Închide

Regia de termoficare a racolat școlile ca să supraviețuiască. Opoziția din Consiliul Local a cerut "decapitări"

AdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 12, 2015 0 494

Regia Autononă de Termoficare (RAT) pregătește măsuri de reducere a programului de muncă și așteaptă un nou val de debranșări, având în vedere majorarea tarifelor la gigacalorie, cu peste 30%, care vor intra în vigoare începând cu luna aprilie. Grupul PSD a pus la îndoială managementul din fruntea structurii care nu face decât să consume în pierdere bani publici. RAT s-a apărat că are clienți modești: care n-au bani de centrale de aprtament, dar nici să plătească facturile.

Opoziția din Consiliul Local a penalizat public managementul din fruntea RAT, spunând că indicatorii de performanță asumați în fața noul consiliu de administrație instituit sunt doar de formă, pentru că în 2014 regia a fost pe pierdere. În plus, consilierul Dan Morar a atras atenția că bugetul de venituri și cheltuieli propus de regia pentru 2015 nu face decât să pună pe tapet problemele cu care se confruntă această stuctură. Consilierul a cerut chiar măsuri împotriva echipei de management despre care a menționat că nu poate la infinit să ceară bani de la Consiliul Local fără să aibă rezultate. Morar a mai cerut explicații cu privire la scăderea productiviății muncii din bugetul pe anul acesta. „Știți să cereți bani de la CL, dar sunteți departe cu proiecția bugetară la un milion de kilometri de realitate. Din cifre scade productivitatea muncii și nu văd măsuri de redresare. Nici unul dintre candidații care s-au prezentat la concurs nu ne-au spus în planul de management că vor să lucreze mai puțin ci ne-ai prezentat palanuri cu surse alternative de energie, cu diversificarea producției”, a subliniat Morar.

Directorul economic Ioan Moldovan a precizat că structura a avut profit în fiecare an de la înființarea ei acum 24 de ani, singurul an pe minus fiind 2014. Bugetele sunt făcute pe niște scenarii, sunt situații multiple care apar pe parcursul unui an și de aceea se întâmplă rectificări care să-l imbunătățească. „Anul acesta se vor lua toate măsurile necesare pentru încadrarea în cifrele bugetului. Avem o scădere a produceție de energie termică la același număr de anahajați. S-ar putea să recurgem la reducerea oreleor de muncă. Există și fenomenul de debranșare care explică aceste scăderi ale produceție. Din 2000, timp de cinci ani au fost un fenomen accentuat. Acum media este de 2000 de debranșări anual”, a explicat Moldovan

Cum reușește RAT să supraviețuiască: cu infuzii de la bugetul local

În ultima perioada regia a reușit să atragă noi clienți și anume multe unități de învățământ din oraș, aflate tot în administarea primăriei. „Am racordat școli, centralele au fost date regiei ceea ce reprezintă un lucru benefic pentru școli care au scăpat de operarea lor, desigur și pentru noi”, a mai precizat Moldovan. Acesta a adăugat că majorarea tarificului la gigacalorie care se va aplica începând cu luna martie 2015 va avea un impact semnificativ în creșterea numărului de debranșări. „Avem undeva la 30.000 de clienți. Căutăm împreună cu primăria soluții ca să îi păstrăm pentru că în principiu avem clienți familiile cu venituri modeste care nici nu au bani să-și monteze centrale de apartament, nici să plătească facurile”, a mai spus directorul economic.

RAT a estimat în bugetul de anul acesta venituri de 54.250.000 lei, iar cheltuielile necesare producerii de energie termică sunt estimate la 54.200.000 lei. Aceasta în condițiile în care RAT are contractate două linii de credit de peste 17,5 milioane lei și primește o subvenție de la bugetul local pentru acoperirea diferențelor de preț și tarif de peste 37,8 milioane lei.

Mere parte din din investițiile programate de RAT anul acesta sunt, de asemenea susținute cu bani de la bugetul local.

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.