Închide

Adevărata problemă a crizei de angajați din IT-ul clujean: „vom ajunge să nu mai fie cine să predea”. „Presiunea pe care o simțim pe resursele umane e foarte mare iar mediul de afaceri nu va rămâne în Cluj, e forțat să facă niște pași”

EconomieITTop News by Mihai Prodan - mai 30, 2017 0 1037

Adevăratul motiv al crizei de forță de muncă din tehnologia informației, la Cluj, stă în organigrame neocupate de la universitatea care pregătește specialiștii: e a treia din țară ca buget dar, cel puțin pe treptele inferioare, cele de preparatori, deficitul e de o sută de locuri. „Copiii nu mai sunt tentați să intre în învățământ”, spune rectorul Vasile Țopa. „Vom ajunge să nu mai fie cine să predea”.

Salariile de bază pentru asistenți universitari cu cea mai mică vechime în muncă, sub trei ani, sunt de 2.400 de lei brut conform grilei de salarizare a UTCN consultate de actualdecluj.ro. Pentru a avea acces la concursul pe postul de asistent  candidații trebuie să aibă diplomă de doctor, plus un atestat de cunoaștere a unei limbi de circulație internațională. În plus asistenții universitari nu pot fi angajați dacă nu au deja publicate cel puțin cinci lucrări științifice, plus trei lucrări de laborator redactate și realizate practic, atestate de directorul de departament.

Următoarea treaptă didactică, cea de lector universitar, crește grila de salarizare până la 2.800 lei sau, în funcție de vechime, la 3.800 de lei. Profesorii universiari câștigă aproximativ 5.000 de lei brut. Banii sunt mult mai puțini decât în mediul privat – ca de altfel în orice industrie – dar Boțan spune că universitatea îi stimulează pe cei care predau și prin veniturile din granturile de cercetare. În plus, chiar dacă ar fi suficienți profesori, adaugă ea, numărul de studenți noi pe care îi primește universitatea de la ministerul de resort e insignifiant: sunt 3.500 de locuri anual, în creștere cu doar 20 anual, „ceea ce e infim, și oricum pe toate le distribuim către IT pentru că acolo e presiunea mare”.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are un buget, pe an, de nu mai puțin de 225 milioane de lei, din care jumătate, 133 milioane, vin de la buget, iar restul – din taxe ori granturi. Salariile, însă, sunt mici pe treptele inferioare: locurile de preparatori stau mai mult goale, acum e un deficit de la 243 anul trecut la 162 într-un singur an.

„E un adevăr pe care-l știm cu toții”, completează purtătorul de cuvânt Mirela Boțan pentru actualdecluj.ro. „Pentru a accede în învățământul superior e nevoie de cercetare continuă, doctorat, implicare în activitatea didactică și cea de cercetare, iar veniturile sunt modice. Salariile pe care le primesc oamenii în sistemul privat sunt altele”.

Și numărul doctoranzilor scade considerabil: de la 741 în 2014 la aproximativ 640 anul trecut. E nevoie să ai doctoratul luat ca să poți preda în orice universitate, așa că una dintre soluții poate veni de la mediul economic: proprietarul uneia dintre cele mai mari firme de IT din Cluj spune că e dispus să-i plătească pe angajații doctoranzi din firmă ca să vină la universitate și să-i învețe pe alții. „Clujul are o problemă majoră cu resursele umane”, spune antreprenorul Voicu Oprean. „Noi anul trecut am crescut cu 20% ca număr de angajați, presiunea pe care o simțim pe resursele umane e foarte mare iar mediul de afaceri nu va rămâne în Cluj, e forțat să facă niște pași, merge în Oradea, Chișinău, Serbia”. Soluția, spune el – e dispus să-și plătească angajații care au titlul de doctori ca să vină să predea în universitate. „Am doctori de la noi, i-am putea plăti în continuare dar să vină să predea”.

Firma pe care o conduce Oprean de la înființare e, de altfel, de talia a jumătate din Universitate Tehnică: a avut anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 105 milioane de lei pentru întreg grupul pe care-l conduce, cu 640 de angajați. Spre comparație Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca e în topul celor mai bogate din țară cu bugetul său de 225 milioane de lei și e depășită, conform rectorului Țopa, doar de Politehnica din București și de UBB Cluj.

Amintim, un studiu realizat de compania de recrutare Brainspotting, publicat ieri, arată că în sector lucrează nu mai puțin de 110.000 români: e cea mai mare piață din regiunea Europei de Centrale și de Est. Salariile debutează de la 1.000 de euro pentru dezvoltatorii software cu experiență mai mică de doi ani. Deficitul de personal calificat în industrie e anual, conform studiului, de 2.000 peste numărul absolvenților. Clujul pregătește 1.500 de absolvenți IT pe an, al treilea cel mai mare număr din țară după București și Timișoara, cu cifre comparabile – 2.200 și respectiv 1.600.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare