Închide

Auri sacra fames. Sau cum greco-catolicii au înlocuit o grădină-parc cu o parcare demarcată cu tuia pitici. Într-o zonă protejată a orașului

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 13, 2015 0 1005

Biserica greco-catolica a defrișat 600 de mp de spațiu verde din zona protejată a orașului, sub pretextul amenajării necesarului de 6 parcări la sol cerute de primărie pentru un centru social pe care aceasta îl administrează pe strada Moților nr. 32. Și culmea, au tăiat 120 de arbori și arbuști anul acesta, după ce în acest centru social au primit un chiriaș nou – o clinică privată. Deși primăria a somat Eparhia greco-catolică să intre în legalitate, ei au făcut în locul spațiul verde o parcare generoasă, demarcată prin platări de tuia pitici, unde în prezent parchează zilnic mai mult de 20 de mașini. Totul pentru a deservi clinica privată Medlife care a obtinut, deocamdată (în noiembrie 2015), doar un Certificat de Urbanism pentru schimbarea destinației centrului social al greco-catolicilor și medial în centru medical privat cu paturi .

În 2006, greco-catolicii demarau un proiect social la adresa respectivă, Motilor nr. 32, un centru social și medical care avea în spate, spre strada Cardinal Iuliu Hossu și vecinii de la case, un spațiu verde generos, cu copaci și gazon.  Anul acesta, au cerut o nouă autorizatie pentru amenajările exterioare aferente imobilului acestui centru social – parcări, spații verzi. Când s-au apucat de lucru după această autorizație, au ales să facă ce vor ei și au defrișat tot spațiul verde de pe proprietatea lor. După ce au fost amendați de primărie că au ras verdele, în locul grădinuței-parc au plantat o parcare, înconjurată de tuia mici, pe laturile cu care se învecinează cu proprietarii privați. Marea intrare în legalitate, după ce în centrul social de pe Moților s-a mutat un client nou, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii medicale private din țară.

Masacrul verde de pe Moților. Greco-catolicii au sărit calul. Primăria i-a somat să planteze zeci de copăcei după ce au încălcat legea

Vecinii din zonă au asistat neputincioși vara aceasta la reamenajarea verde aferentă centrului social medical al greco-catolicilor de pe Moților nr. 32. Au reușit să salveze un singur nuc, aflat aproape de limita de vecinătate. În luna iulie greco-catolicii au început reamenajările exterioare și tot atunci au tăiat 120 de arbori și arbuști, după cum au constatat inspectorii primăriei când au verificat respectarea autorizației obținută de aceștia. Așa că biserica greco-catolică a primit două sancțiuni contravenționale în valoarea totală de 1800 lei (pe care le-a plătit – n.red.) și i s-a cerut să ia măsuri pentru revitalizarea vegetației masacrate – pe zonele pe care s-a intervenit în vederea executării: spaţiilor verzi, alei, platforme şi parcaje prevăzute în autorizaţia de construire. Adică să replanteze 120 de arbori și arbuști.

Luna trecută a fost momentul intrării în legalitate și s-au plantat: …o parcare generoasă cu vedere la proprietățile vecine, demarcată, pe linia gardului, de tuia mici. Purtătorul de cuvânt al greco-catolicilor, părintele Daniel Avram a spus pentru actualdecluj.ro că: „Lucrările efectuate de către Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla la adresa Motilor nr.32 s-au desfășurat conform autorizației emisă de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a plantat cei 120 de arbuști ornamentali, conform angajamentului asumat anterior. În urma lucrărilor efectuate, spațiul respectiv, dintr-un focar de infecție a devenit un loc curat și civilizat”.

IMG_7151

vedere in prezent spre centru social

 

 

trecut

vedere din trecut spre centrul social

vedere din trecut inspre centrul social si mediacal de pe Motilor nr. 32

vedere din trecut inspre centrul social si mediacal de pe Motilor nr. 32

5

Potrivit primăriei, imobilul din Cluj-Napoca, str. Moţilor nr. 32, imobil cuprins în zona protejată a municipiului Ansamblul urban ,,Centrul istoric al oraşului Cluj” cod CJ-II-a-A-07244 a făcut obiectul a două autorizații de construire – una din 2006 și una din 2015 (cea recentă pentru lucrări de amenajări exterioare – alei, parcaje, platforme şi spaţii verzi. Suprafața terenului pentru care s-a emis autorizația de construire pentru Centru Social cu subsol, parter, trei etaje și mansardă, pe str. Motilor, nr. 32, conform CF existent în documentație, este de 2816 mp, POT 35%, CUT 1,1. “Necesarul de parcari s-a stabilit cu respectarea regulamentul local și Normativului P123-93. Au fost prevăzute 10 parcări la demisolul clădirii și 6 parcări exterioare. Spațile verzi au fost prevăzute în planul de situație și amenajări exterioare. Imobilul a fost autorizat în conformitate cu legislația de la acea dată. Parcarea auto s-a amenajat în partea nordică a proprietății cu acces din strada Moților. Documentația autorizată are avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din 27.07.2006. Pentru lucrările autorizate a fost efectuată recepția”, au transmis reprezentanții primăriei. Despre autorizatia de anul acesta, nu se mai precizează dacă era nevoie de un aviz nou de la monumente. Oricum greco-catolicii au încălcat-o. Președintele Comisiei Zonale a Monumentelor, arhitectul Szabolcs Guttman, spune că nu își amintește să fi văzut sau avizat niciun proiect cu parcare al greco-catolicilor aferent centrului social și medical de pe Motilot, în ultimii doi ani.

Arhitectul-șef al orașului, Ligia Subțirică, spunea că vecinii, în astfel de situații, nu au niciun cuvând de spus și că nu este necesar acordul lor pentru lucrări de reamenajare, mai ales că acestea se derulează conform autorizațiilor, iar dacă s-au tăiat copacii, nici aici nu este problemă, posibil că au fost amendați pentru că au tăiat specii protejate, însă s-a dispus intrarea în legalitate.

Tot autoritatea publică locală a infomat că în 3 noiembrie anul acesta, în urma cererii înregistrate de Medlife (furnizor de servicii medicale private și noul ocupant al centrului socieal-medical de pe Moților nr. 32) s-a întocmit un Cerificat de Urbanism în scopul schimbare destinație centru social în centru medical cu paturi și amplasare firmă fațadă.

În prezent, în curtea din spate a imobilului de pe Moților nr. 32, unde s-a amenajat necesarul de locuri de parcare aferent imobilului – 6 parcări – parchează zilnic peste 20 de autoturisme.

„Peste un an-doi, o să parcheze și lângă gardul cu care se învecinează cu noi, la asta ne așteptăm. 40 de mașini, dacă nu și mai multe. Acum nu parchează pentru că normativele legale, după cum zice Direcția de Sănătate Publică, spun 5 metri față de geamurile noastre. Insă noi avem o curte și o casă plină de praf. Am crescut cu o grădină parc lângă noi. Acum suntem obligați să trăim cu o parcare și să așteptăm să crească tuia pitici pe lângă gard, ca să fim cât de cât protejați de noxe. 120 de arbori și arbuștri trebuiau plantați. Si s-a plantat tuia, de formă. Niciun copăcel, cu speranțe să refacă perdeaua verde. Analizăm posibilitatea să mergem în instanță. Din vară am tot încercat să facem petiții, să ne adresăm instituțiilor statului și să stopăm această politică anti-verde. Din păcate…fără rezultate….Chiar dacă e proprietate privată, nu este posibil ca într-o zonă protejată a orașului să se facă o parcare în locul unul spațiu verde. Oare orașul asta n-are o politică publică verde? Cum vine un client important, cum se masacrează toți copacii și se fac parcări . Mai ales că acest stațiu verde a fost gândit ca o perdea verde între proprietățile noastre de pe Cardinal Iuliu Hossu și proprietățile de pe strada Moților. Adică în trecut ne puteam învechina cu un centru social medical cu grădină-parc și acum, în vremurile actuale, ne învecinăm cu o clinică privată cu parcare-parc pentru mașini. Ce politici locale sunt astea, pro mașini, nu pro sănătate, asta este sigur”, au subliniat vecinii greco-catolicilor.

Ce spunea unul dintre vecini în luna iulie

„Proprietatea mea este mai în spate de curtea greco-catolicilor. Nu sunt direct afectat. Dar chiar și așa când trăim vremuri în care este doar puțină verdeață, devenim înfometați de un pic de ozon, mai ales în centrul orașului. Ăsta-i tot necazul, când dispar copacii. Eu în grădina mea las să crească tot ce e verde. Am plantat tuia pe malul Canalului Morii să ne protejeze de o stradă și așa foarte aglomerată. Eu locuiesc de 25-30 de ani aici. În partea cealaltă erau nuci și pomi fructiferi. Nu știu ce-au făcut ei acolo dacă sunt cu toate în regulă. Când ne-am dezmeticit noi erau cu fierăstrăul în ultimul nuc, intrat pe jumătate. Am vorbit cu ei și le-am spus, nici legea nucului nu o mai respectați?! Am reușit să-i oprim și a rămas în picioare un singur nuc. Dar nu știm dacă sau cât va trăi. Pentru vecinii mei care locuiesc fix lângă gard, situat la doi metri de geamurile lor de la demisol, este un disconfort, să te trezești cu o curte de mașini, cu trafic și noxe. În aglomerația asta în care trăim vrem din ce în ce mai mult un pic de frunză verde, să simțin un pic de aer mai ales că barbarii tind să defrișeze tot”, a declarat și reputatul taragotist Dumitru Fărcaș care locuiește în curtea de pe Cardinal Iuliu Hossu, învecinată cu terenul greco-catolicilor.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu