Închide

Rectorii universităţilor tehnice anunţă viitoarea criză: criza de ingineri

EconomieITSinteză știri naționale by Actual de Cluj - iul. 07, 2017 0 594

Criza inginerilor va fi următoarea luptă de pe piaţa muncii şi se anunţă una la fel de extinsă ca cea a medicilor. O spun reprezentanţii Universităților Tehnice din ţară, reuniţi la Iaşi.

„Trebuie să începem să conștientizăm faptul că ne pleacă și inginerii, nu numai doctorii. Exportăm ingineri masiv în toată lumea, nu numai în Europa. Îmi dădea cineva un exemplu că la o firmă de proiectare din Viena 70 la sută din inginerii proiectanți provin din România, numărul total al angajaților fiind de 80. Acest export masiv de inginerie îl vom resimți la un moment dat, în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat, așa cum resimțim acum lipsa doctorilor”, a spus rectorul Universității Tehnice de Construcții București, Radu Văcăreanu, citat de Agerpres.ro. Potrivit rectorului Universității Tehnice din Cluj-Napoca, Vasile Țopa, cererea pe piața de muncă a inginerilor bine pregătiți este foarte mare, în Transilvania presiunea mediului economic fiind „uriașă”. „Profilul tehnic, dacă a avut un moment de regres după revoluție, și a avut, trebuie să recunoaștem, astăzi este într-un loc în care decizia noastră e încotro vrem să mergem”, a adăugat el.

Citiţi ştirea integrală AICI

Bătaia pe absolvenţi de şcoli Tehnice e foarte acută în sectorul IT. Adevăratul motiv al crizei de forță de muncă din tehnologia informației, la Cluj, stă în organigrame neocupate de la universitatea care pregătește specialiștii: e a treia din țară ca buget dar, cel puțin pe treptele inferioare, cele de preparatori, deficitul e de o sută de locuri. “Copiii nu mai sunt tentați să intre în învățământ”, a spus recent rectorul Vasile Țopa.

Citeşte şi:

Adevărata problemă a crizei de angajați din IT-ul clujean: “vom ajunge să nu mai fie cine să predea”. “Presiunea pe care o simțim pe resursele umane e foarte mare iar mediul de afaceri nu va rămâne în Cluj, e forțat să facă niște pași”

Medicii români, atraşi cu locuri de muncă în ţările dezvoltate. De ce ne pleacă doctorii?

Nici un comentariu

Scrie un comentariu