Închide

Medicii români, atraşi cu locuri de muncă în ţările dezvoltate. De ce ne pleacă doctorii?

ActualitateEconomieSănătateTop News by Kristina Reştea - iun. 08, 2017 0 780

În România, criza de profesionişti se acutizează, pe măsură ce condiţiile de muncă de aici îi determină şi pe alţi medici să caute locuri de muncă în afara ţării. Medicii români sunt atraşi cu oferte adunate acum şi într-un „târg virtual” de job-uri care se lansează de duminică. Locurile de muncă disponibile sunt în mare parte în Europa, în țări dezvoltate ca Marea Britanie, Germania, Franța, Danemarca, Suedia, Norvegia, Belgia, Olanda, Austria, Luxemburg sau Elveția. Desigur, de ei e nevoie şi în România. Asta în contextul în care, potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, 84,7% dintre absolvenții la nivel de licență iau în considerare posiblitatea de a pleca în străinătate pentru a profesa.

O nouă ediție a Târgului Virtual de Joburi pentru Personalul Medical începe în 11 iunie și e deschisă până în 1 iulie. Cadrele medicale din întreaga lume aflate în căutarea unui loc de muncă mai bun au șansa să găsească sute de oferte, spun organizatorii.  Mai multe agenţii de recrutare şi reprezentanţi ai angajatorilor din Europa se vor aduna pe o platformă online pentru a-și expune ofertele de muncă în domeniul medical. Candidaţii interesaţi de oferte pot să discute online cu cei care recrutează și să adreseze întrebări legate de locul de muncă, de țara în care vor fi relocaţi, de alte oferte sau de documentele necesare. „Agențiile postează în mod constant oferte noi de angajare pentru profesioniștii din domeniul sănătății pe această platformă, așadar există șanse noi în fiecare zi de a găsi o oportunitate extraordinară pentru aceștia”, spun organizatorii. Târgul Virtual de Joburi este dedicat personalului medical din întreaga lume: medici specialiști, medici rezidenți, asistente medicale, dentiști, fizioterapeuți, îngrijitori, moașe și medici de familie.

Locurile de muncă disponibile sunt în mare parte în Europa, în țări bine dezvoltate, precum Marea Britanie, Germania, Franța, Danemarca, Suedia, Norvegia, Belgia, Olanda, Austria, Luxemburg sau Elveția, dar și în România. Cum îi atrag agenţiile de recrutare pe medici? „Pe lângă salariile atractive și condițiile de muncă deosebite, agențiile de recrutare oferă cursuri gratuite de limbă străină pentru cei ce decid să își schimbe locul de muncă, sprijin pe perioada întregului proces de recrutare și relocare, dar și în întocmirea și obținerea documentelor necesare, sprijin în relocarea întregii familii sau chiar vizite gratuite la spitalul sau clinica în care se oferă locul de muncă”, spun organizatorii.

Angajatorii vin şi fizic să caute angajaţi, nu îi atrag doar online. În primăvară, peste 90 de angajatori și-au anunțat prezența la Târgurile de Joburi pentru personalul medical organizate de Cariere în Alb în mai multe oraşe din ţară, inclusiv în centrul medical Cluj. În acest sezon, la târgul din Cluj organizatorii au contabilizat 472 de participanţi – medici specialişti, rezidenţi, asistenţi medicali, dentişti, medici de familie, fizioterapeuţi şi infirmieri. Dintre aceştia, 68% au aplicat pentru un job în cadrul târgului, ne-a transmis Jessica Boltya, specialist în marketing pentru Cariere în Alb. Procentul se referă la toţi cei care au aplicat pentru un loc de muncă, atât în Romania, cât şi în străinătate. În topul ţărilor căutate de medicii din Cluj pentru a profesa se află, pe primul loc, Marea Britanie, urmată de Germania şi Danemarca. „Cât despre salariile de peste hotare, acestea încep de la aproximativ 2500 euro/lună (pentru un asistent medical) şi pot urca până la 13.000 euro/lună pentru un medic specialist, în funcţie de experienţă şi specializare sau pentru un dentist. Pe lângă salarii, cadrele medicale au parte de numeroase alte beneficii”, completează organizatorii de târg de locuri de muncă.

De ce ne pleacă medicii? „În România sunt multe deviaţii şi anomalii ale sistemului”

Un medic român care lucrează de câţiva ani în Franţa ne explică ce îi determină pe cei care practică necesara profesie acasă să caute un trai mai bun în alte părţi. „Ca să îţi faci meseria decent, ai nevoie de condiţii. În România sunt multe deviaţii şi anomalii ale sistemului. O colegă venită recent din România şi care se pregăteşte să se instaleze în Franţa era mirată că aici sunt vaccinuri, că poţi să scrii două reţete aceluiaşi pacient într-o zi, că sistemul de teletransmisie a cardului de sănătate funcţionează în timp real şi îţi permite să nu pierzi timp şi să munceşti eficient, ca să poţi consulta zeci de pacienţi într-o zi fără să fii împiedicat de probleme logstice. Ea, acasă, primeşte câteva vaccinuri şi trebuie să trieze, să aleagă cui să le dea. Apoi, mulţi dintre cei care am plecat am fost motivaţi să facem ceva pentru familiile noastre. Dar nu e totul roz nici în afară, sunt ore de muncă într-un ritm susţinut, nu ai timp mort sau pauze de cafea, sunt vacanţe mai puţine, sacrificii personale în primii ani de instalare. Uneori ai noroc să găseşti un post bun, alteori nu; ai de plătit agenţia care a intermediat instalarea, ai taxe şi impozite, trebuie să te adaptezi la un sistem cu totul nou şi, mai ales la început, să faci faţă şi unui pacient circumspect care îl priveşte cu neîncredere pe medicul străin. După ce ajung românii acolo, mulţi ratează – unii se aşteaptă la îmbogăţire rapidă, vin imediat cu tot cu familii şi nu reuşesc să se descurce”, menţionează medicul. „Cu un moral puternic, seriozitate şi perseverenţă se poate reuşi; până când, ca o concluzie fatală pentru ţara care te-a format, vine ideea: nu mă mai întorc niciodată, pentru că nu mă mai văd lucrând în acele condiţii şi într-un altfel de sistem de sănătate. Trebuie ştiut că „dincolo” nu te îmbogăţeşti rapid, dar eşti răsplătit corect pentru ceea ce faci. E mult de muncă, dar ai condiţii – ai reţete compensate, poţi să trimiţi pacienţii la orice fel de analize, ai imagerie medicală la discreţie, poţi să îţi faci treaba bine pentru pacient, poţi să munceşti 24 de h din 24 şi mai eşti şi plătit pentru asta”, sintetizează medicul.

Între timp, în România s-au anulat recent o serie de norme din ordonanţa gândită să depolitizeze sistemul de sănătate şi să asigure acces mai facil şi transparent profesioniştilor şi să lupte contra nepotismului din spitale.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.