Închide

Provocare de la Boc: pe ce bancă din Cluj îl punem pe Lucian Blaga să citească?

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - feb. 12, 2017 0 585

Administrația locală, prin edilul Emil Boc, i-a provocat astăzi pe clujeni să se pronunțe cu privire la amplasarea unei statui inedite cu unul dintre cei mai valoroși oameni de cultură români, Lucian Blaga, care a trăit şi a profesat la Cluj.

Recent, edilul Emil Boc a anunțat că anul acesta primăria intenționează să lanseze un concurs de soluții pentru reamenajarea pieței Lucia Blaga unde se află și Biblioteca Central Universitară cu același nume și aproape de care este și sediul primăriei clujene. Într-o altă piață  din zona centrală, în Piața Avram Iancu, este amplasată și o statuie a marelui om de cultură Lucian Blaga, realizată de sculptorul Romul Ladea, în fața Teatrului Național care, de asemenea, a luat numele lui Blaga.

Întotdeauna între bibliotecă și teatru a existat o rivalitate pe această temă.

Acum, primarul Emil Boc a lansat o nouă temă: „Clujul, orașul poetului Lucian Blaga”.

Adică, explică Boc, primăria a acceptat o propunere venită de la Uniunea Scriitorilor din România, filiala Cluj, privind amplasarea în oraș a unei statui inedite a poetului Lucian Blaga – „citind cu Blaga pe o bancă” și vrea să îi atragă pe clujeni în alegerea locației. Pe Facebook, primarul a invitat oamenii să se pronunțe cu privire la acest nou monument, dar și asupra locului unde ar trebui amplasat. Nu a dat un termen, nici nu a indicat unde să facă acest lucru. Așa că este posibil ca aceste propuneri să poată fi făcute și pe pagina de Facebook a edilului.

„Personal, consider că este o propunere foarte bună și vă invit să vă pronuntați asupra propunerii, să recomandandați locatia unde să fie amplasata și cum să arate. Îmi permit să recomand spre analiză un model de statuie întâlnit în străinatate (foto cover – n.red.) și care poate fi avut în vedere și la noi. Recomandările și propunerile dumneavoastră vor fi avute în vedere atunci cand vom înainta soluția Comisiei de Monumente spre avizare și Consiliului local spre aprobare”, a subliniat primarul.

Lucian Blaga este o personalitate a culturii române interbelice, filosof, academician, poet, dramaturg, traducător, profesor universitar, jurnalist și diplomat român. A predat în Cluj la Universitatea Regele Ferdinand I (acum UBB Cluj). S-a născut în Sebeș (satul Lacrăm) și s-a stins din viață în Cluj-Napoca, la 65 de ani. Anul acesta se implinesc 56 de ani de la moartea lui Blaga și 122 de ani de la nașterea acestuia.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu