Închide

Degeaba vrea Primăria să ia stadionul, Consiliul Județean nu prea are certitudinea că-l poate da

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 22, 2016 0 419

Pe ordinea de zi a Consiliului Local de mâine se regăsește și proiectul de hotărâre ce vizează acordul privind preluarea stadionului Cluj Arena în patrimoniul municipalității. Așadar, dacă reprezentanții UDMR vor susține această inițiativă, primarul Emil Boc nu va întâmpina nici o problemă în ce prievește adoptarea unei Hotărâri definitive. Incertitudinea se află, în schimb, în ograda președintelui Consiliului Județean, Alin Tișe. Nu toți consilierii sunt dispuși să-și asume transferul arenei în patrimoniul municipalității, având în vedere că administrația județeană a suportat din propriul buget construcția acestui obiectiv. „Esxistă o temere cu privire la modul în care va reacționa Curtea de Conturi, în cazul în care stadionul va fi transferat municipalității. Eu știu că sunt reticenți inclusiv consilieri din PNL. Se tem ca nu cumva să comită vreo greșeală și să fie trași la răspundere”, au informat sursele Actualdelcuj.ro.

Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, este de părere că atâta timp cât stadionul se tranferă în domeniul public al municipalității nu ar trebui să existe speculații privind comiterea vreunei nelegalități. „Procedura prevede două etape. În prima etapă Primăria și Consiliul Local își dau acordul că vor să preia stadionul. În a doua etapă, Consiliul Județean scoate stadionului din patrimoniul public al județului și-l introduce în patrimoniul privat al județului. De abia apoi vom putea să-l transferăm municipalității clujene. Ce este important de reținut e faptul că stadionul va ajunge, în final, tot într-un patrimoniu public, deci nu văd de ce s-ar teme cineva că am proceda incorect”, spune Tișe.

Pe de altă parte, Alin Tișe este conștient că poate întâmpina dificultăți la vot, în cadrul forului administrativ județean, așa încât a anunțat deja că are în vedere și o a doua soluție: „Dacă nu vom avea votul necesar pentru a transfera stadionul în patrimoniul municipalității, va trebui să-l preluăm  în administrare chiar noi, Consiliul Județean”.  Concret, stadionul poate ajunge în custodia Direcției de Administrare a Domeniului Public și Privat din cadrul Consiliului Județean. Acest lucru ar presupune, evident, ca administrația județeană să se ocupe în mod direct, de gestionarea activităților derulate pe stadion, prin intermediul acestei Direcții.

Reamintim că societatea care administrează în prezent stadionul (societatea Cluj Arena) se află în incapacitatea de a mai funcționa din pricina datoriilor imense pe care le înregistrează la Primăria Cluj Napoca (11 milioane de lei), pentru impozitul pe clădire și teren.  În prezent, spun sursele Actualdecluj.ro, toate fondurile care intră în conturile societății sunt direcționate în conturile Primăriei Cluj Napoca. Din încasările cash, Cluj Arena de abia reușește să achite utilitățile și salariile personalului societății.

Situație la vot

PNL deține o majoritate fermă în forul Consiliului Local, și chiar dacă trei dintre consilierii lui Boc sunt în conflict de interese (Radu Rațiu – directorul Cluj Arena, Florin Stamatian și Rareș Ferdean – membri în Consiliul de Administrație), se pot obține cele 19 voturi necesare pentru adoptarea Hotărârii de preluare a stadionului, evident cu sprijinul consilierilor UDMR. Rămâne de văzut dacă în ședința din 28 septembrie, consilierii județeni vor fi și ei de acord cu propunerea lui Tișe. Acesta are nevoie de 25 de voturi, iar consilierii PNL sunt doar 20 la număr. Fără sprijinul consilierilor UDMR, nici inițiativa lui Tișe nu va avea nici o șansă de a fi adoptată.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare