Închide

UPDATE Unul dintre cei mai mari artiști urbani din lume și-ar fi lăsat amprenta pe un monument al Clujului

ActualitateSocialTop News by Catalin Suciu - feb. 12, 2017 0 5682

UPDATE 2 – Cele două persoane mai jos amintite au fost duse la secția nr.5 de Poliție, dar neagă cu vehemență că s-ar afla în spatele desenelor cu politicieni în spatele gratiilor. Ofiali ai primăriei au explicat pentru Actualdecluj.ro că cei doi bărbați au fost surprinși duminică noaptea, desenând peste placajele montate ca să acopere desenele inițiale.  Cei doi au fost reținuți în urma unui flagrant. Aceștia au dezvăluit anchetatorilor că nu au nici o legătură cu desenele realizate pe monument. Ei nici n-ar fi cunoscuți, de altfel, în comunitatea street-art-ului din România. Au declarat polițiștilor ca au venit să-și exprime liber arta, pe niște placaje…

UPDATE – Autoritățile au identificat doi bărbați ca fiind autorii desenelor de pe monument.  Sunt doi clujeni, anunță Poliția Locală. Cei doi au fost amendați cu 2500 de lei, susțin EVZ.ro. Potrivit aceleiași surse, autorii se numesc Vlad Lazin și Eugen Gubandru, artiști plastici.

Text inițial

Banksy are milioane de fani în întreaga lume. N-ați auzit de el? E un artist urban anonim care a reușit în ultimii 20 de ani să-și păstreze secretă identitatea. New York Times, Washington Post sau Dailly Mail, din Anglia, ultimii cu o anchetă care s-a întins pe durata unui an întreg, n-au reușit să-i găsească cu adevărat numele.

Există doar presupuneri. Se știe doar că ar fi din Bristol (Marea Britanie) și că ar fi copilul unui fost fotocopiator din clasa de mijloc. El ar fi fost pregătit pentru o carieră de măcelar. Și-a început ascensiunea în anii 80-90 în Bristol.

Banksy conbină  arta urbană satirică și epigramele subversive cu umor negru și graffiti făcute după un șablon distinctiv. Astfel de lucrări artistice de critică politică și socială au fost prezente pe străzi, pereți și poduri din orașe din întreaga lume. Pe clădiri și monumente. Din Barcelona, în San Fracisco, Londra, Paris sau Sydney, semnătura lui Banksy a devenit un simbol.

Vineri noapte spre sâmbătă, Banksy ar fi fost în Cluj-Napoca, pe Cetățuie, la Monumentul Eroilor, crucea de pe Cetățuie. Astfel, sâmbătă au putut fi văzute de public câteva imagini care înfățișează politicieni români încarcerați: Liviu Dragnea, Victor Ponta, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Nicolae Ceaşescu, Traian Băsescu, Victor Ciorbea, C. V. Tudor, Elena Udrea. O lucrare ce se încadrează în contextul politic actual, cu toate protestele din ultimele două săptămâni. O lucrare care se pretează stilului pe care îl are artistul.

sursa foto: Rocko Sanna

sursa foto: Rocko Sanna

Dar de ce ar fi fost în Cluj și nu la București, de exemplu? Stăm de vorbă cu Kero, cel mai cunoscut și apreciat artist urban român.

„El, normal, va confirma oficial și cel mai bine ar fi să așteptăm. E mult să crezi că a venit în Cluj, dar el este genial. Nu îi poate nimeni anticipa mișcările. E greu de dovedit și certificat semnătura, pentru că se poate reproduce și tehnica pe care el o folosește este foarte accesibilă. Dar cum spuneam, poate chiar a fost pentru că e foarte imprevizibil. E atât de creativ încât niciodată nu îți poți da seama ce face. De exemplu, el și-a scos la un moment dat câteva lucrări la vânzare în Central Park, din New-York. Lumea le cumpăra la prețul de 60 de dolari, originale, fără să știe că sunt ale lui, de la un mic stand. Altfel, prețurile sunt de neimaginat. Ăsta a fost un statement al său”, ne povestește artistul român.

„Banksy poate fi o legendă”, adaugă Kero. De ce? „A creat un fenomen în întreaga lume. Prin lucrările sale, prin mesajele sale. Și e foarte abil, cunoaște foarte bine întreg mecanismul de markerting, de media, de promovare. Are milioane de fani în întreaga lume. La un moment dat se crease o mare dispută între el și grafferi. Mentalitatea graferilor, cei care fac mâzgălituri, cu tagg-uri, care au alt mod de gândire. El a venit cu chestia asta revoluționară, rapidă, street art. S-a creat o dispută și multe dintre lucrările sale erau apoi vandalizate. Dar ca să vedeți ce înseamnă Banksy în Marea Britanie. Autoritățile din Anglia, văzând cât e de urmărit și de apreciat, cât de popular este,  nu l-au acuzat de vandalism,  ci din contră, i-au și refăcut câteva lucrări. Desenele sale erau refăcute de o echipă întreagă, apoi acoperite cu plexiglas. Sunt foarte multe cazuri în care se fura un perte, pur și simplu, iar apoi era scos la licitație. Se fura un perete pentru că avea lucrarea sa.”

sursa foto: Codruta M. Nedelcu

sursa foto: Codruta M. Nedelcu

Dacă va confirma că a fost în Cluj? „Ei bine, atunci cei care conduc orașul, ar trebui bine să se gândească ce vor face. Acoperim, dăm cu bidinueaua sau facem turism? Pentru că această lucrare, dacă e dovedită că îi aparține, poate deveni una dintre marile atracții turistice ale orașului. Nu spun cuvinte mari. Ar fi păcat să nu prifităm de asta. Aș proceda așa cum a făcut Marea Britanie, care nu l-a incriminat, ci l-a transformat într-un simbol. Ar fi o mare greșeală să șteargă desenele dacă se dovedesc că sunt autentice. Ar putea genera un interes turistic enorm, mai ales în contextul în care ne aflăm”, a mai povestit Kero.

Banksy vinde prin diverse case de licitații din întreaga lume lucrări. Unele se dau și cu 100.000 de lire sterline. În 2007, un cuplu din Marea Britanie a ajuns pe prima pagină a marilor tabloide după ce și-au vândut rulota achiziționată cu câțiva ani în urmă cu 1000 de lire sterline, cu 500.000 de lire. Motivul? Banksy făcuse un desen pe ea. Exemple sunt cu sutele, cu miile.

Deci, cum procedăm în Cluj?

„Atât Poliția Locală cât și Inspectoratul Județean de Poliție efectuează anchete privind depistarea celor care au vandalizat momumentul Eroilor Neamului, de pe Cetățuie”, au transmis autoritățile.

Între timp, monumentul a fost acoprit cu plăci PFL.

Crucea de pe Cetăţuie este numită şi Monumentul Eroii Neamului, fiind dedicată memoriei martirilor Revoluţiei de la 1848. Monumentul a fost sfinţit la 1 Decembrie 1997 în mandatul fostului primar Gheorghe Funar.  Acesta este în sine un monument controversat, sau cel puțin unul care a generat controverse. A spus-o chiar regretatul arhitect Virgil Salvanu cel care l-a gândit. „După Revoluţie, dirijorul şi compozitorul Cornel Ţăranu a început un demers de refacere a crucii. A avut loc un concurs la care am participat cu două lucrări şi am câştigat locurile I şi II. În comisie se aflau atât arhiepiscopul ortodox Bartolomeu Anania, cât şi cel greco-catolic, George Guţiu. Îmi puneam problema că, în fond, ar trebui să fie o cruce, în oraşul ăsta atât de frământat şi plin de animozităţi, care să împace pe toată lumea. Acuma, ungurii o detestă pentru că s-a făcut în timpul primarului Gheorghe Funar, iar Anania era supărat pe Guţiu că participă şi el la luarea deciziei, şi invers. Iar acum e o cruce a nimănui”, povestea Salvanu, citat de România Liberă.

arta cetatuie 2

sursa foto: Lala Panait

 

Lucrare semnată de Banksy la granița dintre Israel și Palestina - 2005

Lucrare semnată de Banksy la granița dintre Israel și Palestina – 2005

Porumbelul face parte dintr-o serie cunoscută ca și "Ghetoul lui Moș Crăciun". Realizată în Bethleem în 2007

Porumbelul face parte dintr-o serie cunoscută ca și „Ghetoul lui Moș Crăciun”. Realizată în Bethleem în 2007

Copilul care trage cu creioane colorate în loc de gloanțe - 2010

Copilul care trage cu creioane colorate în loc de gloanțe – 2010

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.