Închide

Regulile privind transformarea zonei Piața Mărăști într-un centru de cartier ca în afară, la un pas de aprobare. Proiectul este în consultare publică până în 31 octombrie, înainte să ajungă pe masa Consiliului Local. Ce observații au făcut riveranii și cum au răspuns proiectanții

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - oct. 17, 2022 0 639

Primăria municipiului Cluj-Napoca a inițiat, între 17 și 31 octombrie, procedura de consultare publică privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ)– Reamenajare zona Piața Mărăști și a străzilor adiacente, construire parking subteran, înaite ca proiectul de hotărâre care privește acest PUZ să ajungă pe masa Consiliului Local. Prin PUZ, elaborat de biroul Planwerk, se studiază un teritoriu de aproximativ 22,3 hectare și se reglementează un teritoriu de 11,4 hectare în vedere regenerării rețelei de spații publice și a celei de mobilitate cu accent pe favorizarea modalităților sustenabile de mobilitate – transport public, biciclete, pietonal – și creșterea atractivității spațiului public pietonal prin amenajarea și dotare lui cu vegetație, mobilier urban, dotări și echipamente. Odată cu reglementările urbanistice propuse (regenerare spații pubice, infrastructură plus restructurare urbană), Piața Mărăști poate prelua rolul de centru de cartier, chiar de pol de dezvoltare și atractivitate pentru partea de est a orașului, între centrul istoric al orașului și aeroport, estimează Primăria. Mai mulți riverani au formulat observații scrise cu privire la PUZ, solicitând fie ca zonele unde locuiesc să fie amenajate mult mai repede decât propune proiectul, fie au criticat propunerile pe partea de circulație sau desființare a unor funcțiuni. Proiectanții de la Planwerk au oferit răspunsuri fiecări cetățean.

 

Deja conceptul de amenajare a zonei Piața Mărăști plus străzile adiacente a fost supus dezbaterii publice în 12 octombrie 2021 în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei iar PUZ-ul a fost discutat în mai în Comisia de Urbanism în 16 mai, primind în 18 iulie avizul final al arhitectului-șef al municipiului. După etapa de consultare publică inițiată de Primăriei, proiectul PUZ-ului urmează să ajungă pe masa Consiliului Local. În perioada 17- 31 octombrie 2022 toate persoanele interesate mai pot trimite sesizări și observații cu privire la reglementări propuse prin PUZ la adresa de email: consultarepublica@primariaclujnapoca.ro sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Moților nr.7 sau la orice primărie de cartier.

Proiectul urbanistic întocmit de Biroul Planwerk și aflat în consultare public (la nivel de proiect de Hotărâre de Consiliu Local) presupune transformarea zonei existente din Piața Mărăști și străzile adiacente într-una mult mai dinamică și mai prietenoasă cu locuitorii prin reabilitarea, extinderea și modernizarea rețelei de spații publice și a sistemului de mobilitate. PUZ-ul studiază un teritoriu de aproximativ 22,3 hectare și se reglementează un teritoriu de 11,4 hectare în vedere regenerării rețelei de spații publice.
Mai precis:
1. Reglementări de circulație

În urma consultărilor din octombrie 2021 dar și a celor care au precedat comisia de urbanism din 2022 în care a fost discutat PUZ-ul, riveranii din Mărăști au formulat adrese scrise cu privire la propunerile de amenajare. Primăria a primit 6 astfel de adrese, din care trei în 2022.

În 7 octombrie 2021, Cristinel și Laura Corpodean au remarcat lipsa spațiilor pentru plimbat căței și au cerut ca și cvartalul unde locuiesc, delimitat de B-dul 21 Decembrie 1989, strada Fabricii, Ciocârliei și Crinului să fie supus regenerării urbane, nu doar în fazele următoare ale PUZ-ului (pentru zona de influneță și odată cu un viitor PUD pentru un parking pe aleea Bârsei) și, mult mai repede, având în vedere că locuitorii de aici au nevoie de modernizare spațiilor de joacă, a parcărilor de la sol și de plantări de vehetație.

În 12 octombrie 2021, Olimpia Oneț a propus suplimentarea nivelelor parcajului subteran propus în incinta Dorobanților 105, arătând că acesta ar putea să aibă și un nivel suprateran și o terasă verde cu un loc de joacă, mai ales că în zonă este nevoie de ambele funcțiuni.

În 14 octombrie 2021, Tibor Tobias apreciază că zona ar avea nevoie de mai multe patrule de poliție locală și de modernizare, doar după ce se va implementa proiectul metroului. Acesta a mai apreciat că propunerea de desființare a benzinăriei OMV din zonă este neoportună.

În 5 aprilie 2022, Cristi Ursu salută o propunere de parcare subterană în zona benzinăriei OMV și a magazinului Profi din Piața Mărăști, însă arată că desființarea acestora ar aduce deservicii riveranilor, la fel și eventualele reduceri ale spațiului pentru mașini.

În 8 aprilie 2022, Ovidiu Raț  solicită Primăriei să extindă proiectul și în zona incintei B-dul 21 Decembrie 1989 nr. 131/133/135.

În 10 aprilie, Valentina Dărăbanțiu arată că reoganziarea circulației pe strada Crinului și Iazului ar aduce doar deservicii riveranilor care ar fi nevoiți să parcurgă distanțe mult mai mari pentru a merge, spre exemplu, la cumpărături.

 

Cum au răspuns proiectanții de la Planwerk: 

 

 

 

Proiectanții de la Planwerk au prezentat, într-o dezbatere publică online din 12 octombrie 2021, în cadrul Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) al Primăriei, conceptul de amenajarea a zonei centrale a cartierului Mărăști propus printr-un Plan Urbanistic Zonal pe un teritoriu de 11,4 hectare (Bvd. 21 Decembrie 1989 (parțial), Str. Fabricii (parțial), Aleea Bibliotecii, Strada Crinului, Strada Ciocîrliei, incinta Dorobanților 105) plus încă o zonă de influență de peste 11,6 hectare (Aleea Bârsei, strada Trotușului, latura de est a Aleii Bibliotecii, incinta Dorobanților 111). Master planul, potrivit arhitectului Tiberiu Ciolacu, este un proiect ambițios de reparație urbană, așa cum se practică și în afară. Prin propuneri va crește calitatea spațiului public și estetica sa, se va fluidiza mobilitatea în zonă și se va da prioritate transportului public și pietonilor. De asemenea, spațiu verde în toată zona de studiu va crește de la 3 hectare la 4 hectare, după cum explica și coordonatorul CIIC, Ovidiu Cîmpean. PUZ-ul ar urma să fie implementat etapizat, după cum explicau oficialii Primăriei.

Detalii:

Cel mai ambițios proiect de regenerare urbană dintr-un cartier din Cluj a fost prezentat public. Ce termene își asumă Primăria pentru a transforma centrul cartierului Mărăști și ce doresc clujenii de la propunere

Nici un comentariu

Scrie un comentariu