, din 18 până în 20 august, iar acesta nu are legătură cu distracția.

Este vorba despre Congresul Internațional al Martorilor lui Iehova, la care sunt așteptați în jur de 30.000 de oameni. Trebuie precizat că Martorii lui Iehova organizează luna aceasta opt astfel de congrese în toată lumea, iar unul dintre ele a fost programat în România, mai precis pe Cluj Arena. Două scene vor fi amplasate pe stadionul clujean, una pentru limba română, iar a doua – pentru limba maghiară. Pentru delegații din străinătate va exista traducere în limba engleză, la căști. Reprezentantul pentru presă al Martorilor lui Iehova, Sandu Popescu, a informat pentru actualdecluj.ro că vor participa delegați din șapte țări, iar 1.200 dintre aceștia vin numai din Statele Unite:  „E un eveniment de mare amploare, ne-am organizat din timp, delegații noștri au asigurate cazările în hotelurile din Cluj încă de la începutul anului. Vom avea foarte mulți delegați din SUA, 1.200 de persoane. Majoritatea vor rămâne la Cluj Napoca timp de zece zile. Am organizat pentru ei mai multe tururi prin județ, la munte, la salină, prin oraș”.

Pe vechiul stadion „Ion Moina” s-a mai desfășurat un astfel de Congres (foto sus)

Organizatorii Congresului transmit că este un moment istoric pentru cei peste 40.000 de membri ai acestei religii din România, care au asistat la un congres similar în urmă cu două decenii, tot la Cluj, pe vechiul stadion municipal „Ion Moina”. După congresul internațional din 1996 organizat pe „Ion Moina” din Cluj-Napoca, Martorii lui Iehova organizează între 18 și 20 august 2017 un congres special pe Cluj Arena, unde se așteaptă ca toate cele 30.000 de locuri să fie ocupate de delegați și invitații lor. Titlul Congresului – „Să nu renunțăm!”.

Congresul internațional de la Cluj este promovat în întreaga țară printr-o campanie specială de distribuire de invitații ce durează o lună, și va fi transmis în direct, parțial, în alte 11 localități din țară – în Arad, Botoșani, Brașov, Odorheiu Secuiesc, București, Constanța, Negrești-Oaș, Piatra-Neamț, Râmnicu Vâlcea, Târgu Secuiesc și Turda. Programul începe în fiecare zi la 9.20, intrarea este liberă și nu se face colectă. Între participanții la acest congres se numără peste 2.000 de cetățeni străini, din Statele Unite ale Americii, Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Ucraina și Grecia.

Congrese similare au loc în acest an în Bolivia, Canada, Indonezia, Italia, Kazakhstan și Madagascar.
Martorii lui Iehova activează în România de peste 100 de ani, cel puţin din anul 1911. Primul congres organizat de aceștia în România a avut loc în 1920. De altfel orașul Cluj-Napoca are un loc special în istoria Martorilor în țară: de aici a fost coordonată activitatea în primii ani după primul război mondial și tot aici a fost organizat primul congres al Martorilor lui Iehova din România după căderea regimului comunist, în 1990. Totodată aici a fost organizat unul dintre cele două congrese internaționale organizate în România, în 1996, cu o asistență de 20.000 de persoane, și tot pe fostul stadion „Ion Moina” a fost înregistrat congresul cu cea mai mare asistență din istoria sa în România, 24.000 în 2004 (foto).

Istoria Martorilor lui Iehova din România, relatată chiar de ei:

Începuturile

Martorii lui Iehova activează în România de peste 100 de ani, cel puţin din anul 1911. József Kiss şi Károly Szabó au asistat, în Statele Unite, la mai multe conferinţe biblice ţinute de Studenții în Biblie. Charles Taze Russell a remarcat interesul lor sincer față de Cuvântul lui Dumnezeu și le-a sugerat să se gândească la o eventuală întoarcere în România pentru a le împărtăşi rudelor şi prietenilor mesajul Bibliei. Atât Károly, cât şi József s-au întors în România în 1911 și s-au stabilit în oraşul Târgu-Mureş, din Transilvania. Ei au început să le depună mărturie rudelor și altor persoane. Astfel că în 1919, în România existau deja 150 de „clase”, sau congregaţii, ale „Studenţilor în Biblie”, iar numărul Martorilor a crescut la aproximativ 1 700.

Din anii ‘30, frații Magyarosi Martin și Pamfil Albu au reorganizat lucrarea de predicare
Din anii ‘30, frații Magyarosi Martin și Pamfil Albu au reorganizat lucrarea de predicare
Predicând cu gramofonul
Predicând cu gramofonul

Între cele două războaie mondiale

În aprilie 1920, s-a înfiinţat prima filială a Watch Tower Bible and Tract Society din România. Un timp, Filiala a supravegheat activitatea din Albania, Bulgaria, fosta Iugoslavie şi Ungaria. În același an, fraţii au ţinut primele lor congrese la care au venit aproximativ 500 de fraţi din toate zonele ţării. În 1924, Filiala a cumpărat o proprietate pe care a folosit-o ca tipografie.

Prima Filială din România, Cluj-Napoca, 1924
Prima Filială din România, Cluj-Napoca, 1924

În această perioadă, clerul ortodox s-a opus cu înverșunare activității Martorilor în România. În 1921, unii preoţi din Bucovina au scris Ministerului de Interne şi Ministerului Justiţiei, cerând ca lucrarea Studenţilor în Biblie să fie interzisă. La sfârşitul anului 1926, revista Turnul de veghe a fost interzisă.

În 1929, supravegherea lucrării a fost preluată de Filiala din Germania, iar mai târziu de Biroul Central European din Berna (Elveţia). În 1933 s-a reuşit înregistrarea ca persoană juridică a Societății de Biblii şi Tracte a Martorilor lui Iehova. Totuşi, în aprilie 1937, activitatea Martorilor lui Iehova a fost interzisă în România, iar în august 1938, biroul de filială din Bucureşti a fost închis.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial și după încheierea acestuia

Martorii din România au avut de suferit sub influența dictaturii fasciste instaurate în România în 1940. După încheierea războiului, la 11 iulie 1945, Asociaţia Martorilor lui Iehova din România a fost înregistrată ca persoană juridică. În zilele de 28 şi 29 septembrie 1946, Martorii lui Iehova au ţinut primul lor congres naţional în România, la Arenele Romane din Bucureşti, la care au asistat aproximativ 15 000 de persoane.

Congres Național la Arenele Romane, București, 1946
Congres Național la Arenele Romane, București, 1946

În timpul regimului comunist

În noiembrie 1946, au venit la putere comuniştii. Regimul comunist nu a înțeles poziția Martorilor lui Iehova. În urma deciziei Ministerului Justiţiei din 8 august 1949, biroul de filială din Bucureşti a fost închis, la fel şi clădirile cu locuinţe, iar toate echipamentele, inclusiv bunurile personale ale Martorilor, au fost confiscate. În următorii ani, sute de Martori au fost arestaţi şi condamnaţi. Unii chiar au fost torturaţi, iar apoi trimiși la închisoare sau în lagăre de muncă.

O nuntă a Martorilor lui Iehova, 1984
O nuntă a Martorilor lui Iehova, 1984
„Râșnița” – un instrument folosit pentru a multiplica literatură sub interdicția comunistă
„Râșnița” – un instrument folosit pentru a multiplica literatură sub interdicția comunistă

După căderea comunismului

La 9 aprilie 1990, Martorii din România au fost recunoscuţi legal, sub denumirea „Organizaţia Religioasă «Martorii lui Iehova»”. În urma acestei hotărâri, s-a putut redeschide Filiala din București care se ocupă de organizarea activității de predicare din România.

În 1990, în România erau 17 000 de Martori ai lui Iehova. Numărul Martorilor din România a continuat să crească, ajungând la recordul de 40 605 persoane. La congresele regionale din vara anului 2015, ținute în 10 orașe din țară, prezența a fost de peste 46 000 de persoane, Martori și simpatizanți deopotrivă.

 

Primul congres organizat după căderea regimului comunist, Cluj-Napoca, 1990
Primul congres organizat după căderea regimului comunist, Cluj-Napoca, 1990
Cea mai numeroasă adunare teocratică din România: asistență de peste 24 000, Cluj Napoca, 2004
Cea mai numeroasă adunare teocratică din România: asistență de peste 24 000, Cluj Napoca, 2004
O audiență de peste 20 000 de oameni și aproape 900 botezați, Cluj-Napoca, 1996
O audiență de peste 20 000 de oameni și aproape 900 botezați, Cluj-Napoca, 1996
author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

9 comentarii

 1. O sinteză in cateva puncte a istoriei mişcării „Martorii Lui Iehova”

  A. Origini Adventiste

  Fata in fata cu istoria noastra controversata (scriu „noastra” deoarece si eu am facut parte din ea, deci am dreptul):

  Dupa cum spune un proverb, cine nu este dispus sa invete din greselile trecutului, este condamnat sa le repete (sau ca o parafraza sa stea pe mai departe in ele).

  Invit cu dragoste toate gruparile de Martori Ai Lui Iehova la un dialog de analiza! Si vorba fratelui Roy D. Goodrich „Inapoi la Biblie!” Sa aruncam afara dintre invataturile noastre ultimele vestigii ale Marelui Babilon, daca tot zicem, ca noi am ieasit afara! Sa facem o ultima „curatenie generala”.

 2. John Takacs, sigur sinteza asta nu-i pentru Martori. Ei trăiesc într-o iluzorie lume paralelă în care credulitatea este considerată virtute! Frumoasă expunere! Sper ca cei ce sunt interesați de Martorii lui iehova să aibă prezența de spirit și să cerceteze bine în ce groapă fără fund vor intra dacă nu deschid bine ochii. Toate religiile sunt false, însă asta nu înseamnă că Dumnezeu nu există!

 3. Culcati-va! Decât sa comentați mai bine stați pe afara la aer „curat” poate va potoliți cu comentariile voastre. Așa ca sssstttt! Mergeți pe burta ăștia care nu aveți nicio religie! Vedeți -va de traditiile voastre și nu-i mai blamați pe alți .

 4. Da. Interesati-va oameni buni despre martori. Sunt site-uri precum jwfacts.com sau jwsurveys.com.
  Sunt un cult periculos care distruge familii, controleaza viata de la imbracaminte pana la destindere, te separa de familie daca indraznesti sa ai alta parere. Interesati-va de ARC si abuzurile asupra minorilor, ei nu posteaza asta pe site-ul lor, doar lucruri bune ceea ce imi aduce aminte de regimul comunist. Nu sunt oamenii de vina sa stiti, martorii, ci cei de la conducere, cei 7 din corpul de guvernare care stiu de buna voie ce fac cu vietile oamenilor. Te rog draga frate botezat care citesti asta intereseaza-te si documenteaza-te caci nu sunt minciuni de apostat, sunt adevaruri.

 5. Frumos articol. Se pare ca Martorii lui Iehova au o istorie de peste un secol in Romania la fel ca in Statele Unite si contribuie la faptul ca orasul Cluj-Napoca este unul dintre cele mai vizitate orase din Romania. Totusi, sunt nemultumit de ceva si imi exprim nemultumirea direct redactiei Actual de Cluj: comentariul lui John Takacs (nume fictiv, din ce am inteles de la un alt cititor) este incredibil de lung in comparatie cu articolul (articol care contine si poze, nu doar text) si ar trebui sters sau ar trebui sa pastrati din comentariu exact atatea fraze cate am scris eu.

 6. IP

  IP, SUA
  Chiar ASA! Dle Takacs, de ce raspandesti variante personale ale Istoriei MLI, vrei sa te scuzi pentru starea in care the afli? Parca daca Russell nu at fi facut cronologii DTA ai fi fostt martor, crezi? Martor esti daca ai har si simtire sincere, daca nu, faci ce faci d-ta, judeci pe robul altuia…

 7. Dle Aparaschivei Toader eu as vrea te întreb ce diferența exista intre Dumnezeul criminal și ucigaș al Biblei și înșelătorul și criminalul Isus Cristos?

  Iehova un ucigaș și mincinos încă de la început.
  Exod 20:13
  Să nu ucizi.

  Numeri 25:16-17
  16. Domnul a vorbit lui Moise şi a zis:
  17. Priviți-i pe madianiți ca vrăjmași şi ucideți-i

  1 Samuel 15:3 – Du-te acum, bate pe Amalec şi nimicește cu desăvârșire tot ce-i al lui; să nu-i cruți şi să omori bărbații şi femeile, copiii şi pruncii, cămilele şi măgarii, boii şi oile.

  Matei 5:44
  Dar Eu vă spun: Iubiţi* pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă asupresc** şi vă prigonesc,

  Totuși ucideți-i dacă nu vor ca eu sa împărătesc peste ei
  Luca 19:27
  Cât despre vrăjmaşii mei, care n-au vrut să împărăţesc eu peste ei, aduceţi-i încoace şi tăiaţi-i înaintea mea.’

 8. Foarte frumos articolul,congresul a fost oragnizat ca la carte ,sau ca la biblie ca sa fim pe aceeasi tema de idei iar legat de greselie lui Russell trebuie sa iertam si sa ii multumim pentru ca nea aratat calea crestina si anume sa nui iesim din cuvant lui Iehova ,stim cu totii ca el este bun dar daca il apuca dracii va fi vai si amar ,asadar Iehova salveaza-ne de la armagedon ,tu esti numarul unu ,esti cel mai tare ,iar restul niste lichele .

Scrie un comentariu

Articole similare