Închide

UPDATE FOTO / VIDEO Proteste la Cluj împotriva lui Gabriel Oprea: „Ieșiți din casă, dacă vă pasă/Corupția ucide! DNA nu te OPREA”

ActualitateSocialTop News by Actual de Cluj - sept. 22, 2016 0 794

Clujenii protestează în stradă după ce senatorii au votat împotriva începerii urmăririi penale a fostului vicepremier Gabriel Oprea în cazul Bogdan Gigină. La Bucureşti, mii de oameni au ieşit în stradă, relatează presa centrală. Oprea a anunţat, pe Facebook (reţeaua prin care s-au organizat şi protestele) că va cere chiar el preşedintelui Senatului să se reia votul in cazul cererii DNA de urmarire penala. Oprea face acest anunţ după ce PNL a anunţat că luni va depune o solicitare pentru reluarea votului în cazul lui Oprea, propunere primită favorabil de Liviu Dragnea şi de Calin Popescu-Tariceanu,

După votul de luni din plenul Senatului, fostul vicepremier Gabriel Oprea și-a păstrat imunitatea și nu poate fi urmărit penal pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului. Decizia a fost luată de Senat cu 73 de voturi “împotriva” solicitării DNA şi 45 voturi “pentru”, 6 voturi fiind anulate.

Începând cu ora 18:00 câteva zeci de clujeni s-au strâns în Piața Unirii, „înarmarți” cu pancarte și mesaje pentru clasa politică.  „Casa Omorului”, „Cercetaţi, nu imunizaţi”, „Corupția Ucide”, „Oprea să fie cercetat”, „DNA nu te Oprea” au fost doar câteva dintre mesaje care au putut fi văzute în centrul orașului. Lumea a continuat să vină.

dsc_3656

dsc_3660

dsc_3664

dsc_3665

dsc_3671

„You’re a backseat driver”, scrie pe un rucsac.

rucsac

dsc_3672

Primilor protestatari (puţini) li se alătură o doamnă. Cere o pancartă, vrea să transmită un mesaj. Facem o fotografie, ne roagă să îi facem încă una, cu telefonul său – vrea să posteze pe Facebook, să îşi anunţe prezenţa. Are „30 de ani şi cinci luni” munciţi, pe salariu minim, cu 576 de lei pensie, e nemulţumită de „corupţie” şi de „bătaia de joc”, e nemulţumită de super-imunitatea parlamentarilor şi de cei care se exprimă doar pe Facebook, dar nu vin la proteste. Cum să sintetizezi toate astea într-o postare scurtă pe reţeaua de socializare? „Protestez pentru ca Oprea să fie predat justiției! Împreună cu toți senatorii care au votat împotriva!”, scrie, până la urmă, doamna Viorica. „O să mai vin de câte ori trebuie, nu îmi convine viaţa pe care o duc”, spune doamna de 61 de ani.

 

dsc_3661

Protestul se desfășoară în mai multe orașe din România. la Cluj, participanţii au fost invitaţi să îşi spună mesajele, la portavoce.

„Nu e un protest politic, nu ţinem cu niciun partid, vrem o clasă politică mai responsabilă, un parlament mai responsabil. Mă bucur că am ieşit, am fost cam 1000 pe Facebook, sper să fim câteva sute şi aici. Dacă vreţi să spuneţi de ce aţi venit în piaţă avem o portavoce, v-am ruga doar să rămânem la subiectul protestului”, îndeamnă Mădălina Mocan, una dintre persoanele care au lansat pe Facebook „event”-ul de adunare în Piaţa Unirii.

A venit, din nou, Horia Cristea, cel pe care participanţii la alte proteste de la Cluj îl caracterizau drept „diversionist” şi care a mai agitat spiritele şi la protestele pentru Colectiv. El e cel care preia acum „frâiele” adunării, propune slogane şi invită lumea să vorbească, pentru ca nu el să „monopolizeze” discursul. Mai ies în faţă câţiva protestatari, cu mesaje anti clasa politică.

Au fost resuscitate vechile îndemnuri de proteste care s-au mai auzit în Unirii: „Cine nu sare / Nu vrea schimbare”, „Uniţi, salvăm toată România”.

dsc_3680

dsc_3691

dsc_3702

dsc_3704

Se aud însă şi încurajări pentru DNA. „Go, Laura, Go!” (Laura Codruţa Kovesi, omul din fruntea DNA).

În jurul orei 19:00, protestatarii au pornit înspre Bulevardul Eroilor, într-o „plimbare între prieteni” (protestul fusese iniţial anunţat pentru Piaţa Unirii). Un scurt popas s-a făcut în fața Monumentului Memorandiștilor, pentru un moment de reculegere în memoria lui Bogdan Gigină. Pe Bulevardul Eroilor s-a scandat „Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”.

Lumea a continuat să vină și să se alăture marșului. Suntem cam 300-350, estimează un tânăr jandarm în uniformă. Înainte să răspundă, scrutează, serios, mulţimea şi abia apoi lansează socoteala. Imediat pe lângă noi trece un domn purtând imaginea unui alt tânăr în uniformă – Bogdan Gigină – şi nu poţi să eviţi un fior rece. „Je suis Bogdan Gigină”, e mesajul.

dsc_3721

„Plimbarea” e una hotărâtă pe moment, aşa că traseul e adaptat – scurtat. O luăm pe străduţa Baba Novac şi ajungem pe Bulevardul 21 Decembrie.

protest2

 

19:40 – Protestatarii au ajuns pe Bulevardul 21 Decembrie. „Cine e de vină? / Sigur nu Gigină!„. Clujenii scandează acum „Cu Oprea la pușcărie, la pușcărieeeee, cu Oprea la pușcăriiiieee”. La protest asistă și părinți însoțiți de copii, biciclişti, dar şi tineri ducând în mâini căşti de motociclişrti. 

„Laura, fii tare! Vrem deratizare”, „Bucureşti, nu uita! Clujul e de partea ta”, scandează mulţimea ajunsă în zona Pieţei Unirii, mărşăluind în dreptul unui afiş postat pe poarta Muzeului de Artă: „Sens interzis”.

Locul de (re)adunare e Piaţa Unirii. De aici, lumea începe să se îndrepte spre case. Am mai protestat o dată.

La Bucureşti s-au strâns aproximativ 4000 de protestatari, potrivit Hotnews.ro

 

Ce i-a scos pe oameni în stradă

Reamintim ca senatorii au respins luni cererea DNA de ridicare a imunității parlamentare a fostului ministru de Interne. Procurorii anticorupție au dorit să înceapă urmărirea penală a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă. DNA susține că Oprea a cerut sa fie escortat de Politia Rutieră și tot el a stabilit viteza coloanei oficiale în noaptea de 20 octombrie 2015, atunci când a murit polițistul Bogdan Gigină.

Dosarul DNA conţine 18 volume. “La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni”, susţin procurorii într-un comunicat de presă. Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că “încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere”. Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind “de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale”, explică DNA.

“Oprea Gabriel este cel care a determinat, prin încălcarea dispozițiilor legale menționate, prezența victimei Gigină Bogdan-Cosmin ca motociclist într-o coloană oficială, împrejurare în care acesta a decedat.
În ceea ce privește cauza accidentului de circulație constând în viteza de deplasare (84 de km/h) și neadaptarea acesteia la condițiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de interne Oprea Gabriel.
Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinației și a momentului precis la care aceasta trebuia să ajungă la destinație. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depășirea limitei de siguranță.”, se mai arată în comunicatul DNA.

Gabriel Oprea a declarat că se consideră nevinovat.

UPDATE

Gabriel Oprea scrie pe pagina sa de Facebook, cu mai puţin de ora înainte de protestul anuntat pentru ora 18.00, că va cere chiar el preşedintelui Senatului să se reia votul in cazul cererii DNA de urmarire penala. Oprea face acest anunţ după ce PNL a anunţat că luni va depune o solicitare pentru reluarea votului în cazul lui Oprea, propunere primită favorabil de Liviu Dragnea şi de Calin Popescu-Tariceanu, anunţă Hotnews.ro. Oprea afirmă că „nu a ucis pe nimeni, nici măcar din culpă”.

Text: Kristina REŞTEA, Cătălin SUCIU

FOTO: Kristina REŞTEA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare