Închide

Raport de trimestru pe piaţa imobiliară: s-au temperat scumpirile în „Capitala preţurilor”

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 01, 2018 0 627

 

Prețurile locuințelor și-au încetinit și mai mult ritmul de creștere în trimestrul al treilea, pe fondul reducerii numărului de tranzacții imobiliare încheiate la nivel național, arată cel mai recent publicat de portalul Imobiliare.ro. Cluj-Napoca e în continuare în topul celor mai scumpe oraşe, cu o medie de 1520 euro/ mp, în vreme ce până şi Bucureştiul e mai ieftin: proprietarii de apartamente din capitală cer, în medie, 1290 euro/mp. Cluj-Napoca este singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani.

 

Subliniem că cifrele la care se face referire în raport se referă la preţuri cerute în ofertele intermediate de portal, nu la preţuri de tranzacţionare.

 

Potrivit celui mai recent raport de piață realizat de Imobiliare.ro, proprietățile rezidențiale disponibile spre vânzare în România (apartamente, dar și case) s-au apreciat, astfel, cu doar 0,7% față de cele trei luni anterioare (față de un plus de 1,4% în fiecare dintre primele două trimestre din 2018). În acest context, ritmul anual de creștere a prețurilor (T3 2018 față de T3 2017) se află, în momentul de față, la 5,6% – în condițiile în care, în perioada similară din 2017, același indicator se situa aproape de pragul de 10%.

Scumpirile se temperează și în „Capitala Preţurilor”

În al treilea trimestru al anului, prețurile apartamentelor s-au majorat în toate cele șase mari orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro. În consonanță cu tendința consemnată la nivel național, variațiile de preț au fost, însă, semnificativ mai mici decât în anii precedenți, situându-se sub pragul de 2% (și chiar 1%). Astfel, în Cluj-Napoca, pretențiile vânzătorilor s-au majorat cu 0,9% în ultimele trei luni, până la o valoare de 1.520 de euro pe metru pătrat util (față de 1.510 euro pe metru pătrat util în trimestrul anterior). Aici, diferența de preț la 12 luni se situează acum la 8,6% (comparativ cu aproximativ 14% în trimestrul anterior). Cluj-Napoca este, în continuare, singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani, diferența fiind de 6,2% față de T3 2008. 

 

Preţuri în alte mari oraşe ale ţării, conform Imobiliare.ro:

 

Brașovul, în topul scumpirilor la 12 luni

La fel ca în al doilea trimestru al anului, în cel de-al treilea Brașovul s-a situat în fruntea clasamentului scumpirilor înregistrate în marile orașe ale țării. Aici, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente s-a majorat cu 1,7% în decursul a trei luni, ajungând la o valoare de 1.060 de euro pe metru pătrat util (de la 1.040 de euro pe metru pătrat util). În acest context, orașul de la poalele Tâmpei depășește Clujul în ceea ce privește diferențele de preț la 12 luni, cu un avans de 8,9%. Față de anul 2008, însă, apartamentele din Brașov continuă să fie cu aproximativ un sfert (25,9%) mai ieftine.

Dintre cele șase mari centre regionale analizate, în București a avut loc cel mai mic avans al prețurilor apartamentelor, respectiv 0,4%, până la 1.290 de euro pe metru pătrat util (de la 1.280 de euro pe metru pătrat util). Comparativ cu perioada similară din 2017, apartamentele din Capitală sunt cu 6% mai scumpe; față de T3 2008, însă, acest gen de proprietăți sunt cu 35,9% mai ieftine – Capitala având, dintre marile centre regionale analizate, cel mai mult de „recuperat” din declinul provocat de perioada de recesiune.

 

Cererea, în scădere ușoară la nivel naţional. La Cluj e pe plus

Tendința generală de încetinire a creșterii prețurilor locuințelor poate fi pusă pe seama stabilizării pieței rezidențiale, în contextul temperării apetitului pentru achiziții. Astfel, potrivit datelor, cererea pentru proprietăți rezidențiale (apartamente, dar și case) din marile orașe ale țării se situa, trimestrul trecut, la un nivel cu 2% mai mic față de perioada similară din 2017. Diminuări ale apetitului pentru achiziții au avut loc în majoritatea cazurilor: -18% în Constanța, -9% în Iași, -7% în Brașov și, respectiv, -3% în Timișoara. Pe de altă parte, în condițiile unei creșteri neglijabile, de doar 1%, se poate spune că cererea s-a menținut, practic, la un nivel constant în București. În Cluj-Napoca, însă, poate fi observat un avans important, de 13% mai exact, față de anul precedent.

 

Cât se negociază?

În actualele condiții de piață, marjele de negociere practicate pe segmentul apartamentelor (indicator calculat ca diferență între ultimul preț solicitat de către proprietari și cel final, de vânzare) au fost mai mari în al treilea trimestru din 2018 decât în perioada similară din 2017 în majoritatea marilor orașe analizate, notează raportul. Dintre centrele regionale cu un preț mediu de peste 1.000 de euro pe metru pătrat util pentru apartamentele disponibile spre vânzare, Craiova se distinge prin cea mai mare marjă de negociere, respectiv 4,5% în T3 2018 – spre comparație, în perioada similară a anului precedent, același indicator se situa la o valoare de 2,4%.

Vânzătorii din București sunt dispuși să lase la preț 3,4% (față de 3,3% în T3 2017), la fel ca cei din Brașov (față de 3,1% în urmă cu 12 luni). În Timișoara și Cluj-Napoca, marja de negociere acceptată de către proprietari se situează la un nivel apropiat, anume 2,6% și, respectiv, 2,5% (comparativ cu 2,2% și, respectiv, 2,1% în perioada similară din 2017). În Constanța, pe de altă parte, flexibilitatea vânzătorilor când vine vorba de prețuri s-a mai diminuat în 2018, ajungând la un nivel de 2,2% în trimestrul al treilea (față de 2,8% în urmă cu un an).

În aceste condiţii şi în ciuda faptului că anumiţi specialişti din piaţa imobiliară se aşteaptă la o temperare sau chiar la scăderi pe piaţa imobiliară, dezvoltatorii ţin să precizeze că nu e cazul să ne „panicăm”. „Piață imobiliară arată bine, paradoxal am putea spune, în contextul în care avem o invazie de opinii, mai mult sau mai puțin avizate, care prezic o eventuală criză de proporții. Dar în acest moment nu există indicatori a căror evoluție să anticipeze o criză imobiliară.  Prețurile proprietăților vor continua să crească pe termen lung, chiar dacă vom asista și la corecții punctuale inevitabile. Valoarea activelor imobiliare se validează în timp, ceea ce face adevărată afirmația că nu există un moment mai potrivit pentru a cumpăra o proprietate imobiliară decât momentul care a trecut. Prudența este, bineînțeles, bună, însă crearea panicii nu. Indicatorii pe care îi urmărim ne dau încredere să construim în continuare și să ne așteptăm la un an 2019 bun pentru piață, marcat de stabilitate”, spune Valentin Morar, CEO Wallberg, antreprenor cu proiecte rezidențiale active în trei orașe din țară: Arad, Brașov și Timișoara.

Pe de altă parte, o altfel de perspectivă despre piaţa din Cluj:

Dana Ababei, preşedinte ANEVAR: „Piaţa de la Cluj a ajuns la un maxim şi a început să scadă. Nici IT-iştii nu-şi mai permit preţurile proprietăţilor imobiliare din Cluj“

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.