Actorul clujean Dorel Vișan și un un preot ortodox român, la un festivalul de film de la Moscova în plin scandal despre interzicerea unor filme propagandistice rusești în România
ActualitateSinteză știri naționaleSocialTop News by Actual de Cluj - apr. 20, 2024 1 605
Actorul Dorel Vișan și un preot ortodox român au participat, vineri seara, la deschiderea festivalului de film de la Moscova în plin scandal despre interzicerea unor filme propagandistice rusești în România, după cum rezultă din imaginile postate pe site-ul oficial al festivalului consultate de G4Media.ro.
Informația despre participarea actorului Dorel Vișann la festivalul de film ”BRICS Film Festival 2024” de la Moscova au fost publicate și de Cozmin Gușă, pe site-ul solidnews.ro. Gușă propagă în România narativele pro-rusești și anti-occidentale.
Gușă susține că filmul ”21 de rubini” regizat de către preotul ortodox Ciprian Mega a fost selectat printre cele 9 filme finaliste. În fotografiile publicate de Gușă, preotul-regizor apare alături de purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.
Zaharova a acuzat în urmă cu câteva zile România că, din motive politice, a reziliat contractul de închiriere a sălilor de cinema cu Ambasada Rusiei la București. ”Aceasta este o încercare de a anula cultura rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, citată de agenția de presă rusă Tass.
„Arhiva Națională de Filme a României, din motive politice, a reziliat contractele de închiriere a sălilor de cinema cu Ambasada noastră la București, care, în cadrul unei campanii educaționale, prevedea proiecția cu circuit închis a filmelor rusești „Vremea Pervîh” („Primii în spaţiu”) și „Vîzov” („Provocarea”) – a spus diplomatul.
„Decizia a fost împinsă prin presa părtinitoare condusă de redacția locală, așa-numita „Europa Liberă” și Ministerul Culturii din România” – a declarat Zaharova. Reprezentantul MAE rus a subliniat că aceasta este o manifestare tipică a așa-numitei anulări a culturii ruse, care „se încadrează în tabloul general al acțiunilor Occidentului, care încearcă să impună o cenzură atotcuprinzătoare în lupta împotriva disidenței”.
Context
La începutul lunii aprilie, Centrul Rus, o instituție care promovează cultura rusă în România, anunța un proiect dedicat Zilei Cosmonauticii prin care îi invita pe români la vizionarea unor filme.
Două dintre ele, „Provocarea” (2023) și „Vremea celor dintâi” (2017) urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union pe 12 aprilie. Ambele sunt considerate filme de experți ca filme de propagandă rusă.
După articolul publicat de Radio Europa Liberă, ministrul Culturii Raluca Turcan a anunțat pe Facebook că ”Arhiva Națională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate propagandă rusă și care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie și Cinema Union. Este inacceptabil ca astfel de producții cinematografice, vădit propagandistice, finanțate de statul rus, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spații de difuzare în cinematografe publice.”
Filmările ar fi avut loc în 2021 la bordul Stației Spațiale Internaționale și au avut-o pe actrița Iulia Peresild în rolul unui chirurg trimis în spațiu pentru a ajuta un cosmonaut rănit.
La doar câteva luni după încheierea filmărilor pe ISS, Rusia a invadat Ucraina și a anunțat ulterior, în iulie 2022, că intenționează ca după 2024 să părăsească stația spațială pe care o operează în parteneriat cu agenția americană NASA. Citește mai mult pe G4Media.ro
Sursa Foto: captura site-ul oficial al Festivalului de film de la Moscova
Pai toti sunt rai ! Si estul si vestul ! Sa inchideti granitele si gata cu plimbarea ! Si de citit doar Scanteia. Na!