Închide

2,5 milioane de lei de la UE pentru tinerii cu nevoi educative speciale din Cluj

Administrație by Actual de Cluj - feb. 12, 2015 0 296

Două milioane și jumătate de lei, bani europeni, ajung la Cluj prin două proiecte cu finanțare nerambursabilă unde beneficiar e Consiliul Județean. Cu acești bani va fi îmbunătățită viața a 1.500 de tineri cu nevoi educative speciale.

Cele două proiecte sunt “O lume nouă, veselă, pentru fiecare copil cu nevoi speciale” şi “Inovare prin acţiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale” și au fost depuse de către Consiliul Judeţean Cluj și sunt finanțate cu bani europeni.

Cele două proiecte urmăresc creşterea gradului de incluziune a copiilor şi a tinerilor cu nevoi speciale prin implementarea unor servicii integrate educaționale, inovative, de stimulare senzorială, social-comportamentală şi educație informală. Valoarea totală a celor două proiecte este de până la 2,5 milioane de lei, sumă asigurată în totalitate de finanţator, proiectele urmând a se desfăşura pe o perioadă de 15 luni.

Proiectul “O lume nouă, veselă pentru fiecare copil cu nevoi speciale” va fi implementat în opt  şcoli speciale care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, e vorba de Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă, Grădiniţa Specială Cluj-Napoca, Şcoala Gimnazială Transilvania Baciu, Şcoala Gimnazială Specială Huedin, Şcoala Gimnazială Specială Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Incluzivă, Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca și respectiv Şcoala Gimnazială Specială Dej. Cu acești bani vor fi amenajate camere de stimulare multi-senzorială pentru aplicarea unor terapii speciale iar reprezentanții CJ Cluj spun că de acestea vor beneficia aproape o mie de copii cu nevoi educative speciale.

În ce privește proiectul „Inovare prin acţiuni de integrare a tinerilor cu nevoi speciale”, acesta va fi implementat în trei unităţi de învăţământ special sau de asistenţă socială din subordinea Consiliului Judeţean Cluj, e vorba de Liceul Tehnologic Special SAMUS, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Jucu și respectiv Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Gherla. În acest caz numărul tinerilor care beneficiază de acest proiect ajunge la 265.

Terapia SNOEZELEN, denumită şi terapie multisenzorială, este folosită în special pentru tratarea copiilor cu dizabilităţi mintale și se realizează în afara comunicării verbale; induce beneficiarului anumite senzaţii cu scopul de a-i reactiva memoria şi de a crea sentimente de siguranţă şi relaxare, explică reprezentanții CJ Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags