Închide

Protest al viitorilor medici, la Cluj: ”vrem să profesăm, nu vrem să plecăm!”

SănătateTop News by Actual de Cluj - oct. 16, 2019 0 301

Zeci de tineri, dar și câțiva căței, au protestat azi la Cluj împotriva amânării examenului de rezidențiat din acest an, probabil fără dată concretă.

Tinerii sunt studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoc, unul dintre puținele locuri din țară în care e programat, în fiecare an, examenul de rezidențiat. Acum acesta s-a amânat însă, pe motivul că nu există un ministru al Educației care să semneze ordinul de ministru care să parafeze data. Situația îi frustrează pe tineri, care spun că o lună de incertitudini – și se anunță că această perioadă va fi mai lungă – e inacceptabilă și nu îi încurajează pe viitorii specialiști să rămână în țară. ”Cum se spune ”tata” în franceză?”, întreba o pancartă montată de părinții unui copil, în căruciorul acestuia.

”Pentru că nu putem sta cu mâinile-n sân să așteptăm și pentru că timp de învățat este, ne vedem în Piața Unirii din Cluj-Napoca să atragem atenția că este inadmisibla bătaia de joc a celor din conducerea României. Fie că ești absolvent sau nu, student la medicină, farmacie, medicină dentară sau nu, acest lucru ne afectează în mod indirect pe toți”, au explicat organizatorii motivul protestului. ”Pentru cei care doresc mai multe informații referitoare la situația de față: examenul de rezidențiat permite absolvenților de medicină -medicină generală, dentară, farmacie- să-și aleagă o specialitate și să-și înceapă cariera de medic. Guvernul României a transformat examenul într-un joc politic negăsind o soluție pentru semnarea documentelor necesare derulării acestui examen -din cauza lipsei unui Ministru al Educației-, examen care ar fi trebuit să aibă loc în 17 noiembrie. Dată nou propusă este 8 decembrie 2019, însă și în jurul acestei date planează nesiguranța din cauza instabilității actuale și riscă să sufere o nouă amânare, lucru care nouă absolvenților ni se pare jignitor și un afront adus muncii depuse de fiecare din noi în toți acești ani de studiu, nefăcând nimic altceva decât să destabilizeze atât psihicul nostrul, cât și pregătirea acestui examen deosebit de important”.
Ministerul Sănătăţii organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei naţionale care presupune elaborarea a nu mai puțin de șapte ordine de ministru, trei dintre acestea fiind comune MS şi MEN.
Primul din ordinele comune vizează aprobarea Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de rezidenţiat
Prin cel de -al doilea se desemnează comisia comună centrală şi comisiile locale pentru organizarea concursului de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie, sesiunea noiembrie 2019. În cel de-al treilea se aprobă cifra de şcolarizare la concurs pe specialităţi, locuri, posturi. ”Ministerul Sănătăţii a întocmit toate actele necesare, dar având în vedere că la Ministerul Educaţiei Naţionale nu a fost numit un ministru sau ministru interimar, suntem în imposibilitate de a emite aceste acte normative şi prin urmare de a susţine acest concurs la data de 17 noiembrie 2019”, explică ministerul. „Deşi am sperat să nu ajungem în această situaţie şi am sperat că vom avea un ministru al Educaţiei în baza propunerii transmise de Premier la Preşedintele României, iată ca ne vedem nevoiţi să luăm o decizie de amânare a concursului”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
La fel ca în anii trecuţi, concursul se va desfăşura în șase centre universitare din țară, e vorba de Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.
Citește și:
https://actualdecluj.ro/examenul-de-rezidentiat-in-6-orase-din-tara-intre-care-si-cluj-napoca-se-amana-pentru-ca-nu-exista-ministru-al-educatiei/

 

actualdecluj.ro a transmis în direct de la fața locului:


  • Nici un comentariu

    Scrie un comentariu