Protestele împotriva despăduririlor abuzive continuă: clujenii au înfruntat ploaia pentru a-și susține cauza! “Stop defrișărilor, salvați pădurea!”
SocialTop News by Catalin Suciu - mai 16, 2015 0 706
Aproximativ 100 de oameni s-au strâns în Piața Unirii pentru a continua protestul început în urmă cu o săptămână, pe 9 mai, de ziua Europei. Aceștia militează pentru oprirea defrișărilor ilegale. Potrivit organizatorilor, România a rămas în doar câțiva ani cu mai puțin de jumătate din suprafața împădurită pe care o avea în 1989.
Pe 9 mai a avut loc primul protest de amploare în Cluj împotriva împotriva despădurilor abuzive din România. Astfel, Clujul e pe harta protestelor alături de aproape 40 de orașe din țară și străinătate, care au anunţat manifestări de 9 mai.
FOTO/VIDEO, Reportaj. Pădurea fie cu tine! Cum a fost ziua verde, cu proteste în Cluj
E “primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989″, spun organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului. “Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice există numai complicitate cu beneficiarii despăduririlor abuzive, aşa cum ne indică chiar gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie”, se mai precizează în pagina Event-ului .
Lista revendicărilor lansate de societatea civilă are 10 puncte:
1. Stoparea tăierilor ilegale,
2. menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului “radarul pădurilor”,
3. Protecţia pădurilor virgine, cvasivirgine şi a parcurilor naţionale,
4. deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier,
5. Întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură,
6. Elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanțarea Programului National de Împăduriri,
7. Instituirea de măsuri antimonopol în industria lemnului, eliminarea abuzurilor de poziţie dominantă şi de monopol, precum şi reguli de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităților locale,
8. Plăți compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecţie sau incluse în arii protejate ori situri Natura 2000,
9. Finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului între protecție și exploatare,
10. Oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii şi fondului cinegetic – legea masacrării dreptului de proprietate şi a faunei
Amintim, la finalul lunii martie, președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii care aduce o serie de modificări si de completari Codul silvic, apreciind că “intervențiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici, având impact asupra mediului concurențial și, implicit, asupra economiei și să creeze premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”, potrivit presei centrale.