Închide

Antreprenor român, de la „coada vacii” în Silicon Valley: „Noi, rudele sărace, reuşim din România, dacă facem lucrurile ca lumea, să vindem global”

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 06, 2017 1 400

Antreprenorii, chiar şi cei mici, dintr-o ţară mică, au acum oportunităţi să conducă afaceri globale, crede co-fondatorul Smart Bill, o soluţie de facturare lansată în România, în care au investit deja două fonduri. Antreprenor de 10 ani, din timpul facultăţii, Mircea Căpăţână a venit să vorbească despre afaceri şi schimbările din domeniu, la Cluj Business Days.

Programul de facturare si gestiune contabilă Smart Bill a fost lansat în 2007 de trei antreprenori români – un proiect pentru care au reuşit să obţină între timp investiţii de 1 milion de euro din partea GECAD Group, condus de omul de afaceri Radu Georgescu, şi a fondului local de private equity Catalyst Romania.
Acum, la Cluj, tânărul antreprenor a venit să vorbească la o sesiune cu tema „Digitalizare accelerată sau întoarcere la natură”. Aşa că a început cu experienţa sa din… natură. „Eu chiar am crescut, cum se zice, la coada vacii. Am copilărit la ţară, în natură, bunica mulgea vaca, eu beam lapte cald, umblam pe dealuri, fugeam pe câmp, era Raiul pe Pământ pentru mine. Realist vorbind, de ce era extraordinar? Pentru că eram în copilărie şi copilăria e extraordinară. Realist vorbind, oamenii aceia aveau un trai al naibii de greu – lucrau 14 ore pe câmp, stăteau aplecaţi 10 ore în soare să muncească pământul cu sapa, iarna era cumplit de frig, ne spălam în lighean, cu apă încălzită. Mulţi au plecat de la ţară imediat ce au putut, în oraşe sau în alte ţări. Mitul vieţii la ţară e o chestie venită de la bucureşteni măcinaţi de stres, plictisiţi de viaţa în corporaţii care ajung la pensiuni mişto din Maramureş şi gata, se îndrăgostesc de viaţa de la ţară. Dacă ar trebui să trăieşti muncind pământul, ar fi super, super greu. Ironia e că ceea ce făceau ei era definiţia ineficienţei: oamenii munceau atâta şi abia reuşeau să îşi ducă traiul de pe o zi pe alta. Traiul ăsta „mirific” dispare, tocmai pentru că a rămas în urmă. Dacă ar fi să ne întoarcem la natură, ar fi în alt fel. În tot satul la noi era un singur telefon, la poştă, mergeam 4-5 km să îi sun pe părinţii mei care atunci erau în Miercurea Ciuc. Acasă aveam un singur televizor şi, când mergea, prindeam tvr 1″, aminteşte antreprenorul. Salt în timp. „25 de ani mai târziu eram în Silicon Valley, cu asociaţii mei, Radu şi Oana, aveam acces la tot universul printr-un device, o sunam pe mama pe Skype şi îi arătam clădirie din State pe care ea le văzuse prin filme. Şi ea zicea „Neam de neamul tău nu a făcut asta”. Astea s-au întâmplat în interval de 25 ani. Imaginaţi-vă cum se va schimba lumea de aici înainte! Cu Elon Musk, Bitcoin. Să ne uităm mai aproape de casă. La supermarket în Berceni nu mai plăteşti la casă, ci poţi plăti la aparat… maşinile schimbă joburile. În Londra de 3 ani se plăteşte fără casierie. Treaba cu maşinile ce înlocuiesc oameni în job-uri e super adevărată”, punctează co-fondatorul Smart Bill.
Aşadar: schimbările sunt deja aici şi chiar firmele româneşti fac acum lucruri pe care altă dată le-am fi trecut la categoria „S.F.”. „Noi suntem încă o firmă mică, într-o ţară mică şi chiar luna trecută am semnat un proiect cu finanţare europeană şi o să dezvoltăm un modul de inteligenţă artificială în Smart Bill. Chiar la noi încep să evolueze lucrurile în direcţia asta. Nu e un SF, se întâmplă acum. Cum ne afectează asta în business? Tehnologia devine tot mai accesibilă, firme mici, oameni mici, fără posibilităţi pot face acum lucruri care nu se puteau în trecutul apropiat. În viitor va fi şi mai şi”, anticipează Mircea Căpăţână.

Unul dintre avantajele în afaceri: promovarea prin Facebook. „Dacă eşti relevant audienţei, ajungi la clienţi, câştigi spaţiu în faţa altor giganţi. E şi un dezavantaj aici: dacă e mai simplu pentru tine, e mai simplu şi pentru alţii, pentru concurenţă”, menţionează antreprenorul. O altă realitate pentru afacerile zilelor noastre: dispar graniţele. „Noi avem o versiune făcută pentru piaţa din India şi vindem indienilor un produs făcut de noi, în Sibiu. Noi nu am fost niciunul în India. Asta cu graniţele care dispar e o mega-chestie pentru ţări mici, mai amărâte, ca noi; e extraordinar: ne permite accesul la pieţe mult mai mari, ca SUA. Noi, românii, ruda săracă, reuşim din România, dacă facem lucrurile ca lumea, să vindem global”, spune Mircea Căpăţână.

Cât despre roboţii care „fură” job-urile oamenilor, s-ar putea să fie totuşi şi locuri de muncă ce nu pot fi furate, speră antreprenorul. „E mai uşor ca oricând să construieşti un business. Dar e mai greu să fii competitiv, şi alţii pot face la fel. Ultima profesie ce va fi înlocuită de maşini e antrerenoriatul. Antreprenoriatul înseamnă tocmai schimbare”, conculzionează co-fondatorul de afacere.

Un comentariu

  1. aici se schimba legile anual, pt a pune sub control insitituiile unor persoane care au putere, si astea prin rotatie pot fi presedinte, prim ministru, sef de partid, de camera samd.
    nimic nu se poate construi pe termen lung deoarece toate energiile sunt alocate acestor schimbari de a controla. nimeni nu respecta nimic.
    in asa context cine mai are timp de probleme reala? organizare , infrastructura, birocratie, samd…..
    trebe pusi directori, procurori, numiti oamenii mei pe functii, samd, scapati din puscarie amicii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.