Închide

Redesenat din amintiri: cum arăta Clujul festiv înainte de „era luminiţelor”

SocialTop News by Kristina Reştea - dec. 13, 2015 0 2270

Un moş uriaş, alb/negru, cu un brad în spinare şi un sac din care iese o maimuţă săltăreaţă şi un capăt de trompetă. Pare decupat şi „plantat” în poză. Pe fundal: clădirea cinematografului fost-Republica. E o imagine din dintr-un decembrie de demult, în care statuia domnitorului unificator nu se vedea încă în piaţă. Era aşadar, spun cunoscătorii, Moş Gerilă. În acest an, Piaţa Mihai Viteazul a fost singura din Cluj pentru care s-a organizat un concurs de idei, aşa că în iarna 2015 locul cu cinematograf a primit câţiva bulgări uriaşi luminoşi.

Imaginea postată în grupul „Amintirilor de Cluj” a stârnit imediat reacţii: cu nostalgii după vremuri fără trafic sau amintiri crunte ale teribililor ani de comunism. Dincolo de asta, chiar şi copiii din comunism au amintiri despre Clujul vechi şi din anii în care era puţin, aşa că fiecare mică luminiţă aducea o bucurie. Au rămas prin amintiri un ecran cu desene animate „o oră întreagă”, un autobuz-cofetărie, un carusel-balerină. „Lumea săraca ieşea şi se bucura chiar şi de acest puţin..”. „Orăşelul copiilor a fost găzduit de piaţa Mihai Viteazu înaintea edificării ansamblului statuar. Deci înainte de 1976 (trebuie să fi fost făcută poza cu Moş Gerilă, n.red.). Eu am amintiri din acest orăşel al copiilor din perioada preşcolară. Deci, probabil undeva în jurul anilor ’70”, scrie arhitectul Dan Clinci, care anul acesta a fost chiar membru în juriul concursului realizat de Daisler Prin House pentru această piaţă.

L-am întrebat aşadar pe Dan Clinci ce amintiri are despre felul în care arăta Clujul de Crăciun în vremurile în care pozele erau puţine şi în Alb/Negru, iar lumea Disney era încă foarte departe de copiii români. Fără nostalgii de regim, despre amintiri din oraşul copilăriei, despre piaţă şi sărbători. „În Mihai Viteazul era înainte de statuie o amenajare mult mai prietenoasă pentru pietoni. Lipsea chiar şi breteaua auto din faţa cinematografului. Eram mic mic. Atracţia nr. 1 pentru mine era un autobuz transformat în cofetărie. Puteai să te aşezi la volan, postură pe care o invidiam nespus, la orice călătorie cu autobuzul stăteam ţintuit lângă şofer. După aceea au mutat orăşelul copiilor tocmai lângă patinoar, nu ştiu de ce”, povesteşte arhitectul. Mai apoi, înspre anii ’80, orăşelul s-a stabilit în parcul Caragiale, mai aminteşte Clinci. „Atracţiile erau: o rachetă în care intrai şi te uitai la ceva ecran în timp ce te zgâlţâia. Un stand la care azvârleai un fel de pucuri prin nişte nişe şi punctajul se reflecta în înaintarea unor cai de lemn pe nişte şine. O maşină de încercat puterile la care împingeai o rachetă care culisa – o propulsai din toate puterile spre ceva ţintă şi era un indicator care îţi arăta câtă forţă ai. Ce era grozav era că era montat un ecran pe care seara se proiectau timp de o oră intreagă desene animate. O minune, noi nu vedeam desene decât zece minute pe zi. Acolo stăteam ţintuiţi în frig şi savuram desene cu Lucky Luke”, îşi aminteşte Dan Clinci.

Atracţia principală era însă alta, spune arhitectul. BALERINA. Cine e balerina? „Un carusel mecanic care avea în ax un bust de balerină, al cărei tutu era roata caruselului. Pe margini erau mici gondole cu două locuri. Frumos. Extrem de cazon şi de minimal. Dar era totuşi ceva, lumea săraca ieşea şi se bucura chiar şi de acest puţin. În parcul ăla ardeau vreo două felinare. Era o penumbră teribilă”, povesteşte Clinci.

Alte generaţii, alte amintiri. „Exista un Orăşel al copiilor, dar nu ceva de amploare. Eu în anii ’70 eram în Cluj, dar de un mare Moş Gerilă în Piaţa Mihai Viteazul nu îmi amintesc. Totul era modest: nişte beculeţe, nişte brăduleţi puţin aranjaţi. Nu erau amenajări deosebite. Ceva modest”, aminteşte arhitectul Vasile Mitrea. Orăşelul Copiilor a fost amenajat chiar şi în Grădina Feroviarilor (acum părăsitul Parc al Feroviarilor), iar Piaţa Unirii e de multă vreme locul central al festivităţilor de iarnă (chiar dacă la scară diferită atunci şi acum), mai spun arhitecţii.

Cum arată în decembrie 2015 Piaţa Mihai Viteazul, împodobită de sărbători după un concurs lansat din iniţiativă privată, cu parteneri din administraţie (pentru reamenajarea pieţei, zona încă aşteaptă un concurs de idei):

 

piata m viteazul

Vezi şi:

S-au aprins bulgării rostogoliți în piața Mihai Viteazu prin concurs

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.