Închide

„Salvează pădurea!” 9 Mai, zi „verde” şi la Cluj, cu protest împotriva despăduririlor abuzive

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 09, 2015 1 1187

UPDATE „Uniți, salvăm pădurea României!”, „Clujenii și moții se luptă cu hoții”, „Nu corporația face legislația!”, la pachet cu „Jos Guvernul!”, „Uniți salvăm Roșia Montană” – s-a scandat azi, la Cluj, pentru aproape 3 ore. Protestul anunțat de ziua Europei a mobilizat puțină lume în piață de la ora 16.00, pentru evenimentul cu mesaje împotriva despăduririlor abuzive. Numărul protestatarilor a crescut însă rapid, astfel că marșul pornit din Piața Unirii a reușit să blocheze frumos și verde o bună parte din oraș. De menționat că în fruntea coloanei s-au aflat reprezentanții maramureșenilor cu păduri ciuntite din Borșa. Protestul a pornit din Piața Unirii, după care coloana de manifestanți a traversat Bulevardul Eroilor, înspre Catedrală și Teatrul Național, s-a deplasat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, înspre sensul giratoriu din Mărăști, s-a întors pe bulevard, până la Primăria de Moților. Coloana s-a oprit pentru un „occupy” în Piața Lucian Blaga, după care protestarii au luat-o pe str Napoca, în Piața Unirii, locul final al manifestării. Oaspeții din Borșa au făcut invitația: ne vedem în Cluj, sâmbătă, pe 16.

 

grup

strada

 

 

Urmăriți Actualdecluj.ro pentru mai multe detalii și o galerie FOTO.

Contextul:

9 mai e zi de mobilizare în stradă la Cluj: pentru ora 16.00 s-a anunţat ieşirea în Piaţa Unirii, pentru un protest împotiva despădurilor abuzive din România. Astfel, Clujul e pe harta protestelor alături de aproape 40 de orașe din țară și străinătate, care au anunţat manifestări de 9 mai.

E “primul protest major împotriva despăduririlor abuzive, care au lăsat România în numai câţiva ani cu mai puţin de jumătate din suprafaţa împădurită pe care o avea în 1989″, spun organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului creată de „Uniţi Salvăm”. “Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în România există jumătate din suprafaţa totală de pădure virgină din Uniunea Europeană, iar la nivelul clasei politice există numai complicitate cu beneficiarii despăduririlor abuzive, aşa cum ne indică chiar gestul recent al preşedintelui Klaus Iohannis de întoarcere către Parlament a legii care punea capăt monopolului companiei austriece Schweighofer Holzindustrie”, se mai arată în pagina Event-ului de 9 mai. Aici, în ziua protestului prezenţa anunţată e de 4000 de participanţi.

Citeşte şi

Zeci de controale împotriva defrișărilor ilegale, într-o singură lună, la Cluj; care sunt rezultatele

Lista revendicărilor lansate de societatea civilă are 10 puncte:

1. Stoparea tăierilor ilegale,

2. menţinerea şi îmbunătăţirea implementării programului „radarul pădurilor”,

3. Protecţia pădurilor virgine, cvasivirgine şi a parcurilor naţionale,

4. deblocarea dosarelor de corupţie din domeniul forestier,

5. Întărirea instituțiilor cu atribuții de control în silvicultură,

6. Elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanțarea Programului National de Împăduriri,  

7. Instituirea de măsuri antimonopol în industria lemnului, eliminarea abuzurilor de poziţie dominantă şi de monopol, precum şi reguli de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităților locale,

8. Plăți compensatorii pentru proprietarii de păduri cu rol de protecţie sau incluse în arii protejate ori situri Natura 2000,

9. Finanțarea adecvată a sectorului forestier pentru menținerea echilibrului între protecție și exploatare,

10. Oprirea proiectului de modificare a Legii vânătorii şi fondului cinegetic – legea masacrării dreptului de proprietate şi a faunei

Consultă AICI lista revendicărilor şi explicaţiile

Comunicatul e susținut de: WWF-România, Greenpeace România, Institutul pentru Dezvoltare și Inovare, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Coaliția pentru Mediu, EcoCivica, Federația Coaliția Natura 2000, Grupul de inițiativă civică Sebeș, Mai Mult Verde, Nostra Silva, Prima Natura, Rețeaua Mining Watch România, Transilvania Verde, Asociaţia România Vie, Comunitatea Uniţi Salvăm, Uniţi Salvăm, Asociaţia Activişti Fără Frontiere, R9TM, Rezistenţa civilă.

Amintim, la finalul lunii martie, președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea legii care aduce o serie de modificări si de completari Codul silvic, apreciind că “intervențiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea economică a operatorilor economici sau a grupului de operatori economici, având impact asupra mediului concurențial și, implicit, asupra economiei și să creeze premisa legislativă a unui tratament juridic discriminator”, potrivit presei centrale.

protest-paduri

Mobilizarea vine în contextul difuzării unor investigaţii care prezintă practicile de exploatere a lemnului din pădurile României de către compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, cu dezvăluiri care au ajuns şi în presa germană. Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri în Washington D.C. şi Londra, a publicat filmări din care reiese că reprezentanţii companiei Holzindustrie Schweighofer România ar accepta şi ar recompensa printr-un sistem de bonificaţie lemnul tăiat ilegal din pădurile din România. „Lupta împotriva tăierilor ilegale este o bătălie abruptă atunci când cei mai mari exportatori acceptă şi recompensează lemnul ilegal”, e concluzia celor de la EIA.

Imagini făcute publice de Environmental Investigation Agency:

 

 

Mobilizare şi petiţie online: SALVEAZĂ PĂDUREA!

Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer! – petiţia lansată în mediul virtual a adunat peste 12.000 de semnături (în 9 mai). Petiţia se găseşte AICI.

„Deși există în continuare aspecte ce necesită îmbunătățire, reglementarea care plafonează la 30% cota dintr-o specie de arbori procesați de o companie este absolut necesară și trebuie aplicată cât mai rapid. Ca alegător, vă comunic că doresc ca prevederea să rămână în corpul noului Cod Silvic și prin urmare, vă solicit să respingeți rectificarea propusă de președinte prin care această limitare de 30% este exclusă” – e o parte din cererea adresată deputaţilor, care poate fi semnată online .

salveaza padurea

„După ani de dezbateri, Parlamentul a adoptat recent o lege de modificare a Codului Silvic. Legea este departe de a fi una ideală, însă acum se află în pericol de a fi amendată din nou, la presiunea firmelor austriece. Miza este limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricarei companii în procesarea unei specii de arbori din România. În replică Holzindustrie Schweighofer, care toacă deja, la propriu, pădurile României a trecut la intimidări. Aceasta amenință cu deteriorarea relațiilor comerciale dintre Austria și România dacă plafonarea nu este eliminată din lege. Amenințările au funcționat: președintele Klaus Iohannis a refuzat promulgarea legii și a retrimis-o în luna martie Parlamentului pentru rediscutarea amendamentelor impuse de HolzindustrieSchweighofer. Cere ACUM deputaților să introducă URGENT Codul Silvic pe ordinea de zi a plenului și să respingă amendamentele solicitate prin vocea președintelui României de Holzindustrie Schweighofer”, e îndemnul iniţiaorilor petiţiei lansată de platforma de-clic.ro.

 

 

Cum a răspuns Holzindustrie

Reprezentanţii Holzindustrie Schwighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, au ţinut să facă o serie de precizări, în cazul acuzaţiilor care au fost lansate în spaţiul public. „În procesul de achiziție a buștenilor respectăm întotdeauna legile și reglementările în vigoare. De altfel, cadrul juridic al țărilor în care ne desfășurăm activitatea stă întotdeauna la baza funcționării Holzindustrie Schweighofer”, susţin reprezentanţii companiei într-un comunicat de presă din 27 aprilie, pe care îl puteţi citi integral AICI.

„Holzindustrie Schweighofer nu taie bușteni din păduri (acest lucru intră în atribuțiile companiilor de exploatare a masei lemnoase), nu transportă bușteni (acest lucru ține de competența companiilor de transport), dar cumpără bușteni livrați la poarta unităților sale de producție. Conform legislației în vigoare, orice livrare trebuie să provină din exploatări legale și fiecare furnizor se angajează în acest sens în fața noastră prin contract. În plus, proveniența legală trebuie dovedită cu documente relevante pentru fiecare livrare în parte. Aceste obligații sunt asumate de către furnizori,aceștia fiind singurii responsabili pentru proveniența materiei prime și pentru serviciile furnizate către Holzindustrie Schweighofer. Holzindustrie Schweighofer nu tranzacționează sub nicio formă lemn neprelucrat, ci este cumpărător și prelucrător. Holzindustrie Schweighofer va sprijini orice măsură care contribuie la protejarea resurselor forestiere și la limitarea comportamentului ilegal sau iresponsabil în acest sens. Încă de la începutul acestui an, am implementat mai multe politici comerciale menite să evite orice implicare accidentală a companiei noastre în situații legal incerte: am interzis orice achiziție de bușteni din parcuri naționale, chiar daca proveniența lor este legală (există zone în parcurile naționale în care exploatarea masei lemnoase este legală). Am inclus în contractele noastre de achiziție o clauză de reziliere în cazul în care furnizorul are o sentință definitivă privind activități ilegale. În privința acuzațiilor exprimate public recent, Holzindustrie Schweighofer va demara o anchetă internă și va lua decizii în consecință”, au transmis reprezentanţii companiei.

Gerald Schweighofer a lansat şi el o declaraţie personală pe tema tăierilor din pădurile româneşti:

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.