Foto-Reportaj Plimbare prin „noul Cluj”
EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 12, 2017 0 1125
Cartierele tradiţionale s-au „îndesit”, noile zone de dezvoltare s-au aglomerat şi ele foarte rapid cu construcţii, dar nişte rezerve de teren au mai rămas. Zona de sud-est a oraşului, de pildă, e una dintre cele date ca exemplu de consultanţii imobiliari atunci când vine vorba despre viitoare noi extensii ale oraşului. Ce găsim acum aici? Un amestec de case cu alură modernă, alături de altele care s-ar fi vrut moderne, blocuri mici, dar şi câte unul mai „amplu”, căsuţe de aşezări rurale, terenuri încă neocupate şi, din loc în loc, şantiere. Multe şantiere. „Pe acolo mă plimbam, când eram tânără, cu viitorul meu soţ. Erau livezi”, îşi aminteşte o doamnă de trecutul din urmă cu vreo 30 de ani al zonei care e acum în plin avânt imobiliar. Vă invităm la o „plimbare” virtuală, la început de 2017.
Pentru început, vă amintim şi ce zicea despre zona Sopor-Borhanci-Becaş ghidul realizat pe baza tranzacțiilor imobiliare încheiate între vânzători și cumpărători pe raza municipiului:
(Cu menţiunea că cea mai recentă ediţie a fost publicată în septembrie 2016, utilizând date din contractele înregistrate la primărie pe parcursul anului precedent)
Pentru noile dezvoltări periferice se punctează, desigur: „Lipsa elementelor urbane de integrare – infrastructură, spaţii publice, parcuri pieţe”. Mai multe AICI
S-a construit în ultimii ani un stoc considerabil de apartamente, aşa că potenţialii cumpărători pot lua în considerare oferta. Acum, la o căutare de preţuri, în zona Borhanci găseşti oferte de apartamente de două camere la 56.000 de euro, 60.000 de euro (bloc în construcţie), 66.000 de euro, chiar şi 73.000 de euro. Cele de 3 camere trec de 70.000 de euro şi ajung chiar şi la 100.000 de euro. Apartamentele de aici sunt de interes pentru cei interesaţi să cumpere. Conform agenției imobiliare locale REMS, pentru achiziţiile cu “Prima casă” cele mai căutate zone pentru construcţiile noi sunt Bună Ziua, Borhanci, Europa, iar pentru cele vechi – cartierele Gheorgheni, Mărăşti, Mănăştur, unde clienţii se mai pot încadra în plafonul maxim.
În „extensia” din continuarea cartierului Gheorgheni casele frumoase, blocurile civilizate şi străzile asfaltate se amestecă cu terenurile virane, drumurile înfundate, blocuri îmbătrânite înainte de vreme şi căsuţe părăginite. Oameni în stradă nu prea zăreşti în după-amiază de weekend – nici nu ai multe de făcut aici, nu sunt nici parcuri, nici locuri unde să se adune comunităţile – cum ar fi nişte pieţe – şi chiar şi spaţii comerciale găseşti cu greu. Dacă au noroc de curte, locuitorii scot căruciorul copilului pe gazon, alţii mai ingenioşi au identificat curtea mănăstirii din zonă ca loc de plimbare. În ciuda vremii încă neprietenoase, apar totuşi sportivii: se face jogging sau ciclism, pe trotuar. Zona e încă în dezvoltare şi ar mai fi nevoie de servicii. Unii au sesizat oportunităţile şi vezi câte un însemn spre altfel de construcţii: o pizzerie, un spa, chiar şi o grădiniţă. Având în vedere că până acum câţiva ani nici măcar nu erau făcute drumuri, iar acum mergi pe asfalt, poţi spera că, totuşi, lucrurile evoluează. Spaţiile verzi (amenajate) lipsesc însă în continuare, deşi aici s-au construit sau se construiesc sute de apartamente.
Vizită Romul Ladea – Voievodul Gelu – Borhanciului şi străduţe (alei) adiacente.
În prim-plan:
Căsuţă, cu tractor:
Aici găseşti, încă, şi curţi cu găini
Vechi şi nou:
În lucru…
Bloc „nou”
Va urma…